Effectief Sparta bezorgt ADO huiswerk en staat bovenin

Effectief Sparta bezorgt ADO huiswerk en staat bovenin

17 augustus 2019 – Sparta heeft zaterdagavond op een uiterst effectieve manier afgerekend met ADO Den Haag. De Rotterdammers traden in beide helften niet op de voorgrond in de Hofstad, maar kwam via twee treffers van Mohamed Rayhi voor rust op 0-2. In de tweede helft beet ADO meer van zich af, maar verder dan een verdiende aansluitingstreffer van Lex Immers kwam de thuisploeg niet.Bij de aftrap was het verschil tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam vier punten, al is het gevoel tussen beide clubs totaal anders. Sparta, een van de drie promovendi, is het seizoen uitstekend begonnen met een gelijkspel tegen Feyenoord (2-2) en een overwinning op VVV-Venlo (4-1). ADO kende met twee nederlagen een heel andere start van de competitie en had een zege broodnodig. 

In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden liet Sparta het in Den Haag wat afweten. De meeste dreiging kwam van de thuisploeg en via Thomas Necid en Aaron Meijers was ADO dichtbij een treffer. Necid kopte bijna raak uit een vrije trap en Meijers schoot een vrije trap vanaf de zijkant van het veld bijna in een keer binnen.

Sparta stelde daar betrekkelijk weinig tegenover, maar stond na 44 minuten spelen wel 'gewoon' met 0-2 voor. De Rotterdammers hadden daar welgeteld twee kansen voor nodig en uitblinker Rayhi was het beide keren het eindstation van de goals, die bijna identiek aan elkaar waren. Halil Dervisoglu bracht Rayhi twee keer met een fraaie pass in scoringspositie en de Marokkaan wist daar wel raad mee.

Van het enigszins goede begin van ADO was na deze nieuwe dreunen weinig meer te merken. De ploeg was blij dat het bijna rust was, maar moest toezien hoe Abdou Harroui bijna ook de 0-3 tegen de touwen schoot. Opnieuw kwam het gevaar van rechts. De middenvelder kreeg de bal van - en verscheen, net als Rayhi twee keer, vrij voor ADO-goalie Robert Zwinkels. Hij schoot echter rakelings naast en ADO ontsnapte aan een vroegtijdige beslissing.

ADO-trainer Fons Groenendijk besloot in de rust in te grijpen en paste een dubbele wissel toe. Thijmen Goppel en Erik Falkenburg bleven in de kleedkamer achter en hun vervangers waren Elson Hooi en nieuwkomer Bilal Ould-Chikh. Via verdediger Danny Bakker en aanvaller Elson Hooi was ADO dicht bij de aansluitingstreffer. Bakker kopte net naast en een schot van Hooi zeilde net langs het doel.

Sparta moest het, net als in de eerste helft, hebben van de snelle uitbraken. Iedere keer dat het zo'n mogelijkheid kreeg, werd het gevaarlijk. Zo was het via Bryan Smeets nog dichtbij de 0-3, maar het gevaar kwam vooral van de thuisploeg. Met het inbrengen van stormram Michiel Kramer trachtte Groenendijk nog iets te forceren. Dat lukte, want in de 78e minuut kopte Lex Immers raak uit een hoekschop. ADO ging hierna wel op zoek naar de gelijkmaker en in de blessuretijd was Necid twee keer dichtbij de 2-2. Eerst kopte de sterke spits net naast en bij de tweede kans schoot hij naast.

Sparta bleef uiteindelijk met enige moeite op de been en boekte de tweede overwinning in drie wedstrijden. Het is met zeven punten gedeeld koploper samen met Vitesse en Ajax. ADO verliest voor de derde keer op rij en staat samen met PEC Zwolle helemaal onderaan in de Eredivisie. Er is werk aan de winkel voor Groenendijk en zijn mannen, al lag het zaterdagavond meer aan de effectiviteit dan aan het veldspel.

Opstellingen en beoordelingen*

ADO Den Haag: Robert Zwinkels 6; Milan van Ewijk 5.5, Aaron Meijers 6, Tom Beugelsdijk 6, Wilfried Kanon 5.5; Lex Immers 6, Danny Bakker 6 (76. Michiel Kramer -), Shaquille Pinas 6; Thomas Necid 6, Thijmen Goppel 5.5 (46. Elson Hooi 6), Erik Falkenburg 5.5 (46. Bilal Ould-Chikh 5.5)

Sparta Rotterdam: Tim Coremans 7; Dirk Abels 6, Bart Vriends 6, Jürgen Mattheij 6, Lassana Faye 6; Adil Auassar 6, Abdou Harroui 6 (59. Laros Duarte 6), Bryan Smeets 6.5, Mohamed Rayhi 7.5; Ragnar Ache 6 (76. Lars Veldwijk -), Halil Dervisoglu 7 (87. Dante Rigo -)

Man of the match: Mohamed Rayhi
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 20 oktober 2019

  2. zaterdag 19 oktober 2019

  3. vrijdag 18 oktober 2019