Van der Sar vond voorrondes 'schrijnend' en wil nieuwe opzet

Van der Sar vond voorrondes 'schrijnend' en wil nieuwe opzet

31 augustus 2019 – Ajax is er ook dit seizoen bij in de Champions League, maar dat had wel wat voeten in de aarde. De kampioen van Nederland moest twee voorrondes overleven om de groepsfase te halen. Dat is gezien het feit dat Ajax overig seizoen de halve finale haalde, heel vreemd. Dat vindt Edwin van der Sar. De beleidsbepaler pleit voor veranderingen.De algemeen directeur van Ajax gaat in een column in Het Parool in op de kwestie. De oud-keeper had graag gezien dat zijn club zich direct had geplaatst. 'Afhankelijk van een combinatie van je eigen nationale prestaties en de internationale prestaties van clubs uit jouw land worden de tickets voor Europese clubcompetities verdeeld. Dat was toch wel schrijnend voor ons', schrijft hij.

'Want ondanks de landstitel en het bereiken van de halve finale in de Champions League moesten we deze zomer al vroeg beginnen aan kwa­lificatierondes voor Europees voetbal. Terwijl Europese clubs die minder presteerden, maar uitkomen in de zogenaamde grote voetballanden, direct in de groepsfase van de prestigieuze Champions League kwamen. Het voelt niet goed dat clubs die in Europa nog nooit iets significants hebben gepresteerd dankzij de prestaties van andere clubs uit hun land het voordeel hebben van directe deelname aan de Champions League. Terwijl de topclubs uit minder grote landen – zoals Schotland, ­Denemarken of Nederland – zich door verschillende kwalificatierondes moeten worstelen.'

In 2024 wordt dit mogelijk verandert door de UEFA. Volgens Van der Sar worden daar momenteel gesprekken over gevoerd. 'Wij zouden het toejuichen als de toegang tot Europese competities als de Champions League voor een groter deel bepaald wordt door de individuele clubprestaties. Zo krijgen clubs als Celtic, Kopenhagen, PSV en Ajax meer zekerheid voor Champions League-deelname dan bijvoorbeeld Atalanta Bergamo of Red Bull Leipzig, die voornamelijk aanhaken bij de prestaties van de grote clubs uit hun land', stelt Van der Sar.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 20 september 2019

  2. donderdag 19 september 2019