AZ heeft makkelijke middag dankzij dubbelslag Idrissi

11 augustus 2019, 16:33

AZ heeft relatief zondagmiddag eenvoudig afgerekend met RKC Waalwijk. De Alkmaarders sloegen in de eerste helft twee keer toe en sloten de wedstrijd met 0-2 winnend af. Oussama Idrissi was met twee doelpunten de gevierde man aan AZ-zijde. RKC speelde bijna de gehele tweede helft met een man minder, nadat invaller Juriën Gaari met een directe rode kaart kon gaan douchen, maar de schade bleef beperkt.

RKC begon vol overgave aan de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie dit seizoen. Waar er vorig seizoen nog een kunstgrasmat lag in Waalwijk ligt er nu natuurgras in het Mandemakers Stadion. De wedstrijd was vanaf minuut één boeiend. Beide teams probeerden met aanvallend voetbal kansen te creëren en het was RKC dat de overhand had. AZ was slordig aan de bal en zag al snel dat Darren Maatsen de bal uit de kluts voor zijn voeten kreeg voor het AZ-doel. Marco Bizot kwam snel uit zijn doel en keerde de inzet.

Vanwege de aanvallende intenties lag er voldoende ruimte op de helft van RKC. Hiervan leek Calvin Stengs dankbaar gebruik te maken. Hij passeerde met een werkelijk geweldige beweging twee RKC-spelers en schoot richting het doel van Etienne Vaessen. Melle Meulensteen veranderde de bal van richting, maar tot zijn opluchting vloog de bal net naast.

AZ nam gaandeweg de eerste helft het spel steeds meer in handen, zoals de ploeg van Arne Slot de laatste weken al deed. Dit resulteerde in de openingstreffer: Idrissi werd in de diepte weggestuurd door Myron Boadu en speelde zich vervolgens knap vrij voor het RKC-doel. Vaessen verkleinde zijn doel goed, maar de AZ-aanvaller schoot de bal knap in de bovenhoek.

In de blessuretijd van de eerste helft was het alsnog raak voor de gasten uit Alkmaar: Boadu profiteerde van de ruimte achter de RKC-defensie en gaf voor op Idrissi, die geen enkele moeite had om zijn tweede treffer van de middag te maken. Een flinke domper voor RKC vlak voor rust, dat een achterstand van niet één, maar twee goals moest zien om te draaien na de thee.

Toch was het RKC dat meteen na deze rode kaart gevaarlijk werd. Maatsen kwam vrij voor Bizot, maar plaatste zijn schot tegen het lichaam van de uitkomende sluitpost. AZ probeerde het met afstandsschoten van invallers Yukinari Sugawara en Jordy Clasie, maar Heemskerk redde beide keren knap.

AZ speelde in het vervolg van de tweede helft te slordig om de voorsprong verder uit te bouwen, kansen werden er nauwelijks gecreëerd. De uitploeg leek het rustig aan te doen met het oog op de wedstrijd tegen Marioepol van aanstaande donderdag, waarin er gestreden wordt om een plek in de Europa League. Het bleef bij 0-2 in Waalwijk, waardoor AZ met een goed gevoel terug kan kijken op de eerste twee wedstrijden in dit Eredivisie-seizoen.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6 (Kees Heemskerk 7); Juriën Gaari 4, Melle Meulensteen 5,5, Hannes Delcroix 5, Paul Quasten 5; Daan Rienstra 6, Stijn Spierings 6, Anas Tahiri 5 (Saïd Bakari 6); Darren Maatsen 6,5, Mario Bilate 5,5, Sylla Sow 6 (Dylan Seys -)

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 5,5 (Yukinari Sugawara 6,5), Ron Vlaar 7, Stijn Wuytens 7, Owen Wijndal 6,5; Fredrik Midtsjo 6 (Albert Gudmundsson -), Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 6,5; Calvin Stengs 7, Myron Boadu 8, Oussama Idrissi 8,5 (Jordy Clasie 6)

Man of the Match: Oussama Idrissi