Wat staat er nog te gebeuren op de transfermarkt in de Eredivisie?

Wat staat er nog te gebeuren op de transfermarkt in de Eredivisie?

27 augustus 2019 – De laatste transferweek gaat dinsdag in. Nederlandse clubs hebben nog enkele dagen om de laatste versterkingen af te ronden. Bijna overal staat nog wel iets te gebeuren, al zijn er ook een paar clubs die hopen dat het juist rustig blijft en dus hun sterspelers kunnen behouden. FCUpdate.nl zet de in- én uitgaande transfers die (mogelijk) op de rol staan, op een rijtje.Ajax
Erik ten Hag verzekerde recentelijk dat Ajax in principe geen spelers meer zou halen. Met de reeds uitgegeven kleine zestig miljoen euro is de selectie van de Amsterdammers rond, al weet je het nooit. Als er zich voor het verzwakte middeveld óf de spitspositie een absoluut buitenkansje (Dani Olmo?) komt, zal Marc Overmars wellicht toeslaan, want die laatste positie is met het aanstaande vertrek van Kasper Dolberg zeker internationaal gezien niet dik bezet. Donny van de Beek lijkt toch 'gewoon' bij Ajax te blijven, al is Champions League-voetbal dan wel noodzaak. Naast Dolberg is ook een (tijdelijk) vertrek van Lisandro Magallán niet ondenkbaar: hij is volstrekt overbodig. En wellicht dat nog enkele grote talenten worden verhuurd door Ajax, al zijn ze daar niet heel happig op.

PSV
Met Kostas Mitroglou heeft PSV zijn gewenste spits binnen, maar de club is nog niet uitgewinkeld. De Eindhovenaren hopen nog een creatieve speler aan de selectie toe te voegen. Ritsu Doan, Alireza Jahanbakhsh en Nicolás González worden als mogelijke versterkingen genoemd. González lijkt echter onhaalbaar; VfB Stuttgart zou PSV hebben medegedeeld dat de aanvaller niet te koop is. De verwachting is ook dat er nog een aantal spelers vertrekt: Trent Sainsbury en Derrick Luckassen hebben geen toekomst meer in Eindhoven. En is Jorrit Hendrix, in verband gebracht met Bologna, straks nog wel speler van PSV?

Feyenoord
In Rotterdam staat nog het een en ander te gebeuren. Jan-Arie van der Heijden is op weg naar de uitgang en zijn plek in de selectie wordt vermoedelijk overgenomen door Marcos Senesi. De Rotterdammers zijn inmiddels in gesprek met San Lorenzo over de transfer van de 22-jarige Argentijnse verdediger, die zeven miljoen euro moet kosten. Voorin moet er ook nog wat bij, zeker nu Dylan Vente op huurbasis naar RKC Waalwijk is vertrokken. Feyenoord is de voorbije tijd met onder meer Alvaro Barreal (Velez Sarsfield) en Adolfo Gaich (San Lorenzo) in verband gebracht. Komt er meer dan één Argentijn naar Rotterdam?

AZ
Voor het vertrek van Guus Til liet Arne Slot al doorschemeren dat hij tevreden was met de selectie van AZ, waar het minst in is veranderd in heel de Eredivisie. De jeugd, Jordy Clasie en Yukinari Sugawara konden het vertrek van onder anderen Adam Maher en Mats Seuntjens compenseren. Maar het vertrek van Til bracht de Alkmaarders in verlegenheid: Thomas Ouwejan - nog steeds genoemd bij Torino - staat op het middenveld, maar alle linies zijn niet direct dik bezet, getuige het feit dat er tegen FC Groningen vrijwel geen vervangers klaarstonden voor Ron Vlaar en Stijn Wuytens. Zeker als Europees voetbal gehaald wordt, moet er in de breedte wat bij en een vervanger van Til is geen overbodige luxe. Maar wat is er financieel mogelijk gezien het incident met het stadion?

Vitesse
Leonid Slutsky gaat ervan uit dat Vitesse in de slotweek van de zomerse transferperiode nog één of meerdere spelers binnen hengelt. Daarbij vestigt de Russische oefenmeester zijn hoop op Chelsea, dat wel vaker een speler in Arnhem stalt. Vitesse kan na het vertrek van Thulani Serero en Rasmus Thelander in elk geval wel een kwaliteitsimpuls gebruiken. Ook de linksbackpositie is een zorgenkindje na het wegvallen van Max Clark. Tel daarbij op dat Hilary Gong langere tijd is uitgeschakeld en er moet geconcludeerd worden dat de selectie er de laatste tijd niet sterker op is geworden.

FC Utrecht
FC Utrecht heeft de grootste slag op de transfermarkt al geslagen. Door het inmiddels al afgelopen Europese avontuur moest de selectie snel klaar zijn: aan het knappe rijtje aankopen van onder anderen Adam Maher, Vaclav Cerny en Adrián Dalmau werden later Justin Hoogma en Bart Ramselaar toegevoegd. Hoewel je het nooit weet in Utrecht, lijkt er niets meer bij te komen. Alleen een aantal overbodige spelers kan wellicht nog elders worden gesleten en het is nog de vraag wat er met David Jensen gebeurt. Als hij vertrekt, dan komt er wellicht nog een keeper naar de Domstad. De naam van Michel Vorm is al meermaals gevallen...

Heracles Almelo
Met Adrián Dalmau, Kristoffer Petersen en Brandley Kuwas zag Heracles Almelo een karrevracht aan doelpunten vertrekken. Met de komst van Cyriel Dessers en het doorschuiven van Silvester van de Water is daar wel op ingespeeld, maar vlekkeloos verloopt het vooralsnog allerminst. Tim Gilissen gaf aan dat hij zijn ogen meer dan open houdt voor aanvallende versterkingen en dat er wellicht nog een aantal overbodige spelers vertrekken. Onder anderen Reuven Niemeijer en Stephen Sama mogen gaan, terwijl mogelijk ook Mo Osman nog vertrekt. Zijn contract loopt af na deze zomer en vooralsnog is er nog geen akkoord over een nieuwe verbintenis.

FC Groningen
Anders dan vorig seizoen staat de selectie van FC Groningen er nu vóór de competitie al heel aardig op. Destijds werd er in de winterstop een flinke rits sterke spelers gehaald, dat gebeurde ditmaal in de zomer met onder anderen Azor Matusiwa, Ahmed El Messaouid, Ramon Lundqvist en Charlison Benschop. Creatieve spelers genoeg in het hoge noorden, mocht Ritsu Doan nog vertrekken. Wellicht dat ze nog wel achterin wat zoeken, nadat ze naast Nick Bakker, Glenn Bijl én Sven Botman grepen. Verder zal het rustig blijven. Mogelijk dat de Trots van het Noorden nog wel enkele spelers laat gaan. Django Warmerdam, Michael Breij, Jannik Pohl (allen transfer) en Thijs Dallinga (huur) mogen nog vertrekken bij gebrek aan uitzicht op speeltijd. 

ADO Den Haag
Door het vertrek van Abdenasser El Khayati heeft ADO Den Haag een hoop doelpunten en assists ingeleverd. De Hagenaren hebben met de komst van Pawel Cibicki ingespeeld op het vertrek van de middenvelder, maar kunnen nog wel wat extra creativiteit gebruiken. ADO wil graag nog een buitenspeler aan de selectie toevoegen. De Haagse club wordt met bijvoorbeeld Crysencio Summerville (Feyenoord) in verband gebracht. ADO werd ook gelinkt aan Bart Ramselaar, Youssef El Jebli en Stanley Elbers, maar zij kozen voor respectievelijk FC Utrecht, Al-Faisaly en RKC Waalwijk.

Willem II
Technisch directeur Joris Mathijsen staat een vrij drukke week te wachten. Willem II wil zich namelijk nog op enkele plekken versterken. Zo zijn de Tilburgers nog op zoek naar een linksback, een verdedigende middenvelder en (mogelijk) een spelverdeler. Voor de linksbackpositie is Miquel Nelom in beeld. Welke middenvelders Willem II op de radar heeft, is niet bekend: maar er is nog wel een aantal nodig - ook voor de breedte. Het is daarnaast niet uit te sluiten dat de club uit Tilburg nog een extra speler wil aantrekken, want Fernando Lewis is door een knieblessure lang uit de roulatie. 

SC Heerenveen
Het worden normaliter eveneens nog drukke weken voor Gerry Hamstra, die voor het weekend buitenspeler Anders Greyer haalde. Er moet in elk geval een concurrent komen voor Jens Ogdaard, die vooralsnog geen grootse indruk maakt. Vitessenaar Thomas Buitink was in beeld, maar lijkt niet te komen. Ook was er interesse in Bart Ramselaar, maar hij koos voor FC Utrecht. Ook op het Friese middenveld mag er na het vertrek van Ben Rienstra nog wat bij in de piepjonge selectie van Johnny Jansen. Voorin mag Nemanja Mihajlovic in elk geval vertrekken: hij is totaal overbodig bij Heerenveen, waarbij een stand-in voor linksachter Lucas Woudenberg ook geen overbodige luxe lijkt.

VVV-Venlo
In Venlo heeft men zijn zaakjes aardig op orde. De Venlonaren raakten met Lars Unnerstall, Peniel Mlapa, Jay-Roy Grot en Patrick Joosten enkele belangrijke krachten kwijt, maar speelden daar snel en slim op in door onder meer Thorsten Kirschbaum, Elia Soriano, Haji Wright en Jerome Sinclair naar De Koel te halen. Onlangs voegde VVV veel ervaring aan de selectie toe door de transfervrije Lee Cattermole aan te trekken en daarmee lijkt de club zo goed als klaar op de transfermarkt. Grote verrassingen hoeven in elk geval niet meer verwacht te worden.

PEC Zwolle
Met Etiënne Reijnen, Sai van Wermeskerken, Dennis Johnsen, Sam Kersten, Xavier Mous en Iliass Bel Hassani was PEC Zwolle uiterst actief op de transfermarkt, maar door de zwakke seizoensstart werden daar Thomas Bruns en Mustafa Saymak nog aan toegevoegd. Als het aan de beleidsbepalers ligt, komt ook Andrija Novakovich nog naar PEC. In hem zien ze de gedroomde aanvalsleider. Het middenveld is wel al overvol, waardoor de vorig seizoen gekochte Clint Leemans mag vertrekken. Dat geldt ook Darryl Lachman, voor wie onder John Stegeman geen toekomst meer is. Als Lachman inderdaad vertrekt, dan zal er zolang Bram van Polen en Thomas Lam geblesseerd zijn, achterin eigenlijk nog wat bij moeten.

FC Emmen
De selectie van FC Emmen heeft deze zomer een flinke metamorfose ondergaan. Een hoop spelers vertrokken en een XXL-blik nieuwe spelers werd opengetrokken. De Drentenaren zijn zo goed als uitgeshopt, maar willen er achterin nog graag wat bij. De Emmenaren hoopten weer in zee te gaan met Nick Kuipers, maar hij koos voor een Indonesisch avontuur. Op dit moment houdt Tim Siekman zijn conditie op peil in Emmen. De club uit Drenthe nam eerder deze zomer afscheid van de verdediger, dus is de kans klein dat hij nu alsnog in aanmerking komt voor een contract. Maar als er géén alternatief komt, wie weet wat er dan nog mogelijk is voor hem. Wellicht dat de transfer van Bas Dost, waarvoor Emmen een opleidingsvergoeding ontvangt, de club nog helpt in de zoektocht naar een centrale verdediger.

Fortuna Sittard
De defensie was vorig seizoen het zorgenkindje van Fortuna Sittard en ook nu kan de verdediging wel een kwaliteitsimpuls gebruiken. Niet voor niets hebben de Limburgers op dit moment de Zwitserse verdediger Martin Angha op proef. Fortuna werkte de voorbije maanden aan de komst van José Rodríguez, maar de Spanjaard besloot onlangs zijn loopbaan voort te zetten bij Málaga. De zoektocht naar een ervaren controleur is dus nog steeds gaande. Fortuna hoopt daarnaast een creatieve aanvaller aan de selectie toe te voegen. Mogelijk vertrekt nog een aantal spelers uit Sittard: Amadou Ciss, Djibrill Cissé en Mickaël Malsa mogen weg en het is niet uit te sluiten dat een club zich nog meldt voor sterkhouders Mark Diemers of Alexei Koselev.

FC Twente
Wie de transfers van FC Twente wil voorspellen, moet een behoorlijk goede glazen bol hebben. De Tukkers halen in de regel namelijk vooral onbekende spelers die bij niemand op de radar staan, maar wél een absolute toegevoegde waarde vormen. Oriol Busquets is daarop een uitzondering, aangezien hij bij meer clubs in beeld was. De controleur van FC Barcelona wordt de volgende versterking in Enschede, waar ook Paul Verhaegh en Calvin Verdonk deze window aansloten. Trainer Gonzalo Garcia hoopte op nog een verdediger, middenvelder én aanvaller, omdat Wout Brama nog altijd niet fit is en Tom Boere (hij mag weg) mogelijk nog vertrekt. Door een aantal nieuwe investeerders (1,4 miljoen euro) en de meevallers van transfers van oude bekenden (onder anderen Quincy Promes en Joachim Andersen) is er financieel nog wél iets mogelijk voor Ted van Leeuwen. Wat tovert hij nog uit de hoge hoed?

Sparta Rotterdam
Het gepromoveerde Sparta Rotterdam heeft de selectie aardig op orde. Met de komst van PSV-huurling Joël Piroe hebben de Rotterdammers ingespeeld op het winterse vertrek van Halil Dervisoglu. Lars Veldwijk staat niet onwelwillend tegenover een nieuw avontuur, maar mag zo kort voor het sluiten van de transferwindow alleen tegen de hoofdprijs weg - al is die kans volgens hem wel fifty-fifty. Technisch manager Henk van Stee liet zich onlangs ontvallen dat hij graag nog een concurrent voor linksback Lassana Faye wil aantrekken. Wellicht gaat de promovendus zich dus toch nog roeren op de transfermarkt.

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk promoveerde als nummer acht van de Eerste Divisie, toch werden er tot dusver relatief weinig versterkingen gehaald in vergelijking met de concurrentie. Dylan Vente kwam het zestal aanwinsten als nummer zeven recentelijk nog versterken, ook haalde de club Stanley Elbers binnen. Daarmee lijkt de komst van de eveneens genoemde Crysencio Summerville van de baan. Aanvallend heeft Fred Grim zich dus versterkt, ook heeft het Fabian Sporkslede – die een goede bekende is van de coach – nog altijd op proef voor de vacature achter Juriën Gaari. RKC zoekt dus nog zeker wat buitenkansjes en hoopt verder niemand meer kwijt te raken, al lijkt het daar deze zomer nog niet heel bang voor te hoeven zijn.

Lees ook: alle ingaande en uitgaande transfers op een rijtje

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 september 2020

  2. vrijdag 18 september 2020