Vitesse door treffer in blessuretijd naar koppositie

Vitesse door treffer in blessuretijd naar koppositie

1 september 2019 – Vitesse is de nieuwe koploper van de Eredivisie. De Arnhemmers leken na een teleurstellende vertoning af te stevenen op een 1-1 gelijkspel tegen AZ, maar kregen in de blessuretijd nog een strafschop, die in twee instanties benut werd door Matus Bero: 2-1. Een puntendeling zou een meer terecht zijn geweest: AZ leek nog last te hebben van de Europa League-thriller met Royal Antwerp FC en ook Vitesse liet weinig zien, maar had het geluk aan zijn zijde.AZ speelde midweeks met Thomas Ouwejan op het middenveld, maar de zieke linkspoot kon niet van de partij zijn in Arnhem: de van Ajax overgenomen Dani de Wit maakte zijn debuut in Alkmaarse dienst. Vitesse moest het doen zonder de geblesseerde linksback Max Clark, waardoor Vyacheslav Karavaev van flank wisselde en Julian Lelieveld mocht starten. Bero keerde terug in de basis en hield de niet volledig fitte Riechedly Bazoer op de bank.

AZ had de 120 slopende minuten in Brussel nog in de benen, probeerde het spel te maken, maar kon het tempo in Arnhem niet al te hoog houden. De eerste kansen waren voor Vitesse, maar Bryan Linssen kopte naast en Marco Bizot hield Tim Matavz van scoren af. Aan de andere kant had Myron Boadu moeten scoren, maar zijn kopbal ging naast.

Beide ploegen hielden elkaar een half uur lang in bedwang, totdat Navarone Foor AZ een handje hielp. De middenvelder maakte een onhandige overtreding op Boadu, de bal ging op de stip en Teun Koopmeiners zorgde voor 0-1.

Vitesse stroopte de mouwen op, ging wat feller de duels in en kwam in de extra minuten voor rust op gelijke hoogte. De ervaren Ron Vlaar verzuimde om de bal weg te werken, Matavz profiteerde en kogelde de bal in de korte hoek: 1-1.

De tweede helft verliep bijzonder tam en geen van beide ploegen kon de tegenstander zijn wil opleggen. Pas nadat Zakaria Aboukhlal als invaller zijn AZ-debuut mocht maken, kreeg AZ wat kansjes. De grootste was echter voor Vitesse, dat tien minuten voor tijd plotseling dichtbij een winnende goal was: Danilho Doekhi kopte echter tegen de paal.

In de blessuretijd kwam de wedstrijd alsnog tot ontbranding: Aboukhlal maakte hands en Vitesse kreeg een penalty. Bizot stopte de inzet van Bero, maar invaller Oussama Darfalou scoorde met zijn eerste balcontact. De VAR stak echter een stokje voor de goal en liet de penalty overnemen. Bero had ditmaal wél succes en schoot Vitesse naar de koppositie van de Eredivisie.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Remko Pasveer 5.5; Julian Lelieveld 5.5, Armando Obispo 7, Danilho Doekhi 6.5, Vyacheslav Karavaev 6.5; Oussama Tannane 5, Navarone Foor 5 (63. Riechedly Bazoer 5.5), Matus Bero 6, Jay-Roy Grot 5.5; Tim Matavz 7, Bryan Linssen 5

AZ: Marco Bizot 6.5; Jonas Svensson 7, Ron Vlaar 5 (57. Pantelis Hatzidiakos 6), Stijn Wuytens 5.5, Owen Wijndal 6.5; Fredrik Midtsjø 6.5, Dani de Wit 5, Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 5 (78. Albert Gudmundsson -), Myron Boadu 5.5, Oussama Idrissi 5 (57. Zakaria Aboukhlal 6.5)

Man of the match: Jonas Svensson

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 8 augustus 2020

  2. vrijdag 7 augustus 2020

  3. donderdag 6 augustus 2020