Oranje op rapport: kleine voldoendes na simpele avond in Tallinn

Oranje op rapport: kleine voldoendes na simpele avond in Tallinn

10 september 2019 – Na anderhalf jaar bijna alleen maar tegen topploegen te hebben gespeeld, was het duel met Estland maandagavond als vanzelfsprekend van een andere orde voor Nederland. De uitwedstrijd werd plichtmatig met 0-4 gewonnen. FCUpdate.nl legt zoals altijd de spelers die bondscoach Ronald Koeman inzette langs de meetlat en komt tot veel krappe voldoendes. 
Jasper Cillessen - 6
Voor Jasper Cillessen had de avond in Tallinn heel erg weinig om het lijf. In de eerste helft vlogen er twee ballen voor zijn goal langs en eigenlijk moest de keeper pas in de 77ste minuut voor het eerst ingrijpen. Zijn redding op een afstandsschot was wat moeizaam, maar gelukkig voor de doelman liep het goed af. Het tenue van Cillessen hoeft, zoals verwacht, niet gewassen te worden.

Joël Veltman - 5,5
De enige Nederlander die nog enigszins in de problemen kwam, was Joël Veltman. Door twee vroege overtredingen lag de Ajacied al snel onder een vergrootglas bij de scheidsrechter en zijn gele prent kwam in de tweede helft alsnog, geen verrassing. Veltman had als rechtsback kunnen bijdragen aan het aanvalsspel, maar was onzeker aan de bal en koos vaak voor de veilige weg terug. Geen ideale comeback voor de Ajacied. 

Matthijs de Ligt - 6
Met enkele fraaie ballen op linksback Daley Blind liet Matthijs de Ligt zich zien, al kreeg hij verdedigend simpelweg te weinig te doen om zich te onderscheiden. Toch haalde de verdediger de samenvatting met dank aan een prachtige hoge bal op Memphis Depay voor de 0-3. Uit die dingen moet de verdediger voldoening halen tegen ploegen als Estland: verder een voldoende voor De Ligt. 

Virgil van Dijk - 6,5

Zoals we gewend zijn speelde de Oranje-aanvoerder ook tegen Estland foutloos. Virgil van Dijk haalde na vier minuten de trekker over met een harde pegel en kopte kort na rust naast uit een goede hoge bal. Op die momenten was Van Dijk dicht bij een doelpunt. Verdedigend kwam hij - net als de andere spelers - niet in de problemen.

Daley Blind - 6
Al na zeventien minuten liet Daley Blind zich aanvallend zien. De linskback kwam in tegenstelling tot Veltman wel vaak door op de vleugels en leverde een perfecte bal af op Ryan Babel, die de bal binnen tikte. Blind was vaker belangrijk met strakke, harde passes en heeft daarmee altijd een toegevoegde waarde.

Frenkie de Jong - 7
Bij Oranje voelt Frenkie de Jong zich als een vis in het water. De middenvelder was ook tegen Estland de dirigent met sterke passing en mooie dribbels. Het ging ook voor hem te gemakkelijk, zo bleek toen hij in de eerste helft twee hakballetjes achter elkaar gaf. Ook zijn dieptebal buitenkant rechts in de tweede helft mocht er zijn. Twintig minuten voor tijd werd De Jong naar de kant gehaald.

Davy Pröpper - 6
Als vervanger van Marten de Roon begon Davy Pröpper wat onwennig met twee slechte passes. Verder droeg de middenvelder van Brighton & Hove Albion waar hij kon zijn steentje bij, al deed hij dat vrij anoniem. Het was jammer voor hem dat zijn prima knal een kwartier na rust geen doel trof. Hoogtepunt was een pass diep in blessuretijd, maar die werd door Memphis helaas niet afgerond. 

Georginio Wijnaldum - 6,5
Meestal gaat Georginio Wijnaldum met zijn drive en loopvermogen voorop in de strijd, maar dinsdag leek het alsof de middenvelder een snipperdag had genomen. En geef hem, met zijn krankzinnige speelschema, eens ongelijk. Net als tegen Duitsland pikte de 'nummer tien' nog wel zijn doelpunt mee door raak te kopen in de slotfase. Eerder in het duel was hij met een kopstoot ook al dicht bij een goal geweest.

Donyell Malen - 5,5
Zijn debuut was geweldig, zijn basisdebuut stelde wat teleur. Nee, Donyell Malen kon zijn stempel niet drukken tegen Estland. Met zijn snelheid kan hij in duels met grote ruimtes van waarde zijn, maar tegen een compacte ploeg als Estland heeft hij wat meer moeite. Omdat Oranje vaak Memphis Depay en Ryan Babel zocht, kwam de PSV'er nauwelijks in het spel voor. Dat hij na 63ste minuut werd vervangen voor Steven Berghuis was goed te verklaren, al waren zijn loopacties voor de rest van de ploeg nog wel nuttig. 

Memphis Depay - 6,5
Wie louter naar het scorebord kijkt, zou Memphis Depay een hoog cijfer geven. Met een prima doelpunt en twee piekfijne assists was de aanvalsleider maandag weer belangrijk voor Oranje. Toch mislukte er ook veel bij de aanvaller. Met name in de openingsfase koos Memphis vaak de moeilijke oplossing en dat ging vaak fout. Toch kan hij, net als zijn ploeggenoten, zeer content zijn met deze interlandperiode.

Ryan Babel - 7

Criticasters van Ryan Babel zullen na de interlands tegen Duitsland en Estland wel een toontje lager zingen over de 32-jarige routinier. Met twee rake kopballen zorgde de speler van Galatasaray voor de eerste twee doelpunten in Tallinn. Op zijn manier kan de Amsterdammer nog altijd van waarde zijn in Oranje, zo weet Ronald Koeman maar al te goed.

Invallers
Steven Berghuis - 5,5

De Feyenoord-aanvaller speelde zijn eerste interlands sinds juni 2018 en wilde zich graag laten zien toen hij in de 63ste minuut in het veld kwam voor Malen. Zijn belangrijkste twee wapenfeiten waren een schot dat hoog over ging en een pass over de hele die meters over Daley Blind heen vloog. Berghuis kon zich niet positief onderscheiden, al lag dat natuurlijk ook aan de tegenstander en het feit dat het duel bij zijn entree al gespeeld was.

Luuk de Jong
Speelde te kort voor een beoordeling

Kevin Strootman
Speelde te kort voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 september 2020

  2. donderdag 17 september 2020