Kansen missend PSV boekt zakelijke zege op ADO Den Haag

11 augustus 2019, 22:00   Bijgewerkt: 11 augustus 2019, 22:08

PSV heeft de eerste overwinning van het nieuwe Eredivisie-seizoen geboekt. De ploeg van trainer Mark van Bommel versloeg op eigen veld een matig ADO Den Haag. De bezoekers kwamen via Tomas Necid nog wel verrassend op voorsprong, maar zag Bruma met wat geluk de 1-1 maken. Donyell Malen zorgde voor de 2-1 en na heel veel gemiste kansen maakte Cody Gakpo er in de slotfase nog 3-1 van en stelde zo de driepunter veilig.

PSV moest zich voor eigen publiek revancheren na het 1-1 gelijkspel op de openingsspeeldag tegen FC Twente. Dat publiek bleef de eerste twintig minuten stil als protestactie tegen het aanvangstijdstip van zondagavond 20:00 uur. Zij zagen een vermakelijke openingsfase, waarin met name PSV in de eerste tien minuten al een paar mogelijkheden kreeg. Na twee minuten stond Malen vogelvrij, maar stuitte hij met zijn schot op ADO-doelman Robert Zwinkels, die zou deze wedstrijd uitblinken. ADO zelf bleef ook niet angstvallig achterin hangen en liet zich direct zien. Spits Necid kreeg de bal net buiten de zestien voor zijn voeten en testte Zoet na een minuut of zeven.

De kansen werden wel gecreëerd door PSV, maar het ontbrak in de eindfase aan de afronding. Eigenlijk zoals ook in de eerste wedstrijden van dit seizoen al het geval was. ADO kreeg op het middenveld redelijk veel ruimte, maar sprong daar slecht mee om. De beste kansen bleven voor PSV. Zo ramde Lozano op de vuisten van Zwinkels en lag de keeper daarna goed in de hoek om een schot van Bergwijn te pareren.

Verrassende voorsprong

Het was dan ook tamelijk verwonderlijk dat ADO Den Haag twaalf minuten voor rust op 0-1 kwam. Na een goede lange bal vanaf het middenveld door Shaquille Pinas nam Necid de bal mee, worstelde zich langs Érick Gutiérrez en schoot snoeihard langs Zoet. Hij bekroonde daarmee een goede eerste helft, want de spits was belangrijk voor ADO in het vasthouden van de bal voorin. Aan de goal leek een geurtje van hands te zitten, maar scheidsrechter Danny Makkelie en de VAR keurden de treffer goed.

Het publiek begon te morren en PSV miste daarna opnieuw kansen, zoals een vrije trap van Gutiérrez die werd gepakt door Zwinkels. Vlak voor rust was de ADO-keeper echter kansloos. Een schot van Bruma werd van richting veranderd door Danny Bakker en zo kwam PSV ietwat gelukkig aan de 1-1. Op basis van de kansenverhouding was de gelijkmaker ondanks het fortuin terecht.

Onnodig spannend

De 3-1 viel 25 minuten voor tijd wel, maar de treffer van Denzel Dumfries werd afgekeurd na buitenspel van de goed invallende Gakpo eerder in de aanval. Hij was de geblesseerde Lozano komen vervangen. Dumfries kreeg een kwartier voor tijd opnieuw een kans op toch nog een doelpunt, maar het lukte hem niet een voorzet van Bruma binnen te lopen. De wedstrijd bleef onnodig lang spannend, omdat PSV de beslissende 3-1 maar niet maakte, al was ADO simpelweg te slecht om gevaar te kunnen stichten. De beste 'kans' was een schot vanaf de middenlijn van Tom Beugelsdijk: een alleszeggend feit. PSV bleef daarom makkelijk overeind en zag Malen nog de lat raken en Dumfries op aangeven van Bergwijn net naast koppen. In de blessuretijd kwam de beslissende 3-1 pas door Gakpo en die was meer dan verdiend.

Opstellingen en beoordelingen:*

PSV: Jeroen Zoet 7,5; Denzel Dumfries 7, Timo Baumgartl 7,5, Nick Viergever 7,5, Michael Sadílek 7; Pablo Rosario 6,5, Steven Bergwijn 7, Érick Gutiérrez 6,5; Hirving Lozano 6,5 (50. Cody Gakpo 7,5), Donyell Malen 8, Bruma 7,5

ADO Den Haag: Robert Zwinkels 8, Robin Polley 6,5, Tom Beugelsdijk 6,5, Wilfried Kanon 6,5, Aaron Meijers 7; Elson Hooi 6, Danny Bakker 7 (80. Michiel Kramer -), Shaquille Pinas 7,5, Thijmen Goppel 6 (62. Bilal Ould-Chikh 5); Tomas Necid 8, Erik Falkenburg 6 (74. Lorenzo van Kleef -)

Man of the match: Robert Zwinkels

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling