AZ lijdt tegen FC Groningen eerste puntenverlies

AZ lijdt tegen FC Groningen eerste puntenverlies

18 augustus 2019 – AZ en FC Groningen hebben zondagmiddag met 0-0 gelijkgespeeld. In Den Haag kregen beide ploegen kansen op een treffer, maar geen van beide wist te scoren. AZ loopt hierdoor tegen het eerste puntenverlies van dit seizoen aan, wel staan zij nog steeds op een gedeelde eerste positie en kreeg het nog geen goal tegen. FC Groningen revancheerde zich uitstekende na de dramatisch verlopen wedstrijd van vorige week tegen FC Twente.Beide ploegen begonnen noodgedwongen met een iets andere opstelling ten opzichte van hun vorige wedstrijden. AZ kon niet beschikken over centrale verdedigers Ron Vlaar en Stijn Wuytens. Dit betekende dat Jordy Clasie zijn basisdebuut mocht maken op het middenveld en Teun Koopmeiners een linie terugzakte en samen met Pantelis Hatzidiakos het centrum van de verdediging vormde. FC Groningen moest aanvoerder Mike te Wierik missen na aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Twente en ook Ritsu Doan kon niet spelen. De door PSV begeerde middenvelder haakte af in de warming-up, omdat hij te erge hoofdpijn zou hebben.

Waar AZ de laatste weken flitsend combinatievoetbal speelde, was het Groningen wat de klok sloeg in de openingsfase. Het voetbalde bij vlagen prima onder de druk van AZ uit en kreeg via Kaj Sierhuis en Ajdin Hrustic een aantal mogelijkheden. In de openingsfase krulde Hrustic een vrije trap op de rand van de zestien net over de kruising. Sierhuis had na twintig minuten Groningen op een voorsprong kunnen koppen, de spits kwam goed bij de eerste paal na een uitstekende voorzet van Pascal Lundqvist, maar de bal ging naast.

AZ probeerde vanuit achteruit verzorgd voetbal te spelen, maar Groningen had de zaken uitstekend voor elkaar. De thuisploeg werd pas gevaarlijk na een fout van Deyovaisio Zeefuik in de opbouw. Oussama Idrissi snoepte hem de bal af en schoot vanuit een vrije positie vanaf randje zestien hoog over. De grootste kans kwam pas in de blessuretijd van de eerste helft. Een corner bleef liggen voor de voeten van Hatzidiakos, die klaarlegde voor Idrissi en hij vanaf een meter of vijf schoot de handige buitenspeler tegen een Groninger aan.

In de tweede helft had AZ meer grip op de wedstrijd en kreeg het meer druk op de defensie van FC Groningen. Na ongeveer tien minuten spelen in de tweede helft was het Calvin Stengs die bijna voor de openingstreffer zorgde. Hij kon vrij uithalen van een meter of 25, maar zijn schot ging rakelings naast. Groningen moest het in deze fase van de counters hebben en via invaller Mo El Hankouri kreeg het een dot van een kans. Na een uitstekende één-twee met Sierhuis ging de vleugelaanvaller alleen op Bizot af, maar hij schoot naast.

Tien minuten voor tijd kreeg AZ twee mogelijkheden via Idrissi. De eerste keer voorkwam Mo Itakura dat Idrissi  alleen op Sergio Padt af kon en niet veel later maaide Idrissi volledig over de bal heen vanuit een kansrijke positie in de zestienmeter. In de absolute slotfase wist geen van beide ploegen echt meer een vuist te maken. De ploeg van Danny Buijs kan tevreden terugkijken op deze wedstrijd, de Groningers voetbalden bij vlagen uitstekend en kregen misschien wel de beste kans op een doelpunt. AZ was niet de frisse ploeg van de afgelopen weken en loopt door dit doelpuntloos gelijkspel voor het eerst tegen puntverlies aan dit seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6, Pantelis Hatzidiakos 6, Teun Koopmeiners 5,5, Owen Wijndal 6; Fredrik Midtsjø 6, Jordy Clasie 6 (63. Joris Kramer 5,5), Thomas Ouwejan 5,5 (77. Yukinari Sugawara -); Calvin Stengs 5, Myron Boadu, 5 Oussama Idrissi 6

FC Groningen: Sergio Padt 6; Deyovaiso Zeefuik 6,5, Bart van Hintum 6,5, Ko Itakura 6,5,  Amir Absalem 5,5; Azor Matusiwa 6, Sam Schreck 6,5, Pascal Lundqvist 6 (71. Django Warmerdam 5,5), Gabriel Gudmundsson 6 (64. Mohamed El Hankouri 6,5), Kaj Sierhuis 6 (82. Charlison Benschop -), Ajdin Hrustic 6

Man of the match: Sam Schreck

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 26 september 2020

  2. vrijdag 25 september 2020