Assistkoningin Spitse helpt matig Nederland ook langs Turkije

Assistkoningin Spitse helpt matig Nederland ook langs Turkije

3 september 2019 – Zonder groots te spelen hebben de Oranje Leeuwinnen ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd om weten te zetten in drie punten. Waar het tegen Estland nog 0-7 werd, bleef de score nu op 3-0 steken. Wel speelde Sheride Spitse weer de hoofdrol: ze was de aangever bij de eerste en bij de schitterende tweede van Daniëlle van de Donk en legde zelf vanaf elf meter aan voor de 3-0. Ondanks matig veldspel zegevierde Oranje daardoor verdiend en eenvoudig.Oranje trad in het Abe Lenstra stadion aan zonder de geblesseerden Vivianne Miedema en Lieke Martens. Daarom keerde Shanice van de Sanden terug in de basis en begon Lineth Beerensteyn in de spits. Daarnaast kreeg Stefanie Van der Gragt een basisplaats ten koste van Merel van Dongen, Dominique Bloodworth verschoof daardoor naar de linksbackpositie.

Zonder Miedema kwam Nederland maar sporadisch tot kansen tegen Turkije. De voorste linie, waarin ook Jill Roord, kon niet echt overtuigen. Maar ook op het middenveld ging er veel mis, waardoor echt uitgespeelde kansen schaars waren. Toch stond het bij rust wel 1-0. Van der Gragt kopte al na twaalf minuten raak uit een corner van Spitse, nadat Daniëlle van de Donk de lat had geraakt. De goal was een eitje geweest voor Van der Gragt, want de Turkse keepster tastte volledig in het luchtledige.

Van der Gragt, ook wel de tank van Oranje genoemd, was na rust meerdere keren dicht bij haar tweede. Ze werd iedere keer met gemak gevonden, maar scoorde niet. De Turkse keeper keerde een kopbal, was op tijd bij wat bijna een frommelgoal van de centrale verdedigster was en zag na zeventig minuten een kopbal naast vliegen. Behalve Van der Gragt had ze ook nog Roord van scoren afgehouden, toen die het met een pegel probeerde.

Waar Van der Gragt meermaals van de 2-0 werd afgehouden, werd Van de Donk dat niet. Haar goal paste totaal niet in de wedstrijd, maar was daarom niet minder mooi. Een schitterende pass van Spitse bereikte haar in het strafschopgebied, waarna ze de bal precies zo toucheerde dat deze over de keeper heen ging: 2-0.

Het wonderschone doelpunt paste totaal niet in de wedstrijd en was ook geen opmaat voor een mooie tweede helft. Daarin liep Oranje door een benutte penalty van Spitse nog uit naar 3-0, maakte Lynn Wilms haar debuut en viel Van de Sanden geblesseerd uit na een vervelende botsing met de keeper. Desondanks won Oranje wel gewoon de tweede EK-kwalificatiewedstrijd en staat het na twee duels op zes punten en tien goals voor en nul tegen. Over een maand wordt de campagne vervolgd met een uitduel bij Slovenië en een thuiswedstrijd tegen Rusland.

Opstelling en beoordelingen Nederland:
Sari van Veenendaal 6, Desiree van Lunteren 6 (84. Lynn Wilms -), Anouk Dekker 5.5 (78. Merel van Dongen -), Stefanie van der Gragt 7, Dominique Bloodworth 6.5, Sherida Spitse 8, Jackie Groenen 5.5, Daniëlle van de Donk 6.5, Shanice van de Sanden 4.5 (67. Victoria Pelova 5), Lineth Beerensteyn 5, Jill Roord 5.5.
Woman of the match: Sherida Spitse
*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 15 september 2019

  2. zaterdag 14 september 2019