Negental FC Groningen thuis onderuit tegen FC Twente

Negental FC Groningen thuis onderuit tegen FC Twente

10 augustus 2019 – FC Twente heeft zijn eerste zege in de Eredivisie binnen. De promovendus versloeg FC Groningen in een krankzinnig duel met 1-3. Voor rust misten beide ploegen een penalty en kreeg de thuisploeg liefst twee rode kaarten. Na rust kwam Twente op een comfortabele 0-2 voorsprong, bracht Ritsu Doan de spanning terug maar besliste Haris Vuckic het duel uiteindelijk.FC Groningen domineerde in de beginfase van het duel. De noorderlingen werden na en kleine tien minuten voor het eerst gevaarlijk, toen Ramon Lundqvist een schot loste. Twee minuten later was Kaj Sierhuis dichter bij de openingstreffer, maar het schot van de aanvaller ging via een been van een speler van FC Twente over het doel van Joël Drommel.

Vanuit het niets kon FC Twente na een kwartier spelen op voorsprong komen. Ko Itakura vloerde Aitor Cantalapiedra in het strafschopgebied en scheidsrechter Christiaan Bax wees naar de penaltystip. Diezelfde Cantalapiedra schoot de bal vervolgens kiezelhard tegen de lat, waardoor de gasten verzuimden op voorsprong te komen. Na ruim twintig minuten moest Drommel handelend optreden op een dwarrelbal van Doan.

Groningen bleef beter en kreeg na een klein half uur spelen óók een penalty. Albert Gudmundsson werd door Paul Verhaegh naar de grond gewerkt; Bax besloot op attenderen van VAR Joey Kooij de bal op de stip te leggen. Drommel redde de inzet van Sierhuis echter met het been. De twee gemiste penalty's bleken stilte voor de storm, want de letterlijke windkracht die zaterdag over ons land trok, werd in het duel in Groningen omgezet in een figuurlijke storm.

Het begon zo'n vijf minuten voor rust, toen Ramon-Pascal Lundqvist FC Twente-speler Javier Espinosa in de middencirkel vloerde en de directe rode kaart kreeg te zien van Bax. Het leverde de nodige frustraties aan de kant van de thuisploeg op. Enkele supporters betraden het veld. Het kwam de sfeer niet ten goede en aanvoerder Mike te Wierik liet zich in de zeven minuten (!) blessuretijd van zijn slechtste kant zien. Na onbesuisd inkomen kreeg de verdediger óók rood, waardoor de thuisploeg met negen man verder moest.

Het negental van Groningen hield in de laatste minute voor rust stand, maar na de theepauze was er geen houden meer aan. Toch lag een staaltje individuele klasse aan de basis voor de openingstreffer. Tien minuten na rust schoot Keito Nakamura een vrije trap op knappe wijze tegen de touwen: 0-1. Daarmee maakte de Japanner zijn tweede doelpunt in dienst van FC Twente in de Eredivisie.

De thuisploeg bleef verdedigen, al regende het geen kansen voor Twente. Twintig minuten voor tijd gooide Cantalapiedra het duel definitief in het slot. Opnieuw kwam de VAR eraan te pas en werd de bal op de stip gelegd na een overtreding van Azur Matusiwa op de Spanjaard, die ditmaal dus wel doeltreffend afrondde: 0-2.

Vijf minuten voor tijd zorgde Doan met een raak schot nog voor een spannende slotfase, maar de door de thuisploeg o zo gewenste gelijkmaker kwam er niet meer. Sterker nog: Vuckic vergrootte de voorsprong voor de Tukkers in de laatste minuut nog. Daardoor klimt Twente op de ranglijst en heeft de promovendus na twee duels al vier punten behaald.

Opstellingen en beoordelingen*      
FC Groningen:
Sergio Padt 6,5; Amir Absalem 6, Ko Itakura 6, Mike te Wierik 4,5, Deyovaisio Zeefuik 6; Ramon-Pascal Lundqvist 4,5, Azor Matusiwa 6,5; Gabriel Gudmundsson 5 (79. Django Warmerdam -), Ritsu Doan 6,5, Ajdin Hrustic 5; Kaj Sierhuis 4,5 (61. Charlison Benschop 6,5)

FC Twente: Joël Drommel 6,5; Jose Matos 6,5, Xandro Schenk 6,5, Peet Bijen 6,5, Paul Verhaegh 5,5 (46. Julio Plegezuelo 6); Godfried Roemeratoe 6,5, Javier Espinosa 7, Lindon Selahi 6,5 (83. Giorgio Aburjania -); Keito Nakamura 7,5 (76. Rafik Zekhnini -), Haris Vuckic 6,5, Aitor Cantalapiedra 7
Man of the match: Keito Nakamura

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 augustus 2019

  2. donderdag 22 augustus 2019