Dramatisch kwartier voor rust kost sterker Ajax uitzege op PAOK

Dramatisch kwartier voor rust kost sterker Ajax uitzege op PAOK

6 augustus 2019 – Ajax is zijn Champions League-campagne begonnen met een 2-2 gelijkspel op bezoek bij PAOK Saloniki. De halve finalist van vorig seizoen hield de Griekse kampioen 75 minuten lang onder de duim, maar was het in het laatste kwartier voor rust helemaal kwijt en incasseerde direct twee doelpunten. Een getoucheerde vrije trap van Hakim Ziyech en een klutsgoal van Klaas-Jan Huntelaar zorgden er echter alsnog voor dat Ajax met een gunstige uitgangspositie aan de return in eigen huis kan beginnen.Trainer Erik ten Hag had één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Vitese: Noussair Mazraoui verving Razvan Marin op het middenveld. Donny van de Beek kon, ondanks zijn op handen zijnde transfer naar Real Madrid, 'gewoon' aantreden in Thessaloniki. PAOK liet Ajax komen en moest al snel de 0-1 incasseren: Ziyech draaide een vrije trap gevaarlijk voor de goal en Dimitris Giannoulis kopte de bal ongelukkigerwijs in eigen doel. Ziyech leek even later opnieuw succes te hebben met een gekraakt schot, maar doelman Alexandros Paschalakis redde knap.

Ajax had de zaken volledig onder controle tijdens de openingsfase, maar werd steeds nonchalanter en zag de wedstrijd volledig kantelen tijdens het laatste kwartier voor rust. Giannou profiteerde van complete desorganisatie aan Amsterdamse zijde en kon ongestoord de 1-1 van Chupa Akpom inleiden. Vijf minuten voor rust werd Joël Veltman – meerdere malen de reddende engel van Ajax – in de lucht afgetroefd door Léo Matos, die een vrije trap van Diego Biseswar binnenkopte: 2-1.

Het rustsignaal kwam als geroepen voor Ajax, dat een aantal keer ontsnapte aan een derde tegengoal. De Amsterdammers werden in de tweede helft een stuk gevaarlijker en stelde na een klein uur orde op zaken, zij het met een flinke dosis geluk. Fernando Varela wilde een voorzet van Van de Beek wegwerken, maar schoot tegen de vroeg ingevallen Huntelaar op: 2-2.

Ajax hield de touwtjes in handen, onder impuls van Ziyech en Nicolas Tagliafico, maar kon dat niet tot uiting brengen in de score. Ziyech raakte van afstand het zijnet en een kans voor Huntelaar werd verijdeld door een snelle reflex van Paschalakis. De doelman tikte vlak voor tijd nog een vrije trap van Razvan Marin onder de lat vandaan, waardoor de score op 2-2 blijft hangen. Ajax en PAOK gaan op dinsdag 13 augustus op herhaling: om 20.30 uur wordt er afgetrapt in Amsterdam.

Opstelling en beoordelingen*   
Ajax
: André Onana 6; Joël Veltman 6.5, Perr Schuurs 5.5, Lisandro Martínez 5, Nicolas Tagliafico 7; Noussair Mazraoui 6.5 (82. Razvan Marin -), Donny van de Beek 6.5, Daley Blind 6,5; Hakim Ziyech 6.0 (82. David Neres -), Kasper Dolberg 5 (33. Klaas-Jan Huntelaar 6), Dusan Tadic 6.5

Man of the match: Nicolas Tagliafico
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 18 januari 2020

  2. vrijdag 17 januari 2020