ErediVisie: AZ zit op Slot, Dalberg, VAR-momenten en penalty's

ErediVisie: AZ zit op Slot, Dalberg, VAR-momenten en penalty's

12 augustus 2019 – Bijna meer dan ooit ging het dit weekend over de VAR: hoewel we na vorig seizoen hadden geconstateerd dat de videoref een meerwaarde is voor het voetbal, kwam er toch weer veel kritiek op de leidsmannen. Kritiek was er ook op Feyenoord, dat in de ogen van Jaap Stam géén titelkandidaat is. Verder houdt AZ de rijen gesloten en is het zoeken naar strafschopspecialisten. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. Penalty's: specialisten gezocht
Het was niet het weekend van de strafschopnemers: Kaj Sierhuis, Jens Odgaard en Aitor Cantalapiedra kregen allen een kans vanaf elf meter, maar aan hen was de penalty niet besteed. In Friesland was vorig seizoen Sam Lammers foutloos, terwijl bij FC Groningen Samir Memisevic en Mimoun Mahi niet misten, dergelijke specialisten zijn tot dusver niet opgestaan. Er zijn nieuwe specialisten gezocht, al toonden Mark Diemers en Simon Gustafson gelukkig wel aan nog altijd zeer zuiver te zijn. Steven Berghuis, hij miste juist de laatste twee van zijn drie pogingen, scoorde ook uitstekend. Groeit hij ook uit tot absolute specialist? 

Feyenoord: plan uit de grond Stampen
Na twee wedstrijden was de conclusie van trainer Jaap Stam uiterst pijnlijk: Feyenoord is dit seizoen geen titelkandidaat. Tot dusver staat de ploeg in het rechterrijtje en is het aantal verliespunten twee keer zo groot als het aantal overwinningspunten. Het lijstje blessuregevallen is een serieus excuus voor de Rotterdammers, maar er blijft wel heel weinig over. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden komen tekort, Wouter Burger kan het niveau in de Eredivisie nog niet aan en voorin is Feyenoord vrijwel alleen afhankelijk van Steven Berghuis. De midweekse 4-0 zege lijkt een positieve uitschieter te zijn geweest, maar heeft niet voor het vertrouwen gezorgd dat Feyenoord tegen een eveneens verzwakt Heerenveen haar wil wel even kon opleggen. Ook met Jens Toornstra, Nicolai Jorgensen en Sven van Beek zijn de Rotterdammers minder sterk dan Ajax en PSV, terwijl AZ en FC Utrecht wél al indruk maken. Jaap zal een snel een plan uit de grond moeten Stampen, wil het nog in de top mee blijven doen dit seizoen. 

AZ op slot
Onder leiding van Arne Slot wilde AZ de aanval openen. De coach denkt offensief en wilde zijn ploeg nog meer naar voren sturen dan de afgelopen seizoenen. Vooralsnog met de koppositie als succes, ook en vooral verdedigend. In de vijf officiële wedstrijden tot dusver hielden de Alkmaarders de nul en ook vaak werd er helemaal niets weggegeven. Tegen RKC Waalwijk kreeg de opponent wel een paar kansen, maar stond ook Marco Bizot zijn mannetje. Met de speelstijl naar voren houdt Arne de defensie van AZ op slot. Hoelang blijft deze reeks van clean sheets duren in Alkmaar? 

VAR: Verandert Alle Regels
Dat de VAR een meerwaarde was en is, is een conclusie die we na vorig seizoen zeker hebben getrokken. Toch is de opzet en de continutieit dit weekend wel echt een probleem geworden. Bij Sparta Rotterdam – VVV-Venlo werd een duw in de rug níet bestraft (overigens tot onvrede bij de scheidsrechterscommissie), terwijl bij Fortuna Sittard – Heracles Almelo een hele lichte overtreding wél werd gesignaleerd een aangegeven door de VAR. Ook op het gebied van de gegeven rode kaarten, wel of geen buitenspel en nog een tal van zaken werd er op alle velden het anders geïnterpreteerd. De VAR is een uitstekende toevoeging, maar het alleen ingrijpen bij 'honderd procent fout' is voor bepalende beslissingen zoals doelpunten en rode kaarten wellicht te zwaar? Afgelopen weekend veranderde het in elk geval alle regels...

Ajax: hoe verder met Dolberg?
Na het uitvallen in de wedstrijd tegen PAOK Saloniki begon Kasper Dolberg tegen FC Emmen wederom op de bank. De met zijn vorm kwakkelende Deen kreeg van Erik ten Hag het vertrouwen voor dit seizoen en was zelf ook uit op revanche, maar opnieuw lijkt het er niet uit te komen en de fans in Amsterdam hebben hun vertrouwen al bijna helemaal opgezegd. Dusan Tadic presteert in het frivole combinatiespel rond het zestienmetergebied beter en laat anderen beter voetballen, terwijl Klaas-Jan Huntelaar als supersub en echte afmaker ook altijd een ruime voldoende haalt. Dolberg, nog altijd een groot talent en geweldige afmaker, lijkt in het systeem van Ten Hag niet optimaal renderen, ook niet nu hij meer verantwoordelijkheden krijgt in het drukzetten. Is er nog oplossing te vinden of haakt Dolberg, voorlopig Dalberg, – nu al heel vroeg in het seizoen – af voor de spitspositie?

En dan nog even dit...

Janssen over record: ik Willem

Mooi aantal goals voor Klaas-Jan!

PSV-fans in actie

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 oktober 2019