Ajax sluit het eerste competitie-deel uitstekend af op Het Kasteel

Ajax sluit het eerste competitie-deel uitstekend af op Het Kasteel

1 september 2019 – Regerend landskampioen Ajax heeft zondagmiddag op bezoek bij Sparta het laatste duel voor de interlandbreak uitstekend afgesloten. Op Het Kasteel waren de Amsterdammers een maatje te groot voor de club uit Spangen: Hakim Ziyech (2 goals) en Dusan Tadic (goal en twee assists) speelden de hoofdrol. Omdat Ajax de teugels liet vieren in het laatste kwartier, deed Sparta via Halil Dervisoglu nog wat terug.Beide ploegen waren bij aanvang van dit duel nog ongeslagen. Ajax won twee keer en speelde gelijk bij Vitesse, Sparta speelde viermaal en pakte acht punten. Voor de promovendus was het daarom een goede seizoensstart, zeker omdat er op bezoek bij Feyenoord een punt werd gepakt. Wellicht kon het daarom ook landskampioen Ajax van een overwinning af houden. De Amsterdammers kwamen afgelopen woensdag nog in actie, tegen APOEL werd een plek in de groepsfase van de Champions League afgedwongen. Een zware wedstrijd, waarin bijvoorbeeld Ziyech met kramp het veld moest verlaten. 

Een vermoeid Ajax was des te meer reden voor Sparta om fel van start te gaan en dat deed het team van Henk Fraser. Ajax werd zo nu en dan naar achteren gedwongen en had veel moeite met het agressieve Sparta. Halverwege de tweede helft kwam Ajax bijvoorbeeld goed weg toen Ziyech een kopbal van Jurgen Mattheij van de doellijn weghaalde.

Het dappere spel van Sparta werd echter niet beloond met een goal, terwijl Ajax aan de andere kant een minuut later wel toesloeg. Lisandro Martínez bediende de gestarte Quincy Promes met een hoge pass en de rappe aanvaller schoof de bal koelbloedig langs Tim Coremans. Promes profiteerde bij de goal van het stroeve veld, de pass van Martínez was na de eerste stuit blijven hangen waardoor Promes ermee vandoor kon.

De eerste competitiegoal van Promes namens Ajax antelde de wedstrijd. Ajax nam het initiatief over en snel volgde ook de 0-2. Ziyech, die eerst een vrije trap zag worden gekeerd, maakte de goal. De assist kwam op naam van Tadic. De aanvoerder van Ajax draaide weg en gaf laag voor, waarmee hij Ziyech een niet te missen kans bood: 0-2. Hoewel dat doelpunt al na een half uur viel, leek het duel gezien het krachtsverhoudingen al gespeeld.

Was het niet na een half uur spelen, dan was het wel na een uur. In het eerste kwartier na rust legde Ajax er namelijk nog twee bij. Tadic speelde daarin de hoofdrol. De Serviër benutte een penalty na ongelukkig hands van Dirk Abels en bediende Ziyech andermaal met een voorzet. Op schitterende wijze volleerde Ziyech de 0-4 achter Coremans. Voor Tadic was het daarmee het derde doelpunt waar hij bij betrokken was, terwijl Ziyech zijn tweede liet aantekenen en vlak daarvoor ook al bijna had gescoord.

Sparta wist dat het daardoor een verloren wedstrijd speelde, maar liet de hoofden zeker niet hangen. Een kwartier voor tijd deed het terecht wat terug via spits Dervisoglu. De aanvaller van Sparta was het eindstation van een mooie aanval van de Rotterdammers. Bryan Smeets - die even daarvoor nog geel kreeg na commentaar op de leiding, vooral de penalty was een disctubal moment - hield het overzicht en gaf op maat voor. Dervisoglu tikte de bal daarna simpel binnen.

De tegentreffer van Sparta kwam tot stand omdat Ajax na de 0-4 niet meer volledig gefocust was en de teugels liet vieren. Voor trainer Erik ten Hag zal dat ongetwijfeld een punt van aandacht zijn, in een verder vrij eenvoudige en overtuigende zege voor Ajax. De regerend landskampioen heeft nu tien punten uit vorig seizoen en gaat als koploper de interlandbreak in, mits Willem II niet weet te winnen van Feyenoord.

Opstellingen en beoordelingen:
Sparta Rotterdam: Tim Coremans 6, Dirk Abels 5, Jurgen Mattheij 5, Bart Vriends 4.5, Lassana Faye 4, Adil Auassar - (12. Leros Duarte 5), Abdou Harroui 5, Dante Rigo 5 (65. Lars Veldwijk 5), Bryan Smeets 6, Halil Dervisoglu 6 (75. Joël Piroe -), Mohamed Rayhi 5.5.

Ajax: André Onana 5, Serginho Dest 6 (65. Noussair Mazraoui 5.5), Joël Veltman 5.5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6.5, Edson Alvarez 6, Lisandro Martínez 6.5, Hakim Ziyech 8 (78. Noa Lang -), Quincy Promes 6.5, Dusan Tadic 8.5, David Neres 5 (54. Klaas-Jan Huntelaar 5.5).

Man of the match: Dusan Tadic
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 23 september 2020

  2. dinsdag 22 september 2020