Groep J: Van 't Schip kan EK bijna vergeten na verlies bij debuut

Groep J: Van 't Schip kan EK bijna vergeten na verlies bij debuut

5 september 2019 – Het debuut van John van 't Schip als bondscoach van Griekenland is in het water gevallen. De nieuwbakken bondscoach wist dat hij drie punten moest pakken in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland, maar slaagde daar niet in. Het Noord-Europese land was met 1-0 te sterk, waardoor EK-kwalificatie een nagenoeg onhaalbare kaart is geworden voor Van 't Schip.Finland - Griekenland 1-0

Bij zijn verrassende aanstelling als bondscoach van Griekenland gaf Van 't Schip direct aan dat het eerste kwalificatieduel cruciaal zou zijn. De EK-winnaar van 2004 stond er niet goed voor in de groep en moest dus winnen van concurrent Finland. De Nederlandse coach slaagde er echter niet in om een resultaat te pakken bij zijn debuut. Finland en Griekenland waren aan elkaar gewaagd, maar een treffer van Norwich City-spits Teemu Pukki kort na rust maakte het verschil. De aanvaller trof doel vanaf de strafschopstip. Van 't Schip moest daardoor risico's nemen, maar zag zijn team maar weinig kansen afdwingen.

Ook de invalbeurt van Willem II-goudhaantje Evangelos Pavlidis bood geen soelaas. Pavlidis maakte zijn debuut, net als ploeggenoot Marios Vrousai die in de basis mocht starten. PSV-aanvaller Kostas Mitroglou was door de Nederlandse trainer helemaal niet geselecteerd, al had hij mogelijk wel van dienst kunnen zijn. Door de 1-0 nederlaag staat Griekenland voorlaatste in de groep, met vier punten uit vijf duels. Het bereiken van het EK lijkt zodoende een utopie geworden.

Bosnië-Herzegovina - Liechtenstein 5-0
Alleen Liechtenstein heeft minder punten dan Griekenland in Groep J, namelijk nul. De voetbaldwerg had donderdag niets te melden tegen Bosnië-Herzegovina: 5-0. Gezegd moet wel worden dat Liechtenstein lang aardig stand hield. Na tachtig minuten stond het door goals Amer Gojak en Haris Duljevic pas 2-0, maar in de laatste tien minuten gingen de sluizen open. Door doelpunten van Andreas Malin (eigen goal), Dzeko, Edin Visca en wederom Gojak werd er afgefloten bij een 5-0 stand. Bij Bosnië stond ook Miralem Pjanic in de basis. Het land mag nog hopen op EK-kwalificatie, al is de achterstand op nummer twee Finland met vijf punten fors te noemen.

Groep G
Israël - Noord-Macedonië 1-1

Het belangrijkste wapenfeit van de wedstrijd tussen Israël en Noord-Macedonië was dat Eran Zahavi na 55 minuten de 1-0 maakte. De aanvaller van Guangzhou R&F staat na vijf kwalificatieduels op negen goals en is daarmee topscorer van de gehele EK-kwalificatie. Overigens was die goal niet voldoende voor de winst: de bezoekers kwamen via Arijan Ademi nog langszij.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 9 juli 2020

  2. woensdag 8 juli 2020

  3. dinsdag 7 juli 2020