AZ - Antwerp: meer lege stoeltjes dan fans en grote politiemacht

23 augustus 2019, 07:30

Buiten hield een grote politiemacht de Belgen buiten Enschede, in de Grolsch Veste zagen zo'n vierduizend AZ'ers hun ploeg zichzelf tekort doen tegen Antwerp FC (1-1). In het nog niet voor een kwart gevulde stadion van FC Twente was het donderdag een aparte avond, waar al met al uiteindelijk een redelijk resultaat met perspectief werd geboekt door de 'thuis'ploeg.

Voor het duel in de play-offs van de Europa League-voorronde werden agenten opgetrommeld uit Amsterdam, Limburg én Noord-Nederland. Toen de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen bepaalde dat de Belgische fans niet welkom waren, kondigden zij aan met honderden naar de stad te komen.

Een invasie van Belgen werd gevreesd, maar dat viel in de binnenstad (gelukkig) allemaal mee. Nauwelijks waren er Antwerp-fans gesignaleerd in het centrum van Enschede. De supporters die een poging waagden, werden onderschept en teruggestuurd naar Antwerpen. Hardleerse fans die het bevel negeerden en een tweede poging aandurfden, werden aangehouden. In totaal hield de politie achttien Belgische fans aan.

Ambiance

Binnen in de Grolsch Veste was de ambiance die bij een Europese avond horen, ver te zoeken. De twee gevulde vakken op de VAK P-tribune deden absoluut hun best om er wat van te maken. Vocaal stonden zij negentig minuten achter AZ, maar meer rode stoeltjes dan fans en een leeg uitvak, het deed voor de liefhebber pijn aan de ogen: een Europese avond leek het geenzins.

Trainer Arne Slot sloot zich op de persconferentie bij zijn captain aan. "Het was een fantastisch veld om op te spelen", loofde hij de supporters. "Ondanks dat er niet veel fans mee waren, heb ik ze wel de hele tijd gehoord. Ik vond ook dat het team daar aanleiding voor gaf. Het was een mooie wisselwerking."

Of Enschede in het vervolg van het Europese avontuur nog een bestemming kan zijn, liet Slot in het midden. Eerst die poulefase van de Europa League maar halen. AZ kan zich opmaken voor een heet avondje in België. In het Koning Boudewijnstadion van Brussel - Antwerp moet uitwijken omdat de eigen thuishaven niet aan de eisen voldoet - zijn wél alle fans welkom. Dat er dan een mooie Europese sfeer mag hangen.

Door: Steven Koelma

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen