Emmen zet Heerenveen weer met beide benen op de grond

Emmen zet Heerenveen weer met beide benen op de grond

17 augustus 2019 – FC Emmen heeft zaterdagavond een zwaarbevochten 2-0 zege op sc Heerenveen geboekt. Waar de ploeg van Dick Lukkien de eerste helft al snel met 1-0 voorkwam, sterker en effectiever was en kort voor rust ook de 2-0 scoorde, waren de Drentenaren na rust geen schim meer van zichzelf. Heerenveen was sterker, maar miste doortastendheid, waardoor Emmen makkelijk overeind bleef en met hun eerste zege van het seizoen Heerenveen weer met beide voeten op de grond zette. FC Emmen kende een beduidend slechtere voorbereiding op deze wedstrijd dan sc Heerenveen. Terwijl de Friezen wonnen van Heracles en gelijkspeelden tegen Feyenoord, verloor de ploeg van Dick Lukkien van Groningen en Ajax en maakte het nog geen enkel doelpunt. Toch gaf de oefenmeester aan niet in paniek te zijn en had een plan klaar liggen om Heerenveen te bespelen. En eentje die werkte, zo bleek in de eerste helft. 

Nadat Jordy Bruijn in de tweede minuut een bal ver naast stiftte, kreeg ook Emmen de eerste kans, nadat Ibrahim Dresevic een overtreding had gemaakt. De daaropvolgende vrije trap krulde Nikolai Laursen mooi binnen, al moet worden aangetekend dat SC Heerenveen-keeper Warner Hahn er niet goed uitzag. Hij stapte naar de verkeerde kant en was vervolgens kansloos op de trap van de Emmen-speler. Vervolgens bleef de ploeg van Lukkien sterker dan de Friezen. Emmen speelde verzorgd voetbal, lieten goede combinaties zien en zochten rustig naar de gaten in de Friese verdediging. Die gaten werden relatief makkelijk gevonden en Heerenveen mocht van geluk spreken dat het niet vaker fout ging.

De ploeg van Johnny Jansen kwam echter wel iets beter in de wedstrijd en ook zij probeerden te profiteren van de vele ruimtes bij de tegenstander. Ze waren echter niet gelukkig in de afronding en waren ook erg slordig. Het spel golfde op en neer, waarbij Emmen de meeste kansen kreeg. Door enkele goede acties van Hahn bleven de Friezen echter op de been. Er bleef wel een doelpunt in de lucht hangen, dat uiteindelijk nog voor de rust viel. Lorenzo Burnet, van wie het wegens een blessure de laatste actie van de wedstrijd was, passeerde zijn directe tegenstander en leverde een perfecte voorzet af. De bal zweefde net over Hahn heen, waardoor het voor verdediger Glenn Bijl een koud kunstje was om binnen te koppen: 2-0.

In de tweede helft was eenrichtingsverkeer naar het doel van Dennis Telgenkamp. FC Emmen kwam niet meer in het spel voor en kwam - behoudens enkele uitbraken - amper meer op de helft van de Friezen. Bij sc Heerenveen was het spel echter te broos. De ploeg van Jansen probeerde het wel, maar kwam slechts tot een handjevol kansen en met de kansen die er waren, werd niet zorgvuldig genoeg omgesprongen. Voor de Friese supporters moet het bijna pijnlijk zijn geweest om naar te kijken tegen het gerenoveerde FC Emmen. 

SC Heerenveen wilde wel een slotoffensief van de grond krjigen, maar een kwartier voor tijd leek het juist FC Emmen dat nog even aanzette, ondanks de 2-0 voorsprong. Het leek, na een overtreding van Hahn, zelfs nog even een strafschop te krijgen, ware het niet dat aanvaller Marko Kolar net buitenspel stond voordat de overtreding werd gemaakt. Daarna probeerde SC Heerenveen toch wel iets te forceren, onder andere door verdediger Sven Botman mee naar voren te sturen, maar het mocht niet baten voor de Friezen, die duidelijk een tweede spits misten. Jens Odgaard kon het verschil niet maken en Jansen had geen enkele mogelijkheid tot wisselen. Dat biedt zorgen in het Abe Lenstra Stadion. 

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Warner Hahn 5,5; Sherel Floranus 6,5, Ibrahim Dresevic 5,5, Sven Botman 6, Lucas Woudenberg 6,5; Chidera Ejuke 5  (84. Arjen van der Heide -), Hicham Faik 5, Rodney Kongolo 5,5; Jordy Bruijn 5,5 (72. Jan Ras -), Jens Odgaard 5, Mitchell van Bergen 5.

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 6; Glenn Bijl 7, Keziah Veendorp 6,5 , Nick Bakker 6,5, Lorenzo Burnet 6,5 (43. Desevio Payne 4,5); Filip Ugrinic 6,5, Michael Chacon 7 (66. Henk Bos 6,5), Nikolai Laursen 6, Michael de Leeuw 7, Jafar Arias 5; Marko Kolar 5,5 (82. Freddy Quispel -).

Man of the match: Glenn Bijl
*: Spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 20 september 2019

  2. donderdag 19 september 2019