Van Veenendaal geniet in luwte: "Ik hoef niet in de schijnwerpers"

Van Veenendaal geniet in luwte: "Ik hoef niet in de schijnwerpers"

4 september 2019 – Op het gewonnen EK in 2017 stalen Lieke Martens en Vivianne Miedema de show, tijdens het succesvolle WK van dit jaar stond Sari van Veenendaal voornamelijk in de schijnwerpers. De 29-jarige doelvrouw blonk uit en maakt kans om in september verkozen te worden tot beste keepster van de wereld. Alle aandacht doet de aanvoerster weinig. "Ik vind het prima als mensen na afloop vragen of ik ook meedeed."Van Veenendaal reisde voor de start van het WK niet met het allerbeste gevoel af naar Zeist. De doelvrouw kende een rotjaar bij Arsenal, waar ze op het tweede plan belandde en slechts zeven competitieduels speelde. Ondanks het kampioenschap was ze niet tevreden. Het was niet eens zeker of Sarina Wiegman haar wel als eerste keepster zou gebruiken op het WK. Dat deed de coach wel en daar had ze geen seconde spijt van.

Terug in de oude rol
De 29-jarige routinier keepte een geweldig WK en had met haar vele belangrijke reddingen een groot aandeel in het bereiken van de WK-finale. Waar ze op het WK vaak veel te doen kreeg, hoefde ze dinsdag tegen Turkije (3-0 winst) slechts enkele keren in actie te komen. Van Veenendaal vindt het fijn, zegt ze tegen FCUpdate.nl. "Ik vind het ook prima om nu weer in mijn oude rol te zitten. Dat mensen na afloop vragen of ik er tijdens de wedstrijd ook bij was. Het is prima als ik weinig te doen heb. Daar heb ik echt nul moeite mee. Ik hoef niet per se in de schijnwerpers te staan in dit soort wedstrijden. Doe gewoon je job en de drie punten zijn het belangrijkste", zegt ze correct.

Het matige jaar bij Arsenal werd door het WK in één klap goedgemaakt. Ze won de Gouden Handschoen voor beste keepster van het toernooi en maakt dus kans om verkozen te worden tot beste keepster ter wereld. Hedvig Lindahl en Christiane Endler zijn de concurrenten. "Dat zijn mooie dingen, maar als je gaat voetballen is iedereen weer gelijk. Zonder elkaar, stel je weinig voor. Ik heb wel eens aangegeven dat mijn verdediging precies moet doen wat ik zeg en dan kan ik heel goed zijn. De samenwerking moet sterk zijn. Dat hebben we op het WK heel goed opgebouwd. De verdediging wist precies wat ze van mij konden verwachten en andersom. Dat geeft rust. Voor mij was het belangrijk dat we verdedigend heel sterk waren."

Alle lofuitingen doen Van Veenendaal weinig. Geef een compliment en ze haalt haar schouders op. Veel liever praat ze over haar team en haar medespeelsters. Toch is het speciaal dat de keepster van Atlético Madrid genomineerd is voor The Best-award van de FIFA. "Ik kreeg een berichtje van iemand. Volgens mij is het ook het eerste jaar dat deze prijs voor vrouwen georganiseerd wordt, dus ik moest even kijken wat het allemaal inhield", vertelt ze met een kleine glimlach. "Het is leuk om waardering te krijgen, maar het allerbelangrijkste voor mij is om waardering te krijgen met mijn team. Als je een teamsport doet is het leuk om individueel geprezen te worden, maar dat is eigenlijk wel het laatste waar ik voor speel. Je moet gewoon zorgen dat je elke dag beter wilt worden."

Blij met transfer naar Spanje

Na vier jaar Arsenal vond Van Veendaal het in de zomer tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vond ze in Madrid bij Atlético. "Het bevalt goed, maar ik ben nog niet veel in de stad geweest omdat we veel hebben gereisd. Als ik nu straks terugga, kan ik rustig mijn plekje daar gaan vinden. Het zal wennen zijn; nieuwe taal, nieuwe cultuur en nieuwe speelsters. Na vier jaar bij Arsenal heb ik in Engeland het mooiste wel gehad. Het was voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging. Er liggen in Madrid nieuwe dingen voor mij in het verschiet."

Mogelijk komt er al snel iets moois: Van Veenendaal hoort op 23 september van de FIFA of ze in de prijzen is gevallen. Maar of ze echt uitkijkt naar die dag? "Ik wilde zeggen wat is er dan, maar dat is niet zo'n handige opmerking. Natuurlijk weet ik wel welke dag het is. Op dit moment weet ik er nog niet veel van dus, ik hoor wel wat er van mij gevraagd wordt."

Door: Remco Jacobi

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 28 mei 2020

  2. woensdag 27 mei 2020