Oranje voldoet aan plicht en boekt ruime zege in Estland

Oranje voldoet aan plicht en boekt ruime zege in Estland

9 september 2019 – Het Nederlands elftal heeft op bezoek bij Estland zoals verwacht een solide zege geboekt: 0-4. Ryan Babel maakte na ruim een kwartier de openingstreffer en scoorde direct na rust óók. In het laatste kwartier bekroonde Memphis Depay zijn vijftigste interland met een goal. Vlak voor tijd zorgde Georginio Wijnaldum met een kopgoal voor de eindstand.Vanaf minuut één was het Oranje dat het spel dicteerde en Estland geen moment de kans gaf om in de wedstrijd te komen. De Oost-Europeanen leken daar trouwens niet zoveel moeite mee te hebben; gegroepeerd verdedigen werd verkozen boven aanvallend gevaar stichten. Na drie minuten loste Virgil van Dijk het eerste schot, maar de inzet van de aanvoerder ging net naast. Estland deed in het eerste kwartier nog aardig mee en kwam zo nu en dan over de middenlijn, maar Jasper Cillessen hoefde niet in actie te komen.

Na een kwartier spelen viel de bevrijdende openingstreffer. Een prima aanval ging daaraan vooraf. Daley Blind legde de bal op links laag voor, waarna Ryan Babel opdook tussen twee verdedigers en via de goed keepende Sergei Lepmets de 0-1 aantekende. Het veranderde het spelbeeld niet, maar zorgde er wel voor dat Nederland in een comfortabelere zetel zat. Het volgende gevaar volgde een kleine vijf minuten later, toen Donyell Malen een strakke voorzet loste. Er was echter niemand van Oranje om tegen de bal aan te lopen.

Aangezien Oranje zich vervolgens meermaals stukliep op de vakkundig gemetselde Estische muur, werd getracht met afstandsschoten gevaar te stichten. Babel stichtte daarmee het meeste gevaar, maar doelman Lepmets was op zijn hoede. Zo wist Oranje het veldoverwicht voor rust niet om te zetten in een nog grotere voorsprong.

Na de theepauze kopte Babel het Nederlands elftal echter al snel in veilige haven. Uit een afgemeten voorzet van Memphis gaf de aanvaller doelman Lepmets met een bekeken kopstoot (linksonder in de hoek) het nakijken. Ruim vijf minuten later was Van Dijk dicht bij de 0-3 met een kopbal uit een corner, maar hij kopte de bal nét naast. Het was de opmaat naar een tweede helft waarin het spelbeeld voorspelbaar was: Nederland viel aan, Estland hield tegen.

Het laatste kwartier vloeiden de krachten bij de blauwhemden weg. Memphis vergrootte de feestvreugde. De aanvaller van Olympique Lyon schoot op aangeven van Matthijs de Ligt op de rand van de zestien prima raak in de lange hoek: 0-3. Vlak voor tijd kopte Wijnaldum op aangeven van Memphis de vierde binnen. In de blessuretijd miste Memphis nog een grote kans op de 0-5.

Zo kan Oranje terugkijken op een prima interlandbreak, waarin het de mogelijkheden om kwalificatie voor het EK 2020 danig vergrootte. Die feestvreugde maakt over een maand weer plaats voor realiteit, als het belangrijke thuisduel met Noord-Ierland op de rol staat.

Opstellingen:
Estland: Sergei Lepmets; Ken Kallaste, Ragnar Klavan, Joonas Tamm, Taijo Teniste; Karol Mets, Mihkel Ainsalu (89. Artjom Dmitrijev); Henrik Ojamaa (85. Rauno Sappinen), Mattias Käit, Sergei Zenjov (60. Frank Liivak); Erik Sorga.
Nederland: Jasper Cillessen; Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Davy Pröpper, Frenkie de Jong (72. Luuk de Jong), Georginio Wijnaldum; Ryan Babel (85. Kevin Strootman), Memphis Depay, Donyell Malen (63. Steven Berghuis).

De beoordelingen volgen morgenochtend in een uitgebreid rapport.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 4 augustus 2020

  2. maandag 3 augustus 2020

  3. zondag 2 augustus 2020