Fortuna Sittard
2 – 3
Willem II

Dit zijn favorieten en outsiders in de Eerste Divisie

Dit zijn favorieten en outsiders in de Eerste Divisie

9 augustus 2019 – In navolging van de Eredivisie gaat het ook in de Eerste Divisie weer los. Met NAC Breda, De Graafschap en Excelsior zijn er drie degradanten en met de komst van Andries Jonker, Henk de Jong en Wim Jonk zijn er de nodige nieuwe gezichten in het trainersgilde. Wat kunnen we dit seizoen verwachten de normaliter enorm onvoorspelbare competitie? Een overzicht van de meest aannemelijke titelfavorieten én outsiders.
Favorieten

NAC Breda
Ruud Brood mag aan de bak: met een handvol spelers die er vorig seizoen nog bij waren en een heel groot legioen nieuwelingen mag hij proberen om voor de vierde keer in zijn loopbaan als trainer te promoveren naar de Eredivisie. Het materiaal is daarvoor uitstekend: met onder andere Nick Olij, Nacho Monsalve, Finn Stokkers, de broers Ilic, Robin Schouten en Huseyin Dogan heeft de club sterk ingekocht, zeker als je daarbij nog een paar onbekende voetballers optelt. Dat Joshua Bohui geblesseerd raakte in de voorbereiding was een domper, maar de selectie van NAC is zeer breed. Bovendien werd het recordaantal seizoenkaarten gebroken, wat ervoor zorgt dat het 'Avondje NAC' – weliswaar vaak op vrijdag – weer mooi gaat worden. Alle ingrediënten voor een snelle rentree in de Eredivisie.

De Graafschap
De Superboeren hebben met Mike Snoei een markante man gevonden die past bij de club: de coach is recht voor zijn raap en toch weer totaal anders dan Henk de Jong. Hij nam Jasper van Heertum en Toine van Huizen mee uit Velsen en zag met Gregor Bruinburg, Ralf Seuntjens, Hidde Jurjus en Roland Baas ervaren krachten komen om een gooi te doen naar de titel. De hondstrouwe achterban zal er ook in mindere tijden achter blijven staan en als er naast de verkoop van Delano Burgzorg ook een transfersom gevangen kan worden voor Leerow Owusu, hij wil terug naar de Eredivisie, heeft de club ook financiële speelruimte als er nog wel iets moet gebeuren.

Excelsior
Als degradant uit de Eredivisie behoort Excelsior tot de favorieten voor promotie. De Kralingers deden na de degradatie een flink jasje uit met het vertrek van bijna een complete selectie. Jerdy Schouten (Bolgona), Jurgen Mattheij (Sparta), Ali Messaoud (Vendsyssel) en Ryan Koolwijk (Trencin) waren de belangrijkste spelers die de deur achter zich dicht trokken. Daarvoor terug haalde Excelsior Joëll Zwarts (Feyenoord), Thomas Verhaar (Ajax Cape Town), Sander Fischer (Vendsyssel), Kyle Ebecilio (ADO Den Haag), Tobias Kleijweg (Excelsior Maassluis), Ahmad Mendes Moreira (FC Groningen) en Rai Vloet (Sint Truiden). Bovendien hield de club spelbepaler Luigi Bruins aan boord. Op het oog lijkt de ploeg van Ricardo Moniz daarmee klaar om de favorietenrol te vervullen, al is de concurrentie niet mals.

Outsiders

Almere City FC
Sinds het seizoen 2015 zit de club uit Flevoland immer in de lift: de ploeg eindigde tiende, negende, achtste en zevende, waarmee de opgaande lijn maar voort blijft duren. Tegen De Graafschap was het heel dichtbij Eredivisie-voetbal en ook afgelopen seizoen deed de club wederom mee in de play-offs. De vraag is: wanneer wordt die laastste stap gezet? Met Robert Molenaar en de komst van Thomas Verheyd en Dico Koppers zijn de ambities duidelijk. Bovendien is de geraamte van het elftal – als een van de weinigs teams in de KKD – overeind gebleven. Wordt de laatste stap dan eindelijk gezet?

Go Ahead Eagles
Op een seconde na had Go Ahead Eagles dit seizoen in de Eredivisie gespeeld. Dankzij Stijn Spierings is harde realiteit dat Kowet vanavond aan een nieuw seizoen Eerste Divisie begint. Tot de favorieten behoort Go Ahead op voorhand niet, maar de club uit Deventer is er zeker weer een om rekening mee te houden. Niet alleen bij Go Ahead zullen revanchegevoelen leven, ook bij Jack de Gier. Hij werd vorig seizoen bij NEC binnengehaald als verlosser, maar de periode bij zijn oude liefde eindigde in een nachtmerrie. Met een opgefriste selectie moet De Gier deze keer wél minimaal de play-offs kunnen halen. En De Gier op de Adelaarshorst: dat moet wel een goede combinatie zijn, toch?

NEC
Een slechter seizoen dan de vorige kan NEC bijna niet draaien. Het draait bij de club deze zomer vooral om financieel overleven. In tegenstelling tot vorig seizoen gaat het in De Goffert momenteel amper over de Eredivisie. NEC wordt dan ook niet onder de favorieten geschaard, maar een club van dit kaliber dient de play-offs wel te halen. Belangrijkste is dat het nieuwe trainerstrio Adrie Bogers, François Gesthuizen en Rogier Meijer eindelijk voor rust, reinheid =, regelmaat én realiteit zorgt in Nijmegen.

FC Volendam
Onder leiding van de nieuwe coach Wim Jonk moet alles anders worden dit seizoen in het vissersdorpje: de laatste twee seizoenen eindigde Het Andere Oranje in het rechterrijtje van het rechtersrijtje in de Eerste Divisie. Qua nieuwelingen valt het met Zakaria El Azzouzi en Noah Fadiga allemaal nog wel mee, maar onder Jonk lijkt er nieuwe energie te zijn gekomen, ook met nieuwe jeugdspelers. SC Cambuur, SC Heerenveen én Heracles Almelo werden allen verslagen in de voorbereiding: wordt het zo'n seizoen voor Volendam?!

SC Cambuur
In de schaduw van de grote favorieten zou Cambuur weleens verrassend uit de hoek kunnen komen. Henk de Jong promoveerde al twee keer eerder en maakt met zijn enthousiasme wat los in Leeuwarden. De club had een duidelijke transferstrategie en zette in op Nederlandse spelers die weten wat er gevraagd wordt. Dat is gelukt: Calvin Mac-Intosch, Sonny Stevens, Mitchel Paulissen Doke Schmidt, Giovanni Korte en Robert Mühren hebben allemaal de nodige Eredivisie-minuten in de benen. De afgelopen jaren stelde Cambuur wat teleur, al werden de play-offs wel gehaald, en in Leeuwarden snakt men naar meer. Zeer interessant wordt het om te kijken hoe Cambuur de eerste weken van het seizoen doorkomt. Het programma is met achtereenvolgens De Graafschap (uit), Go Ahead Eagles (thuis), NAC Breda (uit) en FC Den Bosch (thuis) loodzwaar te noemen. 

Ontbrekende clubs
Zonder Kakhi Jordania en diens financiële mogelijkheden zal het seizoen voor FC Den Bosch een stuk moeilijker worden en daarmee ook minder florisant. Bij Roda JC is er inmiddels wél een Mexicaanse geldschieter, maar tot dusver kwam er slechts een elftal vreemdelingen, dat heel veel tijd nodig heeft om een eenheid te worden. TOP Oss heeft met Klaas Wels een uitstekende trainer, maar met onder andere Nick Olij, Bryan Smeets en Huseyin Dogan is er simpelweg teveel kwaliteit verloren deze zomer. Met Andries Jonker haalde Telstar deze zomer een grote naam qua trainer in huis, maar na het matige vorige seizoen is er ook nog eens een flink aantal sterkhouders vertrokken. Stunten lijkt dan ook een mission impossible.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019