Koeman's gouden hand: zes keer werd achterstand weggepoetst

8 september 2019, 12:31   Bijgewerkt: 8 september 2019, 18:12

Ronald Koeman draaide in zijn vijftiende interland als bondscoach vrijdagavond met twee wissels de hele wedstrijd om tegen Duitsland. Niet voor het eerst - en vermoedelijk ook niet voor het laatst - veranderde hij een wedstrijd met tactische omzettingen en wissels. Dat is wat in zijn periode als bondscoach tot dusver keer op keer terugkomt. FCUpdate.nl maakt de balans op wat Koeman's hand wat wisselen betreft.

In zijn debuutwedstrijd tegen Engeland kon Koeman met het inbrengen van Ryan Babel, Davy Pröpper, Wout Weghorst en Donny van de Beek het tij niet meer keren. Een duel later was het klusje tegen Portugal met 3-0 al snel gefixt: de eerste keer dat Oranje scoorde na een wissel van Koeman was tegen Slowakije (1-1), terwijl tegen Italië verdediger Nathan Aké (op aangeven van invaller Steven Berghuis) de eerste scorende wissel was van Koeman (1-1). Tegen Peru - het afscheidsduel van Wesley Sneijder - poetste Oranje eveneens een achterstand weg na de eerste wissels van Koeman en draaide het om in een overwinning: 2-1.

{image[330422][right-half][]}Serieuze interlands

Dat waren de oefeninterlands: tijdens de eerste interland die ergens om ging - tegen Frankrijk in de Nations League - wisselde Koeman direct nadat Olivier Giroud een kwartier voor tijd de 2-1 maakte. Ruud Vormer, Daryl Janmaat en Luuk de Jong konden een nederlaag echter niet meer voorkomen. Een wedstrijd later was er tegen Duitsland (3-0 zege) geen wissel nodig, al scoorde Oranje na de drie wissels van Koeman nog wel tweemaal. Quincy Promes kwam binnen de lijnen en gaf direct een assist.

Tegen Frankrijk (2-0 winst) was dat niet anders en besliste Memphis Depay uit een strafschop na de wissels het duel. De eerste keer dat de gouden hand van Koeman écht opviel was tegen Duitsland. Het inmiddels zo bekende briefje kwam uit de hoge hoed van Koeman, die zijn formatie omgooide en alles-of-niets ging spelen in Gelsenkirchen. Promes maakt vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer (2-1), gevolgd door de belangrijke gelijkmaker van Van Dijk. Geen hoofdrol voor een invaller, maar ditmaal wel voor de van tactiek veranderende Koeman.

Tegen Wit-Rusland kende Oranje met en zonder wissels een probleemloze avond, waarna de 2-3 nederlaag tegen Duitsland volgde in de Johan Cruijff ArenA. Nederland werd voor rust compleet weggespeeld, waarna Koeman nog in de eerste helft schakelde en in de tweede helft Frenkie de Jong tussen Van Dijk en Matthijs de Ligt neerzette bij balbezit van Duitsland. Daardoor kon Oranje opeens wel doordekken en was het gevaar afgestopt. Punten leverde het door een zeer late treffer van Nico Schulz niet op, maar met één tactische greep veranderde de bondscoach - net als de vorige ontmoeting met Duitsland - de hele wedstrijd.

Nations League-finales

In halve finale van de Nations League wisselt Koeman bij een 1-0 achterstand succesvol: Donny van de Beek en Quincy Promes zorgen voor meer gevaar tegen Engeland, maar met het inbrengen van Davy Pröpper voor Steven Bergwijn aan het begin van de verlenging controleert hij echt de wedstrijd. Door een sterker middenveld had De Jong meer hulp in de opbouw en krijgt Oranje een overwicht en bereikt het uiteindelijk de finale. Ook daarin beoogt Koeman met het inbrengen van Van de Beek de boel om te draaien, maar dertig seconden na zijn eerste wissel ligt de bal juist aan de andere kant in het net. Ditmaal kan de gouden hand van Koeman het tij niet meer keren.

{image[330389][right-half][]}In cijfers:

Oranje scoorde voor de eerste wissel van Koeman 9 keer en kreeg er 12 tegen. Na de eerste wissel maakte Nederland 20 (!) treffers en kreeg het er nog slechts vier tegen. Ook na de derde wissel was Koeman nog vaak succesvol met 8 goals. Tussen de eerste en derde wissels vielen er 8 treffers en na 4 wissels of nog meer vielen nog eens twee. Donyell Malen was vrijdag na Nathan Aké en Quincy Promes de derde scorende invaller namens de bondscoach, die zag dat wissels net zo vaak (3x) een assist gaven na hun entree op het veld.

Oranje werkte in totaal zes keer een achterstand weg na de eerste wissel en gaf alleen tegen Duitsland (2-3) een gelijkspel nog weg nadat er al gewisseld was. Daarvoor was er echter al een 2-0 achterstand weggepoetst mede door de wissels.