Coëfficiënten: concurrentie verliest, goede zaken NL

9 augustus 2019, 08:24   Bijgewerkt: 9 augustus 2019, 08:30

Het Nederlandse voetbal heeft deze week goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Door de zeges van Feyenoord en PSV en remises van AZ en Ajax loopt de Eredivisie uit op haar concurrenten, al is het voor de echte euforie nog te groot. Er werden echter al net zoveel zeges geboekt als in heel het Europese seizoen 2017/2018, de concurrentie verspeelden punten en Nederland pakte 0,5 punt.

10. Turkije (5/5)

Nummert tien Turkije is eigenlijk nog te ver weg om naar te kijken, ook omdat het de enige concurrent van Nederland is die alle deelnemers nog in Europa heeft. Yeni Malatyaspor verloor weliswaar van Partizan Belgrado (3-1) en Istanbul BB in de Champions League van Olympiakos Piraeus, maar Trabzonspor speelde gelijk tegen Sparta Praag (2-2). Alleen als alle drie de Turkse ploegen eruit vliegen en Nederland met vier clubs de groepsfase ingaat, lijkt het een realistisch scenario om naar Turkije - dat dan nog altijd twee deelnemers heeft - te kijken.

11. Oostenrijk (4/5)

Onze grootste concurrent kende een erbarmelijk week. Het begon nog erg goed met een 1-2 zege van LASK Linz op FC Basel in de Champions League. Als zij het miljardenbal ingaan, levert dat Oostenrijk een forse bonus op, wat het resultaat van Ajax ook erg belangrijk maakt. Maar Austria Wien verloor van Apollon Limassol, terwijl Sturm Graz al werd uitgeschakeld. RB Salzburg en Wolfsberger AC (geplaatst voor groepsfase EC) zijn de andere Oostenrijkse ploegen, die wellicht het een en ander moeten gaan compenseren. 

13. Tsjechië (4/5)

De eerste concurrent onder Nederland had eveneens een mindere week. Sparta Praag speelde gelijk tegen Trabzonspor, terwijl Viktoria Plzen onderuit ging bij FC Antwerp. De winnaar van dat tweeluik speelt bovendien mogelijk tegen AZ, waardoor eventuele uitschakeling van de Tsjechen eveneens belangrijk kan zijn. Mlada Boleslav speelde gelijk tegen Steaua Boekarest (0-0), terwijl Jablonec al werd uitgeschakeld a la FC Utrecht in Nederland. Slavia Praag stroomt in de play-offs van de Champions League nog in.

14. Denemarken (3/4)

Ook nog altijd een gevaarlijke outsider voor Nederland, al kan dat na deze ronde zomaar anders zijn. FC. Esbjerg werd namelijk al uitgeschakeld, terwijl Brøndby IF (dankzij twee goals in blessuretijd) en FC Midtjylland in eigen huis beide met 2-4 verloren in de voorronde van de Europa League. FC Kopenhagen speelde tegen Rode Ster met 1-1 gelijk in de voorronde van het kampioenenbal.

Stand:

10. Turkije - 29.800

11. Oostenrijk - 28.325

12. Nederland - 27.550

13. Tsjechië - 25.500

14. Denemarken - 25.375

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen