Pröpper schikt zich in reserverol: "Laatste wedstrijden duidelijk"

Pröpper schikt zich in reserverol: "Laatste wedstrijden duidelijk"

6 september 2019 – Bijna een jaar geleden speelde hij in de basis van het Nederlands elftal dat weer kleur op de wangen kreeg. Na het goede optreden in Parijs tegen Frankrijk ging voor Davy Pröpper het restant van de Nations League aan zijn neus voorbij. Een voetblessure speelde hem parten en Marten de Roon pakte zijn kans. Sinds zijn rentree bij Oranje moet Pröpper het doen met invalbeurten. Ook vanavond in de EK-kwalificatie tegen Duitsland begint de 28-jarige middenvelder van Brighton & Hove Albion op de bank.In het Stade de France sloeg de reanimatie door Ronald Koeman aan bij Oranje. Tegen de wereldkampioen zat er weer voorzichtig leven in het Nederlands elftal. Dat gebeurde met het middenveld Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum én Pröpper. De voormalig PSV'er was tegen de Fransen het cement van het elftal. Die avond hield hij De Roon, Donny van de Beek en Kevin Strootman op de bank. De vier interlands daarna (Duitsland 3-0, België 1-1, Frankrijk 2-0, Duitsland 2-2) moest Pröpper door de voetblessure laten schieten.

Na zijn terugkeer bij het Nederlands elftal mocht hij twee keer opdraven als invaller. Pröpper speelde een hele helft mee tegen Wit-Rusland, daarna volgde een half uur tegen Engeland in de halve finale van de Nations League. Beide keren sloot de geboren Arnhemmer zich in positieve zin geruisloos aan. Pröpper bewees zich als nuttige invaller, die aanvallend meer te bieden heeft dan balansbewaker De Roon.

"Mijn rol is redelijk duidelijk"
De veertienvoudig international heeft echter de pech dat Donny van de Beek zich in een jaar tijd geweldig ontwikkeld heeft. Mits iedereen fit zal Pröpper zich moeten blijven schikken in een rol als invaller. "De laatste twee wedstrijden was mijn rol redelijk duidelijk. Ik denk dat we allemaal nodig zijn, dus ik maak mij niet zo'n zorgen", zegt Pröpper in gesprek met FCUpdate.nl. "Ik meld mij bij Oranje zoals ik altijd doe. We zien wel wat er gebeurt. Ik doe lekker mijn best, net als bij mijn club."

Lees ook: 'Oranje met Promes voor Bergwijn, Dumfries en Babel'

Wat nou als hij die voetblessure niet had gehad? Heeft dat Pröpper een basisplaats in Oranje gekost? "Dat weet ik niet, misschien. Ik ben daar niet zozeer mee bezig. Het gebeurt en dan is het jammer dat je er niet bij bent. De ploeg heeft het in die tijd fantastisch gedaan met hele goede resultaten, dan is de huidige situatie ook logisch", vertelt de 'marathonman' van Brighton & Hove Albion.


Brighton
In tegenstelling tot het Nederlands elftal is Pröpper bij zijn club Brighton verzekerd van een basisplaats. Bij The Seagulls maakte hij de afgelopen twee seizoenen verder faam als marathonman - anders dan de inmiddels vertrokken landgenoot Jürgen Locadia. Sinds Pröpper overkwam is hij niet weg te denken uit het elftal van Brighton. "Ik ben hier prima op mijn plek. Dit is een mooie club en met mijn familie woon ik in een mooie omgeving. Met Brighton willen we dit seizoen weer wegblijven van degradatie. Daar hebben we het team ook voor. We willen beter voetbal spelen door meer balbezit te hebben en meer kansen te creëren. Zo kom ik zelf ook beter uit de verf. De eerste tekenen zijn goed."

Aan het begin van de zomer viel de naam van Pröpper even bij Ajax, maar daar bleef het verder bij. Ook andere clubs werden niet concreet voor hem. Clubs die in de toekomst een kilometervreter met Premier League-ervaring zoeken, kunnen altijd een poging wagen bij Pröpper. "Als er iets heel moois komt, denk ik er zeker over na. Maar dat zal volgend jaar zijn of nog een jaar later", aldus de middenvelder, die bij Brighton nog een tweejarig contract heeft.

EK-kwalificatie
Terug naar het heden, waarin Pröpper zich met het Nederlands elftal focust op de hervatting van de EK-kwalificatie. Voor het eerst sinds de verloren Nations League-finale tegen Portugal is Oranje weer bij elkaar. "Wij mogen blij zijn met wat wij neer hebben gezet in de Nations League. Als je in de finale staat, wil je 'm ook graag winnen. Maar hiermee hebben we de opinie in Nederland en daarbuiten wel omgedraaid. Dat is al een hele winst."

Door het succes in de Nations League geeft de kwalificatiepoule voor het Europees kampioenschap een flink vertekend beeld. Het nog foutloze Noord-Ierland staat bovenaan, met negen punten meer dan Nederland. Maar The Green & White Army speelde twee wedstrijden meer. Daartussen staat Duitsland met negen uit drie. Pröpper: "Wij kijken daar zelf niet te veel naar. Het is wel apart om te zien. Maar dat is ook alles. We moeten zorgen dat we de meeste wedstrijden winnen, te beginnen vandaag."

In Hamburg wacht vanavond Duitsland, dat in maart al te sterk was voor Oranje. Nederland had zich een eenvoudigere hervatting van de kwalificatiecampagne kunnen wensen. Reden tot paniek is er niet. Ronald Koeman gaf al aan dat hij het treffen met Die Mannschaft niet cruciaal vond. Pröpper bekijkt het ook van een positieve kant. "Dan hebben we het moeilijkste gehad. Hopelijk kunnen we daar een goed resultaat neerzetten. De laatste drie ontmoetingen hebben we laten zien dat wij er dicht tegenaan zitten. Dus ik heb er alle vertrouwen in."

Door: Steven Koelma

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 25 oktober 2020

  2. zaterdag 24 oktober 2020