Liverpool pakt de Europese Supercup na penalty's tegen Chelsea

Liverpool pakt de Europese Supercup na penalty's tegen Chelsea

14 augustus 2019 – Liverpool heeft de Europese Supercup woensdagavond gewonnen. Na een hevige tweestrijd tussen de Engelse topclubs waarin Olivier Giroud, Jorginho (namens Chelsea) en Sadio Mané (namens Liverpool) hadden gescoord (2-2), brachten strafschoppen de beslissing. The Reds namen die perfect, terwijl namens The Blues invaller Tammy Abraham als laatste nemer wél miste: 5-4.Zonder Georginio Wijnaldum - hij begon naast Ki-Jana Hoever op de bank - in het elftal, begon Liverpool matig tegen Chelsea. Net als tegen Manchester United afgelopen zondag maakte Frank Lampard voor de pauze met zijn elftal veel indruk, al kwam dat mede en vooral doordat N'Golo Kanté weer fit genoeg was om te beginnen. Met hem en Jorginho (met Jorghino op het shirt) was Chelsea de sterkste in Istanbul en kreeg het kansen via Pedro (lat) en Giroud (voorlangs).

Dat Giroud op aangeven van Pulisic na ruim een half uur de score opende, was dan ook geen toeval. De Amerikaan had een heerlijke steekpass in huis en de Franse targetman passeerde vervolgens Adrian - die de geblesseerde Alisson Becker verving. Heel lang kon Frank Lampard daar echter niet van genieten, want direct na de thee maakte Sadio Mané gelijk in een absolute storm van Liverpool. Met Roberto Firmino voor Alex Oxlade-Chamberlain in de ploeg gingen The Reds vol op jacht naar de gelijkmaker en na goed doorgaan van Mané was die snel bereikt.

Dat alles gebeurde onder de leiding van de vrouwelijke scheidsrechter Stéphanie Frappart: de eerste mannelijke Europese finale ooit onder leiding van een vrouw. Met haar assistentes scoorde de leidsvrouw een royale voldoende: zo keurde ze twee Chelsea-treffers terecht af. Direct na de 0-1 maakte Pulisic knap ook Chelsea's tweede, maar deed dat in buitenspelpositie. Dat gold ook voor invaller Mason Mount, zo'n tien minuten voor het einde van de wedstrijd. Ook zijn treffer werd wegens buitenspel geannuleerd, nadat de assistentes eerst hadden laten doorspelen en daarna vlagten.

In die fase van de wedstrijd konden beide ploegen winnen: Virgil van Dijk (lat), Mohamed Salah (voorlangs) en Firmino (naast) ontbeerden geluk voor een doelpunt namens Liverpool, terwijl Chelsea met Pedro (geblokt), Mount (afgekeurd) en Kurt Zouma (over) ook dichtbij een treffer was. En wie zou scoren in de reguliere tijd, zou ook winnen. Maar geen van beide teams lukte het om nog een treffer te forceren, waardoor net als in drie van de laatste vier voorgaande edities verlenging moest bepalen wie de Europese Supercup zou winnen.

Verlenging én strafschoppen

Wat in de reguliere speeltijd niet lukte, ging in de verlenging wel erg goed: scoren. Eerst deed Mané iets dat hij dit kalenderjaar by far het vaakst deed namens Liverpool: scoren (19x). Uit een heerlijke avond rondde hij met de binnenkant van de voet af via de onderkant van de lat. Maar aan de andere kant was het ook raak: Abraham miste zijn eerste kans nog, maar daarna ging keeper Liverpool-goalie Adrian in de fout. Hij haalde de jonge aanvaller naar de grond, Frappart gaf een strafschop. Dat buitenkansje was aan Jorginho wel besteed: 2-2.

Niet veel later was Abraham heel dicht bij de 2-3, maar die poging ging net voorlangs. In de tweede verlenging schoot Mount ook nog knap in, maar bood Adrian redding en niet veel later schoot Pedro naast. Omdat er niet gescoord werd, moesten strafschoppen de finale beslissen. De eerste acht penalty's gingen allemaal raak - waarbij die van Ross Barkley en Mount heerlijk in de kruising gingen - waardoor het sudden death werd. De eerste misser zou dodelijk zijn en dat werd de poging van Abraham: hij schoot na een rake strafschop van Mohamed Salah zijn pingel door het midden en zag Adrian de bal met de voet keren: 5-4.

Daarmee verliest Chelsea voor de derde keer op rij een Supercup, terwijl Champions League-winnaar Liverpool een prijs toevoegt. Voor Lampard, die met zijn elftal net als afgelopen weekend niet minder was, is het niet de start waar hij als manager op hoopte. Toch zal het veldspel hem wél bekoren. Voor nieuwkomer Adrian is zijn start in Liverpool - waar Wijnaldum, die in de Engelse Supercup de schlemiel was niet nam - perfect als held van deze finale.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 22 augustus 2019

  2. woensdag 21 augustus 2019