Oranje op rapport: Memphis grote uitblinker, Cillessen redt Oranje

Oranje op rapport: Memphis grote uitblinker, Cillessen redt Oranje

7 september 2019 – Ook 31 jaar na dato kleurde het Volksparkstadion oranje. Niet voor het eerst onder Ronald Koeman zorgde het Nederlands elftal voor een indrukwekkende wederopstanding: ditmaal vielen er vier treffers in het laatste half uur, al gaf de eerste helft ook reden tot zorgen voor de bondscoach. Na de 2-4 tegen Duitsland maakt FCUpdate.nl het spelersrapport op.Jasper Cillessen - 7,5
Man van de eerste helft. Hield Lukas Klostermann in eerste instantie van scoren af, maar kon aan de herkansing van Serge Gnabry weinig doen. In de slotfase van de eerste helft voorkwam Jasper Cillessen een 2-0 achterstand. De doelman van Valencia had een geweldige redding in huis toen Marco Reus voor zijn neus opdook. Daardoor konden zijn ploeggenoten het duel in de tweede helft laten kantelen.

Denzel Dumfries - 5,5
Speelde als veredelde rechtsbuiten, maar werd amper stelling gebracht. Eenmaal in balbezit gaf Denzel Dumfries daar meermaals geen goed vervolg aan. De PSV'er leidde in de tweede helft nog wel de goede kans in voor Georginio Wijnaldum, maar werd vlak daarna gewisseld door Ronald Koeman.

Matthijs de Ligt - 7
Leek even de schlemiel te worden met die ongelukkige handsbal waarvoor arbiter Artur Dias tot ieders verbazing een penalty voor gaf. Matthijs de Ligt kon daar helemaal niets aan doen. De Golden Boy had niet eens door dat de bal zijn hand raakte. Het zou een smet zijn geweest op zijn prima optreden naast compagnon Virgil van Dijk. Gelukkig maakte Oranje er na de Duitse penalty nog twee en kon De Ligt met een lach van het veld.

Virgil van Dijk - 7
Stapte net te laat om Lukas Klostermann buitenspel te zetten, waarna de 1-0 van Duitsland viel. Verder viel Virgil van Dijk (wederom) op geen foutje te betrappen. Stond - zoals we van hem van hem gewend zijn - als een rots in de branding te verdedigen.

Daley Blind - 6
Na op het middenveld en centraal in de verdediging bij Ajax stond Daley Blind bij Oranje weer als linksback. Door op het verkeerde moment door te dekken bracht hij Quincy Promes in de problemen bij de 1-0 van Duitsland. Ook in de passing was Blind niet altijd even gelukkig. Hij herstelde zich in de tweede helft. Kers op de taart was de 2-3 die Blind initieerde met de bal diep op Memphis Depay.

Marten de Roon - 5,5
Normaliter oerdegelijk, maar tegen Duitsland even niet. Marten de Roon bezorgde Oranje een paar keer problemen door slordig balverlies. Daarom zeker niet zijn beste interland voor het Nederlands elftal. Ronald Koeman had na 58 minuten genoeg gezien en bracht Davy Pröpper voor De Roon.

Georginio Wijnaldum - 7,5
Als een echte box-to-box speler bleef Georginio Wijnaldum maar gaan. Op het middenveld verrichtte hij noeste arbeid. De kilometervreter had in de slotfase de tank nog niet leeg. Met een mooie steekbal bediende hij Donyell Malen voor de 2-3 en de 2-4 maakte Wijnaldum zelf na een machtige sprint.

Frenkie de Jong - 7
Heeft Ernesto Valverde meegekeken? Frenkie de Jong stond bij Oranje weer op de positie die het beste bij hem past. Als regisseur op het middenveld dirigeerde hij het spel van het Nederlands elftal. Veroverde daarnaast ook veel ballen. De Jong vervulde in Hamburg ook de voor hem zeldzame rol als doelpuntenmaker. Uiterst rustig werkte de oud-Ajacied zijn eerste interlanddoelpunt achter Manuel Neuer.

Ryan Babel - 7,5
Man van de tweede helft. Ryan Babel speelde als herboren na een onwennige eerste helft in de spits. In de tweede helft verhuisde Babel naar de linkerkant en dat bleek een meesterzet van Ronald Koeman. Babel gaf de assist op de 1-1 van Frenkie de Jong en speelde een hoofdrol bij het eigen doelpunt van Jonathan Tah. Het mooiste om te zien: in voor- en tegenspoed blijft Babel werken. Chapeau!

Memphis Depay - 8
Kwam in de eerste helft niet los. Telkens liepen er meerdere Duitsers in de nek van Memphis Depay te hijgen. Geen moment gaf de aanvaller op, Memphis bleef sleuren. Dat betaalde zich uit in een magistrale tweede helft. Hij was nauw betrokken bij de 2-3 en gaf een perfect afgemeten voorzet op de 2-4 van Georginio Wijnaldum. Memphis ontpopt zich steeds meer tot een van speler van wereldklasse.

Quincy Promes - 6
Ging de fout in bij de 1-0 van Duitsland. Hoewel Daley Blind er ook debet aan was, verloor Quincy Promes Lukas Klostermann helemaal uit het oog. Aanvankelijk hielp Jasper Cillessen Promes nog uit de brand met een save op het schot van Klostermann, maar in de rebound kon Serge Gnabry alsnog scoren. Promes krabbelde op in de tweede helft door zich vooral dienstbaar op te stellen. De Ajacied verhuisde na rust van de linkerkant naar de rechter en deed daar onverstoorbaar zijn werk.

Invallers

Donyell Malen - 7
Plankenkoorts is Donyell Malen vreemd. Ronald Koeman bracht de debutant om voorin iets te forceren. Malen zorgde in de spits meteen voor diepgang. Alsof hij al tijden meedraait met dit Nederlands elftal. De PSV'er schrok nog even van zijn eerste kans op de 2-3, maar bleef even later ijzig kalm. Een droomdebuut!

Davy Pröpper - 6,5
Kwam al vroeg in de tweede helft in het veld voor Marten de Roon. Ronald Koeman bracht Davy Pröpper tegelijkertijd met Donyell Malen en sindsdien ging het beter draaien bij Oranje. Pröpper bewees andermaal dat hij als invaller iets extra's kan brengen wanneer Nederland op een dood spoor zit.

Nathan Aké - speelde tekort voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 september 2020

  2. vrijdag 18 september 2020