Ook in tweede duel puntverlies voor inspiratieloos Feyenoord

11 augustus 2019, 16:34

Feyenoord heeft het goede gevoel van de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Tiblisi in de Eredivisie geen goed gevolg kunnen geven. Na een matige eerste helft kwam de ploeg van Jaap Stam op slag van rust op voorsprong door een benutte strafschop van Steven Berghuis, maar Ibrahim Dresevic trok de stand met een heerlijke pegel tien minuten voor tijd weer gelijk. Zo moet Stam dus nog minimaal een week wachten op zijn eerste Eredivisie-winst als coach van Feyenoord (1-1).

SC Heerenveen wilde Feyenoord van meet af aan bij de keel grijpen en begon energiek aan het duel. Dat leidde al vlug tot een gigantische doelkans, want er waren nauwelijks tien minuten verstreken of de bal ging al op de stip. Eric Botteghin verdedigde zeer ongelukkig tegenover Rodney Kongolo, die via het veel te hoge been van de Braziliaan gretig naar het gras ging. Arbiter Kamphuis wees terecht naar de stip, maar tot opluchting van de Rotterdammers had Kenneth Vermeer een prima redding in huis op de penalty van Jens Odgaard.

Feyenoord kwam dus weg met een slap begin van de wedstrijd, maar moest niet veel later opnieuw vrezen toen ook de andere helft van het centrale verdedigingsduo van Jaap Stam haperde. Jan-Arie van der Heijden gaf een vrije trap weg op de rand van de zestien, die door Hicham Faik met veel gevoel naar de verre kruising werd gestuurd. Vermeer kon deze bal echter net naast kijken en dus kwam Feyenoord wederom goed weg.

De tweede helft had lang de tijd nodig om los te branden, maar na een uur voetballen was het Heerenveen dat opnieuw het initiatief in handen nam. De energieke Chidera Ejuke leek te kunnen scoren, maar Berghuis haalde de bal van de lijn. Feyenoord liet ondertussen stroperig aanvalsspel zien, wat ook leek te komen door het feit dat de Rotterdammers zich concentreerden op het verdedigen van de marginale voorsprong. Dat ging lang goed, maar zo'n tien minuten voor tijd werd de stand alsnog gelijk getrokken. Dresevic haalde van héél ver uit en zijn heerlijke zwabberbal was voor de uitstekend keepende Vermeer niet houdbaar.

Opstellingen en beoordelingen:*

SC Heerenveen: Warner Hahn 6.5; Sherel Floranus 5.5, Ibrahim Dresevic 7, Sven Botman 6, Lucas Woudenberg 6.5; Jordy Bruijn 6 (78. Jan Ras -), Hicham Faik 7, Rodney Kongolo 6.5; Chidera Ejuke 7 (78. Arjen van der Heide -), Jens Odgaard 5.5, Mitchell van Bergen 6.5.

Feyenoord: Kenneth Vermeer 7; Rick Karsdorp 6 (65. Nigel Geertruida 5.5), Eric Botteghin 5.5, Jan-Arie van der Heijden 5.5, Ridgeciano Haps 6.5; Wouter Burger 4, Orkun Kökcü 6 (60. Yassin Ayoub 5.5), Renato Tapia 6.5; Luis Sinisterra 6 (60. Luciano Narsingh 5), Steven Berghuis 7, Sam Larsson 6.5.

Man of the Match: Steven Berghuis

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling