AZ plaatst zich na verhit duel met Antwerp voor Europa League

AZ plaatst zich na verhit duel met Antwerp voor Europa League

29 augustus 2019 – AZ heeft zich donderdagavond met hangen en wurgen geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders keken vlak voor tijd tegen een negental van Antwerp tegen een 1-0 achterstand aan, maar dwongen door een doelpunt van Calvin Stengs een verlenging af. Daarin werden de moegestreden Belgen over de knie gelegd, met uiteindelijk een 1-4 eindstand. Bij AZ was er één wijziging ten opzichte van vorige week. Waar in de heenwedstrijd Stijn Wuytens in Enschede nog op de bank zat ten faveure van Pantelis Hatzidiakos, maakte de Belg dit keer wel zijn opwachting in de basis. Waar AZ vorige week zijn wedstrijd dus in Enschede moest afwerken, werd de wedstrijd van donderdag gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, omdat het eigen stadion van Antwerp FC niet aan de UEFA-eisen voldoet.

Desondanks waren er vele Antwerpse supporters aanwezig in het stadion. Zij zagen hoe hun ploeg al snel de macht greep en AZ ver terugdrong op de eigen helft. Bizot moest al snel enkele grote reddingen verrichten op schoten van Didier Lamkel Ze en Ivo Rodrigues. Het was dan ook aan hem te danken dat AZ na een kwartier spelen niet op een 1-0 of 2-0 achterstand stond.

Daarna leek AZ langzaamaan wat te ontwaken en begon de ploeg van Arne Slot beter te spelen, waardoor beide ploegen iets gelijkwaardiger aan elkaar werden. AZ kreeg meer balbezit, maar Antwerp stond goed verdedigend goed opgesteld en was fysiek sterker dan de ploeg uit Alkmaar. Dit bleek ook in het aanvallende spel van de Antwerpers, waarbij Lamkel Ze en Dieumerci Mbokani de aanjagers waren. Laatstegenoemde leek, nadat hij zijn lichaam goed gebruikte, bijna te profiteren van een fout van Ron Vlaar, maar weer was Bizot de reddende engel voor de Alkmaarders.

Mbokani won echter niet al zijn duels, en toen hij even later zijn duel verloor van Vlaar en de AZ-vedediger neerhaalde, moest de Congolees al vroeg met zijn tweede gele kaart van het veld. Antwerp besloot daarna de bal aan AZ te laten. Bij de Alkmaarders waren er echter niet de creatieve impulsen om voor rust nog in de buurt van het doel van Sinan Bolat te komen.

Na rust bleef AZ zoeken naar dat ene begeerde doelpunt. Arts bracht al vroeg in de tweede helft meer aanvallende spelers om een doelpunt te forceren, maar Antwerp gaf, ook met tien man, nauwelijks een krimp. De verdediging van de ploeg van Laszlo Bölöni liet enkel een kopbal toe van Calvin Stengs, maar de AZ-aanvaller vond Sinan Bolat op zijn weg. Antwerp was, met tien man, eigenlijk nog steeds de gevaarlijkste ploeg, omdat de ploeg erg snel counterde en hieruit kansen kon creëren.

Sterker nog, het was de Antwerpse ploeg die op voorsprong kwam. Na een goede hoge pass kon Martin Hongla het veld oversteken. Na zijn dribbelactie zag hij in zijn ooghoek Lamkel Ze aankome. Na een heerlijke voorzet was het voor de Kameroenees slechts een koud kunstje om de bal binnen te koppen. Daarop sprong de dolblije Lamkel Ze de tribunes in, en aangezien hij te lang buiten het veld bleef staan, moest hij dit met een gele kaart bekopen. Omdat hij al een gele kaart had, moest ook de andere sterspeler van de Antwerpers het veld verlaten.

Tegen een negenkoppig Antwerp FC was het voor AZ slechts een kwestie van tijd voor de gelijkmaker zou vallen. Schot na schot werd er afgevuurd op het doel van Bolat, maar de plaaggeest van weleer leek AZ opnieuw de weg naar de Europa League te versperren. Leek, want in de voorlaatste minuut kon Stengs na een voorzet van Oussama Idrissi de zeer verdiende 1-1 binnenschuiven.

Eigenlijk was de wedstrijd na deze 1-1 al gedaan, aangezien Antwerp niet meer in staat was een vuist te maken, en het in de naderende verlenging een stormloop op het eigen doel moest zien te overleven. Dit lukte hen voor korte tijd, maar toen de ingevallen Ferdy Druijf na een mislukt schot de 1-2 aantekende namens AZ, moesten de Antwerpers hun meerdere erkennen in de ploeg van Arne Slot. De 1-3 (Teun Koopmeiners, strafschop) en 1-4 (Albert Gudmundsson, stift) waren dan ook enkel nog formaliteiten.

Opstelling en beoordelingen*
AZ Alkmaar: Marco Bizot 7; Owen Wijndal 6,5, Stijn Wuytens 6,5 (53. Yukinari Sugawara 7), Ron Vlaar 6,5, Jonas Svensson 6,5 (67. Ferdy Druijf 6,5); Thomas Ouwejan 6 (46. Albert Gudmundsson 6,5), Teun Koopmeiners 7, Fredrik Midtsjø 6,5 ; Oussama Idrissi 6,5, Myron Boadu 6 (111. Jordy Clasie -), Calvin Stengs 7,5 .

Man of the match: Calvin Stengs
*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 september 2020

  2. donderdag 17 september 2020