Oppermachtig FC Utrecht verslikt zich voor eigen publiek in VVV

Oppermachtig FC Utrecht verslikt zich voor eigen publiek in VVV

25 augustus 2019 – Een veel sterker FC Utrecht heeft een onnodige nederlaag geleden tegen VVV-Venlo (1-2). De eerste twee doelpogingen van Evert Linthorst deden de thuisploeg de das om. Utrecht probeerde met man en macht de achterstand ongedaan te maken, maar ondanks legio kansen, en wegens twee afgekeurde doelpunten en een teruggedraaide strafschop - tot grote frustratie van John van den Brom - , scoorde Utrecht slechts één keer.Utrecht kende een beduidend betere voorbereiding op dit treffen dan VVV-Venlo. Terwijl de Venlonaren in de vorige wedstrijd hard onderuit gingen tegen Ajax en Sparta, boekten de Domstedelingen een overwinning op PEC Zwolle en speelden ze gelijk in De Kuip. Beide ploegen waren deze week nog actief op de transfermarkt. Utrecht haalde Bart Ramselaar terug na drie teleurstellende jaren bij PSV, terwijl VVV mannetjesputter Lee Cattermole transfervrij ophaalde bij Sunderland.

Voordat beide aanwisten konden zien hoe hun ploegen vandaag zouden presteren, werd er eerst een minuut stilte gehouden voor Cees Werkhoven, de oud-voorzitter van FC Utrecht die onlangs overleed. De Domstedelingen leken kracht te putten uit deze minuut stilte, want het elftal van Van den Brom begon stormachtig aan de wedstrijd. De thuisploeg kreeg kansen via Rico Strieder (over) en Simon Gustafson (geblokt), maar was nog niet effectief in de afronding.

Na deze periode kon VVV eindelijk even op adem komen, al was dat niet omdat de ploeg van Robert Maaskant zelf beter ging spelen, maar meer omdat Utrecht het in de verschroeiende hitte iets rustiger aan ging doen. Er werd iets langer gezocht naar een goede opening tegen het compact verdedigende VVV-Venlo, maar als deze opening, vooral via de opkomende backs, werd gevonden, waren de Domstedelingen wel gelijk gevaarlijk. De Venlonaren probeerden wel op te stomen richting het duel van Maarten Paes, vooral door middel van snelle counters, maar wegens onnauwkeurigheid op het middenveld van VVV leek er geen vuiltje aan de lucht voor FC Utrecht.

Dat bleef zo, tot de 37e minuut. Roel Janssen kreeg veel tijd om de bal goed neer te leggen in het strafschopgebied. Zijn voorzet werd door Evert Linthorst knap tot doelpunt gepromoveerd, al moet gezegd worden dat Paes er niet goed uitzag en daadkrachtiger had moeten optreden. Niettemin stond FC Utrecht, tegen de verhouding in, op een 0-1 achterstand, en moest het, meer dan tevoren, op zoek naar een doelpunt. Het kreeg een grote kans na een goede loopactie van Klaiber (over), maar het lukte niet om de Venlose verdediging voor rust te verschalken, dus leek de ploeg van van den Brom de kleedkamer op te moeten zoeken met een 0-1 achterstand. Net voor tijd wist Linthorst echter opnieuw te scoren, nu na een voorzet van Peter van Ooijen, en dus moest FC Utrecht niet met een 0-1, maar een 0-2 achterstand de kleedkamers opzoeken.

Logischerwijs kwamen de Domstedelingen dan ook fel uit de kleedkamer om de opgedane achterstand ongedaan te maken. Bijna leek Utrecht na enkele minuten een strafschop te krijgen en zo terug te kunnen komen in de wedstrijd, maar na een langdurige interventie van de VAR bleek dat Utrecht-aanvaller Issah Abass net voor de bewuste overtreding buitenspel stond. Even later leek Abass deze fout goed te maken door vanuit een lastige hoek de 1-2 binnen te knallen, maar opnieuw stond de onfortuinlijke aanvaller buitenspel.

VVV, waarvoor Cattermole als invaller debuteerde, ging steeds defensiever speler, waardoor deze grote kansen van Utrecht van incident steeds meer tot regel verwerden. Het doelpunt van oud-Heraclied Adrián Dalmau, die vrijstond na een goede pass van Adam Maher, kwam dan ook niet uit de lucht vallen, en was zeer verdiend. Daarna kwam de wedstrijd los en ging FC Utrecht steeds nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Het gaf hierbij ook ruimtes weg, waardoor het tegelijkertijd moest oppassen dat het niet de 1-3 om de oren kreeg. VVV was in de enkele counters die het kreeg echter niet nauwkeurig genoeg.

Bijna leek FC Utrecht in de maar liefst negen minuten durende blessuretijd dan eindelijk de zo begeerde gelijkmaker te maken, maar opnieuw werd de goal van Utrecht afgekeurd. Dit keer zag scheidsrechter Jochem Kamphuis een overtreding van Dalmau, die volgens hem aan het shirt van zijn tegenstander trok. Gescoord werd er daarna ook niet meer en leed Utrecht een onverwachte nederlaag.

Opstellingen en beoordelingen:*

FC Utrecht: Maarten Paes 5,5; Leon Guwara 6,5, Justin Hoogma 5,5 , Willem Janssen 6, Sean Klaiber 7; Simon Gustafson 6,5, Rico Strieder 6 (46. Adrián Dalmau 6,5), Adam Maher 6,5; Patrick Joosten 6 (66. Vaclav Cerny 7), Issah Abass 5,5 (61. Jean-Cristophe Bahebeck 6), Gyrano Kerk 5,5.

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5,5; Roel Janssen 5,5, Christian Kum 6 (88. Steffen Schäfer -), Nils Röseler 5,5, Tobias Pachonik 4,5; Richard Neudecker 5, Danny Post 6 (73. Lee Cattermole 6,5 ), Evert Linthorst 7,5; Peter van Ooijen 6, Elia Soriano 5,5, Jerome Sinclair 6 (75. Samuel Scheimann 5 ).

Man of the match: Evert Linthorst

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 10 augustus 2020

  2. zondag 9 augustus 2020