Ajax beleeft kinderlijk eenvoudige avond tegen FC Emmen: 5-0

Ajax beleeft kinderlijk eenvoudige avond tegen FC Emmen: 5-0

10 augustus 2019 – Ajax heeft zijn eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen in winst omgezet. In de wedstrijd tegen FC Emmen, die eigenlijk geen moment een wedstrijd was, kwamen de Amsterdammers pas na een half uur tot scoren. De beslissing viel na rust echter al snel via Hakim Ziyech, waarna Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar (2x) de Amsterdamse zomeravond nog wat mooier maakten voor hun ploeg (5-0). Een prachtig moment was er ook voor Sergiño Dest, die een half uur voor tijd zijn Eredivisie-debuut mocht maken.Ajax kende een goede week, want na de 2-2 op bezoek bij PAOK in de voorronde van de Champions League verlengden zowel David Neres en Hakim Ziyech hun contract met één seizoen. Ziyech leek het in hem gestelde vertrouwen direct na de aftrap al te willen terugbetalen, door met een wonderschone pass het eerste Amsterdamse gevaar van de avond in te leiden. Neres leek het eindstation van de vroege aanval te worden, maar Emmen-doelman Dennis Telgenkamp wist de bal nog nét richting de paal te sturen.

Wat volgde was een feitelijk gezien een rondo die de gehele eerste helft duurde. Ajax had de bal, zocht naar een opening en bracht FC Emmen meerdere keren flink aan het zweten. De 'Europese variant' die Ajax hanteerde, met Tadic in de spits, pakte daarbij goed uit. De aanvoerder bracht verschillende van zijn ploeggenoten in stelling, zonder zelf een daadwerkelijke kans te krijgen. Emmen hield met hangen en wurgen lange tijd nog behoorlijk stand, maar moest kort voor er een half uur op de klok stond toch kapituleren. Ajax combineerde fris de zestien in, waarna Tadic de inkomende Donny van de Beek bediende. De door Real Madrid begeerde middenvelder had wat ruimte en drukte beheerst af: 1-0.

Ondanks de Amsterdamse belegering kreeg Emmen in de ArenA zelf ook enkele mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Na wat slordigheden aan de kant van Ajax kon de ploeg van Dick Lukkien tot twee keer toe counteren, maar beide keren gleed spits Marko Kolar onderuit, het gevaar daarmee eigenhandig om zeep helpend. Bij het ingaan van de rust moet Emmen gedacht hebben dat het qua score wel meeviel, maar de tweede helft was nog niet begonnen of Ajax maakte aan alle illusies een einde. Na een doorzichtige pass van Glenn Bijl kon Nicolas Tagliafico er met de bal vandoor. De Argentijn stoomde op tot de vijandelijke zestien, waarna via verschillende schijven Ziyech in stelling werd gebracht. Telgenkamp had geen schijn van kans en dus gaf de Marokkaans international zijn contractverlenging extra glans.

Na een dik uur voetballen zat het duel ook eindelijk definitief in het slot. Tadic toonde maar weer eens aan waarom Erik ten Hag hem zo belangrijk maakt, door van dichtbij de 3-0 binnen te tikken. Hoewel de treffer niet te missen was liet de Serviër toch weer zien waarom hij als spits momenteel hoger in de pikorde staat dan Kasper Dolberg, die het hele duel vanaf de bank moest bekijken. Tadic mocht zich kort na zijn treffer gaan opmaken voor de return tegen PAOK van komende dinsdag.

De slotfase kende vervolgens weinig hoogtepunten, maar net toen het duel definitief dood leek te bloeden, pakte Huntelaar zijn treffer nog mee. De immer hongerige spits kon profiteren van een situatie waarin Emmen even met tien man kwam te staan en prikte de bal onberispelijk langs Telgenkamp (4-0). Huntelaar zou Huntelaar niet zijn als hij niet door bleef zoeken naar meer. Het killerinstinct van de spits zorgde dan ook voor het slotakkoord, waardoor Emmen net als afgelopen seizoen met een 5-0 nederlaag terug moest naar het oosten des lands.

Opstellingen en beoordelingen:*

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6.5 (54. Serginho Dest 6.5), Joël Veltman 7, Lisandro Martínez 6, Nicolas Tagliafico 6.5; Razvan Marin 6.5, Daley Blind 7, Donny van de Beek 7.5; Hakim Ziyech 8, Dusan Tadic 7.5 (72. Klaas-Jan Huntelaar -), David Neres 7.5 (59. Quincy Promes 6)

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 7; Glenn Bijl 6, Keziah Veendorp 6, Nick Bakker 5.5, Lorenzo Burnet 6; Filip Ugrinic 5, Michael de Leeuw 6, Michael Chacon 5.5; Nikolas Laursen 6.5, Marko Kolar 5, Jafar Arias 5 (68. Henk Bos 5.5)

Man of the Match: Hakim Ziyech

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 oktober 2019

  2. donderdag 17 oktober 2019