Na Ajax en PSV morst ook Feyenoord punten bij seizoensstart

Na Ajax en PSV morst ook Feyenoord punten bij seizoensstart

4 augustus 2019 – Het debuut van Feyenoord-trainer Jaap Stam is zondagmiddag in de Kuip niet verlopen zoals gewenst. Lang had Sparta uitzicht op een zege bij de grote broer, maar diep in blessuretijd maakte Sam Larsson er nog 2-2 van. Vooral voor Sparta was het een domper: het voetbalde goed en was een stuk effectiever in de afronding van de kansen. Feyenoord raakte paal en laat, maar maakte uiteindelijk nog gelijk.Omdat Feyenoord niet meer beschikt over Robin van Persie, Jordy Clasie en Tonny Vilhena en een moeizame voorbereiding draaide, zijn de verwachtingen voor het debuutseizoen van Stam niet hooggespannen. Toch moest er vanmiddag in Rotterdam-Zuid wel gewoon gewonnen worden van promovendus Sparta, dat via de play-offs de Eredivisie was binnengetreden. Feyenoord startte onder andere met Wouter Burger en Luis Sinisterra, terwijl ook de teruggekeerde Leroy Fer een basisplaats kreeg.

De openingsminuten van Feyenoord waren veelbelovend, het varkentje dat Sparta heette leek wel even te worden gewassen. Dat gebeurde in eerste instantie niet, Dylan Vente maaide over de bal en Orkun Kökçü raakte de paal via de handen van doelman Tim Coremans. Later probeerde de jonge middenvelder het nog eens, maar hij schoot in kansrijke positie hard naast.

Na de sterke openingsminuten ging de storm liggen en kwam Sparta wat beter in het spel. Het zette zo nu en dan hoog druk, waardoor Feyenoord achterin in de problemen werd gebracht. Daardoor sloeg de twijfel toe in het team van Stam. Sparta vergat daarvan te profiteren, het ontbrak aan de eindpass in de ploeg van Henk Fraser. Alleen Bart Vriends was dicht bij een treffer, zijn kopbal uit een corner werd gekeerd door keeper Kenneth Vermeer.

De international moest vlak na rust echter wel vissen. Feyenoord kwam niet goed uit de kleedkamers en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Mohamed Rayhi trof doel, nadat Vermeer uit positie was door toedoen van Bryan Smeets: 0-1. Een kwartier voor tijd sloeg Sparta zelfs nog een keer toe, invaller Lars Veldwijk rondde een razendsnelle counter beheerst af door via Vermeer raak te schieten.

Op dat moment stond het nog 1-1, Feyenoord had tien minuten na de openingstreffer van Rayhi nog gescoord via Berghuis, die een voorzet van Ridgeciano Haps binnen gleed. Maar Sparta was effectiever, want vlak voor de 1-1 had de vogelvrije Berghuis op de paal gekopt en Haps met een knal Coremans tot een redding gedwongen. De 1-2 was dus een nieuwe dreun voor Feyenoord, dat na de 1-1 weer de overhand leek te gaan nemen en Sparta naar achteren dwong.

De 1-2 deed het duel weer kantelen richting Sparta, dat voorin steeds meer ruimte kreeg omdat Feyenoord aandrong. De prioriteit lag daarom bij het verdedigen. Met het nodige geluk hield Sparta stand: de debuterende Luciano Narsingh schoot naast en Coremans tikte een voorzet van Berghuis nog uit het doel. Laat in de blessuretijd moest Sparta dan toch kapituleren: Narsingh behield het overzicht en bood Larsson een niet te missen kans: 2-2. Snel daarna was het afgelopen en hielden Sparta en Feyenoord beiden een punt over aan wat een spannende Rotterdamse derby was.

Opstellingen en beoordelingen*:
Feyenoord
: Kenneth Vermeer 4.5, Jeremiah St. Juste 5.5, Eric Botteghin 5 (89. Naoufal Bannis -), Jan-Arie van der Heijden 5, Ridgeciano Haps 6.5, Wouter Burger 6.5, Orkun Kökçü 6, Leroy Fer 5.5, Luis Sinisterra 6.5 (62. Sam Larsson 5), Dylan Vente 4.5 (64. Luciano Narsingh 6), Steven Berghuis 6.5.

Sparta Rotterdam: Tim Coremans 7.5, Dirk Abels 5, Jurgen Mattheij 6, Bart Vriends 6, Lassana Faye 5, Abdou Harroui 5 (72. Deroy Duarte -), Adil Auassar 6, Bryan Smeets 6, Mohamed Rayhi 6.5, Ragnar Ache 6.5 (76. Laros Duarte -), Halil Dervisoglu 5 (61. Lars Veldwijk 6.5).

Man of the match: Tim Coremans
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 13 augustus 2020

  2. woensdag 12 augustus 2020