Koeman steunt De Ligt en legt uit over Veltman, Malen en Stengs

Koeman steunt De Ligt en legt uit over Veltman, Malen en Stengs

2 september 2019 – Ronald Koeman gaat niet afwijken van wat hij de laatste maanden gedaan heeft bij het Nederlands elftal voor de wedstrijden tegen Duitsland en Estland. Hoewel sterkhouder Matthijs de Ligt ongelukkig debuteerde bij Juventus, houdt de bondscoach - net als in Frenkie de Jong - het volledig vertrouwen in zijn pupil. "Matthijs gaat gewoon spelen", verklapte Koeman.Tijdens de persconferentie werd hem gevraagd naar de situatie van De Ligt. "Ik probeer spelers vertrouwen te geven. Dat is niet anders dan normaal, Matthijs start dus rechts in het centrum. Als ik trainer van Juventus had ik een oudere speler verplaatst en een jongere speler op z'n vaste plek - rechts achterin - gezet. Duidelijk is dat hij zoals iedereen aanpassingsproblemen heeft in een land waarin je anders moet spelen, anders moet verdedigen. Dat kost tijd."

Ook Frenkie de Jong heeft bij FC Barcelona een andere rol dan hij vorig jaar bij Ajax had en ook in Oranje nu weer zal krijgen. "Bij mij speelt hij anders en dat kan hij, dat heeft hij bewezen. Ook hij moet zich aanpassen, maar hij speelt. Dat is goed. Sergio Busquets speelt daar al zijn hele leven: dan kom je niet binnen van jij staat daar en ik sta hier. Ook dat is een ontwikkeling. Maar beide spelers zijn goed genoeg om zich daar doorheen te vechten."

Koeman houdt dan ook veel vertrouwen in het oud-duo van Ajax: "Het belangrijkste is dat de speler zelf vertrouwen houdt. Dat ligt vooral bij henzelf. Ik geef ze duidelijkheid in hoe het is geweest. Ik verwacht geen problemen bij deze spelers."

Veltman & Malen
Verder had Koeman in zijn selectie weer plek voor back Joël Veltman. "Ik wilde een rechtsback achter Denzel Dumfries. Kenny Tete speelde te weinig, Hans Hateboer vind ik veel meer offensief dan Veltman", verklaarde Koeman zijn keuze. Aan andere nieuwelingen dacht de keuzeheer van Oranje niet: alleen Donyell Malen kwam daarvoor in aanmerking.

"Hij was de enige voor mij buiten de groep die aan dit niveau mag ruiken en heeft laten zien dat hij het niveau aankan. Malen is een aanvaller met heel veel mogelijkheden, met snelheid. Hoewel zijn rendement omhoog moet, blijkt uit de jeugd dat hij in Nederland na Memphis de meeste doelpuntrijke aanvaller jeugdspeler was. Én hij kan op meerdere posities uit de voeten."

Stengs & Huntelaar
Dat laatste was voor AZ-buitenspeler Calvin Stengs een van de redenen dat hij nog niet werd geselecteerd. "Justin Kluivert kan aan twee kanten en speelt op een hoger niveau. Stengs is nog niet toe aan het Nederlands elftal, al zijn we wel positief over zijn ontwikkeling. Hij komt terug van een blessure en moet fysiek steker worden. Zondag was hij niet goed, mede omdat hij donderdags 120 minuten heeft gespeeld. Maar hij is zeker een speler voor de toekomst."

Een speler van de toekomst is Klaas-Jan Huntelaar niet: maar hoewel Koeman vorig jaar de deur voor hem vrijwel dichtgooide, staat die nu toch weer op een kier. "Het is anders dan vorig jaar en dan begin dit seizoen. Toen was Kasper Dolberg de eerste spits. Als Huntelaar eerste spits wordt bij Ajax en hij speelt wedstrijden en toont - vooral in de Champions League - aan dat hij nog steeds het niveau heeft, wie zegt dat ik hem dan niet oproep?", liet hij nog enige ruimte voor The Hunter.

Duitsland
De selectie neemt het in de EK-kwalificatie op tegen Estland en Duitsland. Het treffen met laatstgenoemde ziet Koeman niet per se als een sleutelwedstrijd. "Je moet twaalf punten halen tegen Estland en Wit-Rusland en de betere zijn onderling met Noord-Ierland. Alles wat je tegen Duitsland pakt, maakt het makkelijker. Maar ik ben niet zo panisch als soms besproken wordt", doelde hij op het feit dat Noord-Ierland vooralsnog hoger staat.

"We weten wat we moeten doen. Tegen Duitsland ligt het dicht bij elkaar, maar we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd", aldus Koeman die vol vertrouwen was. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 4 augustus 2020

  2. maandag 3 augustus 2020

  3. zondag 2 augustus 2020