AZ vergeet zichzelf te belonen tegen zeer zwak Mariupol

AZ vergeet zichzelf te belonen tegen zeer zwak Mariupol

8 augustus 2019 – AZ heeft zichzelf donderdagavond beloond met een goede uitgangspositie voor het thuisduel van de derde kwalificatieronde van de Europa League. Het duel, gespeeld op zo'n 600 kilometer van Mariupol, was weinig boeiend, maar de Alkmaarders waren heer en meester. Mariupol groef zich volledig in, waardoor AZ nauwelijks goede kansen creëerde en in de counter was de Oekraïnse ploeg onnauwkeurig. In de tweede helft drong AZ volop aan, maar de bal wilde er niet in (0-0).Mariupol, dat vorig jaar vierde werd in de reguliere competitie van Oekraïne, begon met een goed gevoel aan deze wedstrijd. Concurrent FC Oleksandria, die vorig jaar derde werd en in de voorbereiding met 0-3 van AZ won, werd met 1-2 verslagen. Ook AZ kende een goede aanloop naar deze wedstrijd, met een 4-0 overwinning op Fortuna Sittard.

Vanaf de beginfase was gelijk duidelijk dat AZ ook deze wedstrijd zou gaan domineren. De ploeg van Arne Slot kon de bal rustig achterin laten rondgaan, terwijl Mariupol zich ver ingroef. Op de helft van de Oekraïners vielen dus ook weinig ruimtes, waardoor AZ amper kon profiteren van het vele balbezit. Het eerste echte gevaar van de Alkmaarders viel te noteren in de tiende minuut, waarbij er na een doelpoging van Oussama Idrissi een scrimmage ontstond die uitgemond zou zijn in een doelpunt, ware het niet dat de voorzet van dezelfde Idrissi op Myron Boadu geblokt werd. 

Na een goede periode van AZ kroop ook Mariupol enkele malen uit haar schulp met vooral goede, snelle counters, maar ook een korte periode van hoog druk zetten, waar AZ even door verrast was. Hier ontstond een grote mogelijkheid uit, maar wegens buitenspel van Serhii Horbunov leidde dit niet tot een schot op doel. Ondertussen bleef AZ het wel proberen, maar echte kansen bleven het einde van de eerste helft, op een goede vrije trap van Thomas Ouwejan na, uit.

Na de rust lieten de Alkmaarders zich iets verder terugzakken en dwongen hiermee de ploeg van Oleksandr Babych om meer initiatief te nemen. Hiermee hoopte de ploeg uit Alkmaar meer ruimte te creëren, en zo meer te kunnen profiteren van de goede individuele acties van Calvin Stengs en Idrissi. Veel ruimtes vielen er echter niet en door slordige spel van FC Mariupol, bleef het spelbeeld, ondanks meer balbezit voor Mariupol hetzelfde; AZ probeerde veel, maar het eindstation kon steeds net niet worden bereikt. FC Mariupol kwam, op een enkele counter na, nauwelijks in de buurt van Marco Bizot.

Buitenspel-goal
In de 63e minuut leek Myron Boadu, die tot dan toe wat ongelukkig speelde, de Alkmaarders dan eindelijk op een verdiende voorsprong te zetten. Hij kwam door een voorzet vanaf de zijkant, die door de Mariupol-verdedigers werd gemist, vrij voor de keeper en schoot de bal goed binnen. Helaas controleerde hij de bal met de rechterhan en dus ging het feestje dus niet door. Daarna probeerde AZ met afstandsschoten Mariupol te verschalken, maar door kunst- en vliegwerk van Khudzhamov en hulp van de lat, hield de Oekraïnse ploeg stand. Hoezeer de Alkmaarders het ook probeerden, hoeveel schoten ze ook losten, niets kon worden gepromoveerd tot een doelpunt. Tegelijkertijd moest AZ ook nog oppassen voor de counter, want één moment van onoplettendheid kon fataal zijn.

Aan het einde van de wedstrijd leek AZ het nog even lastig te krijgen, met name door een goede invalbeurt van Ihor Kyriukhantshev, maar echte kansen ontstonden er niet meer. AZ zal de klus dus volgende week in eigen huis moeten klaren, maar moet tegelijkertijd blijven waken voor countermogelijkheden van FC Mariupol.

Opstelling en beoordeling AZ*
Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 7 (80. Yukinari Sugawara -), Ron Vlaar 7,5, Stijn Wuytens 7,5 (73. Jordy Clasie -), Owen Wijndal 6,5 ; Fredrik Midtsjø 6,5 (87. Albert Gudmundsson -), Teun Koopmeiners 6,5, Thomas Ouwejan 6; Calvin Stengs 6,5; Myron Boadu 5,5; Oussama Idrissi 5,5.

Man of the match: Ron Vlaar
*: Spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 18 januari 2020

  2. vrijdag 17 januari 2020