Kersten geeft PEC Zwolle body: "Ben Den Bosch dankbaar"

Kersten geeft PEC Zwolle body: "Ben Den Bosch dankbaar"

26 augustus 2019 – Zijn transfer naar PEC Zwolle had veel voeten in de aarde: FC Den Bosch-financier Kakhi Jordania stak aanvankelijk een stokje voor de overstap van Sam Kersten naar Overijssel, maar uiteindelijk ging de clubleiding toch overstag. Tot grote vreugde van de centrumverdediger zelf, die inmiddels alweer een tijdje bij zijn nieuwe club is. Zondag speelde hij echter pas zijn eerste minuten in de Eredivisie tegen Sparta Rotterdam (2-2).Slimmer, sneller en sterker
Door de absentie van de zieke Etienne Reijnen stond Kersten in de basis, al verzekert hij dat hij ook bij aanwezigheid van de aanvoerder gewoon had gespeeld. Tevreden verscheen de verdediger na afloop in de mixedzone. De negentig minuten maakte hij net niet vol, maar met de 88 minuten is hij ook content. Zijn eerste Eredivisie-wedstrijd is hem goed bevallen.

"Het ging op zich wel redelijk denk ik", vertelt hij aan FCUpdate.nl. In de tweede helft kreeg ik kramp, want ik heb lang geen negentig minuten meer gespeeld. Dat was vorig seizoen tijdens de play-offs voor het laatst. Dit is een niveautje hoger en met het warme weer erbij, was het pittig." Kersten geeft toe dat hij even zijn draai moest vinden. "In de Eredivisie gaat het allemaal sneller. De spelers zijn slimmer, sneller en sterker dus dat is anders. Tegen Sparta heb ik vorig seizoen natuurlijk al gespeeld, dus veel jongens kende ik al. Dat maakte het iets makkelijker."

Kersten maakte in de Eerste Divisie furore bij FC Den Bosch, waar hij de rots in de branding was achterin. Hij speelde achtereenvolgens 36 en 33 duels. Het zette PEC ertoe om vier ton voor hem te betalen. "Ik wilde heel graag naar PEC komen en ik ben de directie van Den Bosch dankbaar dat ze me deze kans hebben gegund", zegt de verdediger, die zich in Zwolle verder wil ontwikkelen. "Ik heb veel verdedigende kwaliteiten. Aan de bal zijn er nog wel verbeterpunten, vooral met de schuine ballen vooruit. Het is niet zo dat ik niet kan voetballen, maar dat kan nog beter. Onze verdediging heeft niet veel lengte, dus daarin ben ik ook belangrijk."

Geen gespreid bedje
In een gespreid bedje is hij niet terechtgekomen: PEC pakte in de eerste drie duels geen enkel punt en speelde zondag ternauwernood gelijk tegen Sparta. Is hij geschrokken van het spel van zijn nieuwe club? "Geschrokken niet. Het is jammer dat we op nul punten stonden, want het is fijner om als nieuwe speler mee te doen als het beter gaat. Er zit heel veel kwaliteit in de groep en dat moet er nu uit gaan komen. Wij moeten het van het voetbal hebben. Hoe dominanter wij zijn, hoe meer spelers in hun kracht gaan spelen", stelt hij.

Het lijkt erop dat John Stegeman veel spelers met dezelfde kwaliteiten onder zijn hoede heeft. Het profiel van de spelers is veelal hetzelfde: klein, technisch en creatief. Kersten is als lange no-nonsense-verdediger een uitzondering. "We hebben heel veel voetballend vermogen, maar Hamer en Dekker zijn klein maar zijn wel fel en kunnen wel ballen veroveren."

Kersten heeft er vertrouwen in dat het snel om kan draaien bij de club uit Overijssel. "We hebben een moeizame start gehad, maar hebben ook twee lastige uitwedstrijden gehad. Er is zeker geen paniek bij ons, want ik denk dat dat we genoeg kwaliteit hebben om mee te doen voor hogere plekken dan degradatie."

Door: Remco Jacobi

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 september 2020

  2. vrijdag 18 september 2020