Heracles verpest feestje van Padt en wint bij Groningen

Heracles verpest feestje van Padt en wint bij Groningen

31 augustus 2019 – Heracles Almelo heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In de eerste helft loerde de ploeg van trainer Frank Wormuth op onnauwkeurigheden bij de thuisploeg met een 0-1 voorsprong tot gevolg. De Groningers kwamen sterk uit de kleedkamer en kwamen gelijke hoogte. Groningen bleef daarna sterker, maar door zondagsschot van Lennart Czyborra eindigde het duel in 1-2.Beide ploegen kenden een verschillende voorbereiding op deze wedstrijd. Terwijl FC Groningen vorige week vrij was, omdat het duel tegen PSV werd afgelast, pakte Heracles vorige week zijn tweede punt door tegen Vitesse gelijk te spelen. Beide ploegen haalden deze week geen spelers op de transfermarkt, al moest FC Groningen wel een sterkhouder laten gaan; Ritsu Doan werd voor 7,5 miljoen euro verkocht aan PSV. Tegelijkertijd vierden de Groningers zaterdag ook een jubileum, want Sergio Padt kwam voor de tweehonderdste keer uit voor de ploeg uit het noorden.

Hij moest echter lijdzaam toezien hoe de bal door zijn verdediging vlak voor zijn neus werd rondgetikt. Heracles stond verdedigend goed opgesteld, en omdat het elftal van Danny Buijs weinig creatief was en in een tergend langzaam tempo speelde, bleef de bal vaak achterin hangen. Soms probeerden de Groningers met een lange bal iets uit te richten, maar als Kaj Sierhuis dan de bal ontving, kon hij deze aan niemand kwijt. Omdat hij ook geen aanvoer kreeg vanaf de vleugels, stond hij volledig geïsoleerd. Heracles wachtte ondertussen rustig af, en bleef azen op onnauwkeurigheden in het Groningse spel, om dan in een snelle uitbraak gevaarlijk te worden. Dit lukte bij vlagen, maar in ieder geval was de ploeg uit Almelo een stuk dreigender dan de thuisploeg.

Die dreiging zetten de mannen uit Almelo na een halfuur ook om in een doelpunt. Nadat in een uitbraak Cyriel Dessers weggestuurd werd, leek de aanval aanvankelijk op niets uit te lopen, omdat de Heraclied alleen was in een woud van wit-groen. Hij kon de bal echter bij zich houden, en kreeg op tijd aansluiting van ploeggenoten. Na een goede pass op Merkel kon de Kazach de bal panklaar leggen voor Silvester van der Water, die de bal mooi achter Padt krulde.

Het leek FC Groningen echter niet te deren. Heracles ging iets achteroverleunen, waardoor de Groningers nog meer balbezit kregen, maar het spelbeeld bleef onveranderd. De Groningers bleven spelen zonder felheid, en misten een speler die met een creatieve actie het spel kon verleggen (zoals Doan). Er leek simpelweg geen spirit te zitten in de ploeg van Danny Buijs.

Na de rust toonde Groningen deze spirit echter wel. Het ging sneller spelen en was erg fel op de bal, wat al erg snel leidde tot een doelpunt. Nadat de ingevallen Charlison Benschop de bal doorkopte, ging routinier Tim Breukers in de fout. Hierdoor kon Django Warmerdam aan de bal komen, waarna hij de bal gemakkelijk over Heracles-doelman Janis Blaswich stiftte. Daarna bleef de thuisploeg veel sterker, en kreeg het ook kansen (Mo El Hankouri en Adjin Hrustic), maar bleek het erg lastig om Blaswich nogmaals te testen.

In deze periode waarin FC Groningen gevaarlijker was, kwam Heracles nauwelijks aan aanvallen toe. En toen het aan aanvallen toekwam, was de ploeg van Wormuth niet daadkrachtig genoeg om ook echt tot kansen te komen. Ook het schot van linksback Czyborra leek in eerste instantie niet genoeg te zijn om doelman Padt te testen, maar tot verbazing van iedereen scoorde de jonge Duitser uit het niets de 1-2. Hierbij leek de jubilerende keeper zich enigszins te verkijken op het schot.

Dit doelpunt leek niet alleen Padt, maar het gehele elftal te choqueren. De energie die tot dan toe in het spel van de Groningers zat, leek langzaam te verdwijnen. Hierdoor werd de druk op Heracles langzaam minder, maar bij de ploeg van Wormuth leek de pijp ook langzaamaan leeg te raken. Zo rond de 80ste minuut begonnen de Groningers met het inzetten van een slotoffensief. De Heraclieden werden hierdoor aan het wankelen gebracht, maar bogen niet, waardoor de eerste overwinning van het seizoen werd geboekt en de drie punten mee teruggingen naar Almelo.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Groningen: Sergio Padt 5,5; Deyovaisio Zeefuik 5,5, Ko Itakura 5,5, Mike te Wierik 6, Amir Absalem 6 (75. Romano Postema -); Azor Matusiwa 6, Django Warmerdam 6,5, Ajdin Hrustic 6,5, Sam Schreck 5,5 (46. Charlison Benschop 6,5), Mo El Hankouri 5,5; Kaj Sierhuis 5,5 (67. Gabriel Gudmundsson).

Heracles Almelo: Janis Blaswich6; Tim Breukers 5,5, Robin Pröpper 6 (75. Maximilian Rossmann -), Mats Knoester 5,5, Lennart Czyborra 6,5; Orestis Kiomourtzoglou 6, Alexander Merkel 6, Mauro Júnior 7; Silvester van der Water 7 (82. Adrian Szöke -), Cyriel Dessers 6, Joey Konings 5,5 (90. Dario van den Buijs -).

Man of the match: Mauro Júnior
*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019