AZ doet zichzelf in Enschede tekort tegen Antwerp

AZ doet zichzelf in Enschede tekort tegen Antwerp

22 augustus 2019 – AZ is er donderdagavond niet in geslaagd het eerste duel met Antwerp in de play-offs van de Europa League tot een goed einde te brengen. De Alkmaarders hadden in Enschede de touwtjes in handen, maar kwamen vlak voor rust wel op achterstand. Na rust ging AZ op zoek naar de gelijkmaker, die pas na een rode kaart van Antwerp-verdediger Aurélio Buta volgde. Na een grimmige eindfase bleef het uiteindelijk bij 1-1, waarmee AZ zichzelf een redelijke, maar geen goede uitgangspositie verschafte voor de return van volgende week.AZ trof tegen Antwerp een oude bekende. Bij de Belgische club, die vorig jaar vierde werd in de Jupiler Pro League, speelt namelijk keeper Sinan Bolat, een naam die bij vele AZ-supporters een belletje zal doen laten rinkelen. Hij was het, die tien jaar geleden als speler van Standard luik met het hoofd de gelijkmaker scoorde in de laatste poulewedstrijd in de Champions League. Hiermee ontnam hij AZ in een moeilijke fase een plekje in de knock-outfase van de Europa League, waardoor de Alkmaarse club ook veel geld misliep. De dertigjarige keeper startte tegen AZ, waar Ron Vlaar weer fit was en de doorgeschoven Teun Koopmeiners de plek overnam van Jordy Clasie.

Het was echter niet Bolat, maar AZ-keeper Marco Bizot die als eerste in actie moest komen. Na een slimme loopactie kon Dieumerci Mbokani het eerste schot lossen, maar door een blok van Jonas Svensson hoefde Bizot nog niet handelend op te treden.

Antwerp bleef in de eerste fase van de eerste helft de dominante ploeg. Het trok zich niet terug, maakte het AZ erg lastig in de opbouw door hoog druk te zetten, en viel veelvuldig aan. Het grootste gevaar kwam van verdediger Simen Juklerød, die na een cornervariant vrij mocht uithalen. Bizot trad echter goed op, en voorkwam een vroege achterstand.

Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg AZ meer grip op de wedstrijd. De ploeg van Arne Slot kreeg steeds meer balbezit en begon steeds meer te voetballen. Het combinatiespel dat de Alkmaarders lieten zien was bij vlagen oogstrelend, maar het leidde nauwelijks tot kansen. In het strafschopgebied van de Antwerpers had AZ namelijk weinig mankracht, waardoor Boadu vaak door drie of vier man bewaakt kon worden. Om dan nog aan de bal te komen, was voor de jonge spits niet mogelijk. De ploeg van Slot stichtte bij tijd en wijle ook gevaar door de bal over of door de verdediging van Antwerp heen te spelen, waarbij Svensson vaak het aanspeelpunt was, maar AZ kon zich ook niet belonen via de kansen die hieruit ontstonden.

Dat kwam de Alkmaarders aan het einde van de eerste helft duur te staan. Mbokani won uit een corner gemakkelijk een kopduel van Pantelis Hatzidiakos, waarna Dylan Batubinsika de bal voor zijn voeten kreeg en de bal in het dak van het doel schoot. Uit een klein moment van onoplettendheid kreeg AZ, in een periode waarin het sterker was, dus een zeer vervelend uitdoelpunt tegen.

In de tweede helft ging AZ dan ook naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar hoezeer de Alkmaarders het ook probeerden, er zat altijd wel een Belgisch voetje tussen, waardoor de eindpass bijna nooit aankwam. Hoeveel spelers van Antwerp ze ook passeerden, nooit kon de muur van zwart en goud worden geslecht. Tegelijk moest AZ oppassen voor een tweede tegendoelpunt, want in de counter was Antwerp levensgevaarlijk. Sterker nog, zij kregen de beste kansen, en Bizot kwam erg goed weg toen een schot van Ivo Rodrigues via de binnenkant van de paal in zijn handen belandde.

Toen Aurélio Buta moest inrukken met zijn tweede gele kaart, leek dat het moment om toe te slaan voor AZ, en dit bleek inderdaad het geval. Oussama Idrissi, die vaak naar binnen trok, leverde onverwachts een voorzet af. De Belgische verdediging bleek hier niet op berekend, waardoor Boadu, die inmiddels gezelschap had gekregen van Bjørn Johnsen, de bal knap binnen kon tikken. Daarna ging AZ naarstig op zoek naar de 2-1, maar de Antwerpse verdediging bleef (té) goed georganiseerd om doorheen te kunnen breken. Na de rode kaart van Buta probeerde Antwerp ook nog wel gevaarlijk te worden, maar ook zij konden geen potten meer breken.

Net voor het einde vond er nog een opstootje plaats tussen Didier Lamkel Ze en Idrissi, dat nog net niet uitliep op een groter gevecht, maar wel een goed beeld gaf van de tweede helft. Die verliep een stuk grimmiger dan de eerste helft en zal de toon zetten voor de return van volgende week in Brussel.

AZ Alkmaar: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 6,5 (76. Bjørn Johnsen -), Pantelis Hatzidiakos 5,5  (68. Yukinari Sugawara 6), Ron Vlaar 6,5, Owen Wijndal 6,5 ; Fredrik Midtsjø 6, Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 5 (60. Albert Gudmundsson 5,5); Calvin Stengs 7, Myron Boadu 6, Oussama Idrissi 6,5.

Man of the match: Marco Bizot

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 20 september 2019

  2. donderdag 19 september 2019