Grote contrasten voor Oranje: "Wij moeten altijd het spel maken"

Grote contrasten voor Oranje: "Wij moeten altijd het spel maken"

4 september 2019 – Eigenlijk schommelt het Nederlands vrouwenteam elke keer tussen twee werelden. Van weinig toeschouwers in Tallinn naar veel fans in Heerenveen en van veel tegenstand op het WK naar weinig tegenstand in de EK-kwalificatie. Dinsdag werd na Estland (0-7) ook Turkije (3-0) makkelijk verslagen. "Het is bij ons altijd een groot contrast", vertelt Jackie Groenen.Op het WK won het Nederlands vrouwenteam niet één keer met meer dan twee doelpunten verschil en waren vrijwel alle duels spannend. Tijdens de EK-kwalificatie is dat totaal anders. Tegen Estland en Turkije werden tien doelpunten gescoord. De nummer drie van de wereld moet met twee vingers in de neus het EK van 2021 kunnen bereiken, omdat de tegenstand heel pover is.

Van 1.800 toeschouwers naar 21.500 fans
Lineth Beerensteyn stond dinsdag in de spits, bij afwezigheid van Vivianne Miedema. Helemaal tevreden is ze niet over het eerste thuisduel na het WK. "Het was een beetje moeizaam. Er was genoeg ruimte, maar we waren slordig in de passing en maakten het onszelf te moeilijk", zegt de speelster van Bayern München tegen FCUpdate.nl. "Uiteindelijk denk ik dat het een redelijke wedstrijd was. Het is soms lastig in de spits, omdat je weet dat er ruimte is maar dat die ruimte weg is zodra je de bal krijgt. Af en toe deden het we het wel goed en dan zie je dat we er ook onderuit kunnen voetballen. Wij moeten altijd het spel maken tegen deze teams en zuinig zijn met de bal. Als je te slordig bent, moet je er weer achteraan. Maar we hebben ook tegen Estland laten zien dat we de tegenstander kapot kunnen spelen als we snel spelen."

Oranje werd in Heerenveen naar voren geschreeuwd door 21.500 fans. Afgelopen vrijdag zaten er tijdens het uitduel met Estland slechts 1.800 toeschouwers op de tribune in Tallinn. Het zijn totaal andere werelden, knikt Beerensteyn. "Dit is veel mooier. We weten dat er veel fans op onze thuiswedstrijden af komen en daar zijn we heel erg blij mee. Het is onwijs fijn om weer in Nederland te zijn, want het is natuurlijk heel anders om voor 1.800 mensen te spelen."

Jackie Groenen sluit zich daar bij aan. "Ik heb wel genoten van deze avond. Het is altijd fijn om voor eigen publiek te spelen, dus daar heb ik zeker van genoten. Het was een groot contrast met afgelopen vrijdag qua toeschouwers, maar dat is altijd zo bij ons." Groenen is ondanks het wat povere duel met Turkije toch tevreden. "We hebben geprobeerd om het tempo hoog te houden, maar als de details beter hadden geklopt dan hadden we ze nog verder kapot gespeeld. Op zich zijn we wel tevreden met de start van de EK-kwalificatie."

In een kwalificatiegroep met onder meer Estland, Kosovo en Slovenië mag Oranje eigenlijk geen punt verspelen. Volgens Beerensteyn neemt Oranje de opponenten desondanks wel serieus. "Wij gaan niet een wedstrijd met het idee dat we toch wel gaan winnen. Elke wedstrijd moet je er gewoon staan, of het nou tegen Estland is of tegen Zweden. Je moet altijd je eigen niveau halen. Het maakt niet uit hoe goed de tegenstander is. Het is aan ons om het elke keer te laten zien."

Prijzen lonken voor Wiegman en Van Veenendaal
Eind september komt Oranje weer samen ter voorbereiding op de duels met Slovenië en Rusland. Mogelijk is het met Sarina Wiegman en Sari van Veenendaal dan twee prijswinnaressen rijker. Wiegman kan op 23 september door de FIFA worden verkozen tot beste coach, terwijl Van Veenendaal bij de drie genomineerde keepsters hoort. "Het is hartstikke mooi dat Sari en Sarina in de topdrie staan. We zijn als ploeg onwijs trots op ze en we hopen dat ze winnen", zegt Beerensteyn. Ook Groenen wacht gespannen af. "Het leeft in de selectie, iedereen praat er wel over. Ik schat de kansen hoog in. Ik denk dat we twee keer gaan winnen."

Door: Remco Jacobi

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020