Opnieuw puntenverlies voor kampioen Ajax in seizoensopener

Opnieuw puntenverlies voor kampioen Ajax in seizoensopener

3 augustus 2019 – Landskampioen Ajax is het nieuwe seizoen opnieuw met puntenverlies begonnen. Net als vorig seizoen, toen er in Amsterdam met 1-1 gelijk werd gespeeld tegen Heracles Almelo, moesten ook zaterdagavond in Arnhem de punten worden gedeeld. Tot twee keer toe kwam Vitesse op een voorsprong, maar even zo vaak knokte de regerend landskampioen zich terug. Dusan Tadic stelde uitendelijk het Amsterdamse punt veilig: 2-2.Ajax begon haar jacht op titelprolongatie in de Gelredome, dat in verband met de vakantieperiode niet bepaald uitverkocht was. Coach Erik ten Hag had door alle uitgaande en inkomende transfers veel nieuwe namen op het wedstrijdformulier gezet ten opzichte van de kampioenswedstrijd van afgelopen mei in Doetinchem en daar kwam nog bij dat er rondom de spelers die deel uit maakten van de Amsterdamse selectie het nodige te doen was. Voor Lasse Schöne, die op de bank plaats nam, was het zijn laatste wedstrijd in Amsterdamse dienst. De Deense routinier vertrekt na het weekend naar Italië om zijn transfer naar Genoa af te ronden. Een andere speler die op weg lijkt naar de uitgang, is Donny van de Beek. Het jeuddproduct van Ajax staat in de nadrukkelijke belangstelling van Real Madrid en zou voor het einde van de transferperiode wel eens kunnen vertrekken.

Het was evenwel diezelfe Van de Beek die Ajax een droomstart van het seizoen leek te bezorgen. Na nog geen twee minuten voetballen dook hij op kenmerkende wijze op in de zestien, waar hij Remko Pasveer in de korte hoek bijna wist te passeren. De doelman dekte die hoek echter goed af en maakte er met zijn voet een corner van. Vitesse liet na dit schrikmoment direct zien hoe het de landskampioen van zich af wenste te houden. Het liet Ajax aan de bal en wilde vervolgens met snelle uitbraken zelf voor gevaar zorgen. Dat lukte al vlug, toen Matú Bero na een klein kwartier kon afdrukken op een goed teruggelegde bal. Het schot van de middenvelder leek te worden gekraakt, maar rolde via verschillende benen wat knullig langs Andre Onana.

De openingstreffer leidde een slordige fase in, met name aan de zijde van Ajax. De Amsterdammers leden het nodige balverlies en hanteerden een te laag tempo, waardoor Vitesse eenvoudig overeind bleef zonder daarbij zelf gevaarlijk te worden. De wedstrijd kabbelde zodoende wat voort, tot Ajax na een half uur voetballen dan eindelijk het tempo op schroefde. Verschillende kansen dienden zich aan, en Van de Beek had verschillende keren de gelijkmaker op zijn schoen. Ook Daley Blind was er dicht bij, maar hij schoot hard op de lat. Na een half uur voetballen was het vervolgens alsnog gelijk en het was de uitblinkende Van de Beek die de eerste Amsterdamse treffer van het seizoen produceerde.

De beide ploegen gingen derhalve met 1-1 aan de thee, maar wie dacht dat Ajax de sleutel tot success gevonden had kwam na rust bedrogen uit. Het begin van de tweede helft was nagenoeg een kopie van de opening van het eerste bedrijf, want Ajax voetbalde opnieuw slordig en onoplettend. Vitesse werd daardoor in het zadel geholpen, wat al vlug tot een nieuwe Arnhemse voorsprong leidde. Na een corner van Ajax kon Vitesse uitbreken, waarbij de thuisploeg geen stroobreed in de weg werd gelegd. Via Oussama Tanane kwam de bal terecht bij RIechedly Bazoer, die onbedreigd kon uithalen. Hij passeerde Onana met een goed schot in de verre hoek zette zijn nieuwe ploeg daarmee op 2-1.

In tegenstelling tot voor de rust kostte het de Amsterdammers ditmaal meer moeite om het momentum om te draaien. Het slordige spel hield langere tijd aan en verschillende Ajacieden liepen uit frustratie tegen geel aan. Vitesse kreeg daardoor enkele kansen op een ruimere voorsprong. Die kwam er echter niet, waardoor uit het niets de stand door Tadic gelijkgetrokken kon worden. De Serviër ontglipte op randje buitenspel aan de aandacht van de centralen van Vitesse en prikte in de korte hoek binnen: 2-2.

De slotfase werd met deze stand bijzonder chaotisch. Arbiter Nijhuis strooide aan beide kanten met gele kaarten. In tijdsbestek van nog geen kwartier gingen er vier Ajacieden op de bon en moest Bazoer met twee keer geel zelfs gaan douchen. De kansen waren in de met vijf minuten ruimschoots toebedeelde blessuretijd logischerwijs voor Ajax, maar Vitesse hield stand en dus werden de punten gedeeld: 2-2.

Opstellingen en beoordelingen:*
Vitesse
: Pasveer 7; Karavaev 6.5, Obispo 6, Doekhi 6, Clark 6; Tannane 6.5 (66. Gong 6), Bazoer 6.5, Serero 6.5 (79. Musonda Jr. -), Bero 7; Matavz 6 (61. Grot 6), Linssen 6.5.

Ajax: Onana 6; Veltman 6, Schuurs 6.5, Martínez 7.5, Tagliafico 7; Marin 6.5 (69. Mazraoui 6.5), Blind 7, Van de Beek 8; Ziyech 6 (69. Promes 5), Dolberg 5 (81. Neres -), Tadic 6.

Man of the Match: Donny van de Beek

*Spelers moeten tenminste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Voel je als een Eredivisie-coach en speel mee aan de toffe gratis Eredivisie-managersgame!

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 13 augustus 2020

  2. woensdag 12 augustus 2020