Expert Suurenbroek noemt AZ-stadion een 'spaghetticonstructie'

Expert Suurenbroek noemt AZ-stadion een 'spaghetticonstructie'

11 augustus 2019 – Tijdens de bouw van het AZ-stadion is de dakconstructie niet goed gebouwd. Dat is de conclusie van bouwexpert Ynso Suurenbroek, die eerder ook al aan de bel trok vanwege de brandveiligheid van het stadion. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit." Ook hebben de Alkmaarders nog een flinke puzzel op te lossen waar het de komende thuisduels gaat spelen. Dat vertelt de expert tegenover het Algemeen Dagblad. Volgens Suurenbroek ligt het aan de constructie van het stadion, die in zijn ogen vanaf het begin af aan al te zwak was. "Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten", vertelt hij. Volgens hem voldeed de constructie ook niet aan de eisen van het bouwbesluit en van de brandveiligheid. Door bemoeienis van Dirk Scheringa werd het plan echter wel goedgekeurd.

Lees ook: Deel van dak AZ-stadion ingestort, géén gewonden gevallen

"Als hij sprak, stopten de ambtenaren met werken en ze luisterden", aldus Suurenbroek. "Scheringa huurde allerlei aannemers in. Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten." Volgens Suurenbroek werd er ook licht staal gebruikt om kosten te besparen.

Scheringa herkent zich niet in de beschuldigingen, laat hij weten tegenover het AD. "Het stadion is getekend door een vooraanstaand architect. Het is door bouwkundigen goedgekeurd, ik heb er zelf geen verstand van, en de gemeente loopt mee of alles klopt conform de bouwvoorschriften", aldus de bestuurder. AZ stelt een onderzoek in wat er aan de hand is geweest en hoopt snel met antwoorden te kunnen komen.

Thuiswedstrijden
Daarnaast zit AZ met het probleem van het verplaatsen van diverse wedstrijden. Jong AZ zou maandag in het stadion spelen, terwijl donderdag FC Mariupol op bezoek komt en komend weekend in de Eredivisie zou FC Groningen op bezoek komen. Met name het duel van de UEFA is lastig: stadions in de buurt van Telstar, FC Volendam en Almere City en het Olympisch Stadion voldoen niet aan de eisen, aldus De Telegraaf. De Johan Cruijff ArenA, het Abe Lenstra Stadion van SC Heerenveen en de Galgenwaard van FC Utrecht zijn wel alternatieven.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 15 augustus 2020

  2. vrijdag 14 augustus 2020