AZ - Antwerp: meer lege stoeltjes dan fans en grote politiemacht

AZ - Antwerp: meer lege stoeltjes dan fans en grote politiemacht

23 augustus 2019 – Buiten hield een grote politiemacht de Belgen buiten Enschede, in de Grolsch Veste zagen zo'n vierduizend AZ'ers hun ploeg zichzelf tekort doen tegen Antwerp FC (1-1). In het nog niet voor een kwart gevulde stadion van FC Twente was het donderdag een aparte avond, waar al met al uiteindelijk een redelijk resultaat met perspectief werd geboekt door de 'thuis'ploeg.Voor het duel in de play-offs van de Europa League-voorronde werden agenten opgetrommeld uit Amsterdam, Limburg én Noord-Nederland. Toen de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen bepaalde dat de Belgische fans niet welkom waren, kondigden zij aan met honderden naar de stad te komen.

Plots hadden zij het gemunt op een optreden van muziekduo Suzan en Freek, die optraden in de binnenstad. Opeens waren alle Belgen al jarenlang 'fan' van de zangers en konden op die manier niet worden geweigerd in de stad. Die move had Van Veldhuizen niet voorzien. Omdat de politie Oost-Nederland vanwege vakantie met een krappe bezetting zat, moest hij een beroep doen op andere korpsen. Bovendien gaf de burgervader een noodbevel uit om de orde te bewaken.

Een invasie van Belgen werd gevreesd, maar dat viel in de binnenstad (gelukkig) allemaal mee. Nauwelijks waren er Antwerp-fans gesignaleerd in het centrum van Enschede. De supporters die een poging waagden, werden onderschept en teruggestuurd naar Antwerpen. Hardleerse fans die het bevel negeerden en een tweede poging aandurfden, werden aangehouden. In totaal hield de politie achttien Belgische fans aan.

Ambiance
Binnen in de Grolsch Veste was de ambiance die bij een Europese avond horen, ver te zoeken. De twee gevulde vakken op de VAK P-tribune deden absoluut hun best om er wat van te maken. Vocaal stonden zij negentig minuten achter AZ, maar meer rode stoeltjes dan fans en een leeg uitvak, het deed voor de liefhebber pijn aan de ogen: een Europese avond leek het geenzins.

Voor AZ is het allemaal onmacht vanwege de gebeurtenissen met het eigen AFAS Stadion. Spelers en staf dankten vooral Twente voor de gastvrijheid en de eigen aanhang die de oversteek van tweehonderd kilometer maakte. "Ik vond het nog druk, als ik heel eerlijk ben", zei aanvoerder Teun Koopmeiners over de meegereide vierduizend fans. "Deze wedstrijd was helemaal aan de andere kant van het land. We mogen de fans dankbaar zijn voor de sfeer die ze nog creëren."

Trainer Arne Slot sloot zich op de persconferentie bij zijn captain aan. "Het was een fantastisch veld om op te spelen", loofde hij de supporters. "Ondanks dat er niet veel fans mee waren, heb ik ze wel de hele tijd gehoord. Ik vond ook dat het team daar aanleiding voor gaf. Het was een mooie wisselwerking."

Of Enschede in het vervolg van het Europese avontuur nog een bestemming kan zijn, liet Slot in het midden. Eerst die poulefase van de Europa League maar halen. AZ kan zich opmaken voor een heet avondje in België. In het Koning Boudewijnstadion van Brussel - Antwerp moet uitwijken omdat de eigen thuishaven niet aan de eisen voldoet - zijn wél alle fans welkom. Dat er dan een mooie Europese sfeer mag hangen.

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 11 december 2019

  2. dinsdag 10 december 2019