Feyenoord: pappen en nathouden of een tussenjaar nemen?

Feyenoord: pappen en nathouden of een tussenjaar nemen?

4 augustus 2019 – Ajax of PSV wordt kampioen. Voor Feyenoord is de derde plaats het hoogst haalbare. Zo klinken de meeste voorspellingen voor het nieuwe seizoen. Een sombere prognose voor de Rotterdammers, die ook de afgelopen twee jaar geen rol van betekenis speelden in de titelstrijd. Is de negatieve stemming rond Feyenoord terecht? En wat moet de Rotterdamse club zich deze jaargang ten doel stellen?17 en 21 punten. Zo groot was het gat tussen Feyenoord en de kampioen van de Eredivisie de voorbije twee seizoenen. De kloof met Ajax en PSV valt niet te ontkennen. In rap tempo is de top drie een top twee geworden. En op dit moment wijst niets erop dat de Rotterdammers de aansluiting snel weer gaan vinden. Met name financieel ligt Feyenoord mijlenver achter op de concurrentie, wat ook is terug te zien in het verschil in aankoopbeleid.

Geen uitgaven

Waar Ajax en PSV deze zomer met miljoenen smeten, moest Feyenoord met een vrijwel lege portemonnee creatief zijn op de transfermarkt. Dat hebben de beleidsmakers in Rotterdam meerdere malen herhaald en is de voorbije maanden ook gebleken. Feyenoord gaf deze zomer (nog) geen cent aan transfergelden uit. Nick Marsman, Liam Kelly, Luciano Narsingh en Leroy Fer werden alle vier gratis opgepikt.

Op papier geven Narsingh en Fer Feyenoord een kwaliteitsimpuls. Het van Swansea City overgekomen duo heeft samen dertig interlands gespeeld en de nodige ervaring opgedaan in de Premier League. Het moet echter nog maar blijken of zij in De Kuip hun oude niveau weten te behalen. Beide spelers hebben een lastige periode achter de rug waarin ze lang niet alles speelden. Narsingh kwam afgelopen seizoen zelfs maar tot twee officiële wedstrijden. Van Kelly hoeven niet direct wonderen te worden verwacht en Marsman is gehaald voor de bank.

Tegenover de komst van het viertal staat het vertrek van onder anderen Robin van Persie, Tonny Vilhena en Jordy Clasie. Met name het gemis van de twee eerstgenoemde spelers zal gevoeld worden. Los van zijn ervaring was de gestopte Van Persie afgelopen seizoen in de Eredivisie bij twintig doelpunten direct betrokken. Vilhena was de motor op het middenveld en als jeugdproduct een speler met wie het publiek zich kon identificeren. Onder de streep lijkt Feyenoord kwaliteit te hebben ingeleverd. Daarnaast is de selectie vlak voor de seizoensouverture nog niet op orde.

Plusjes en minnetjes

De afgelopen anderhalve maand heeft nieuwbakken trainer Stam geprobeerd zijn team klaar te stomen voor de start van de competitie. De voorbereiding is echter niet vlekkeloos verlopen. Feyenoord oefende negen keer en won alleen wedstrijden tegen clubs die op een lager niveau spelen: SDC Putten (6-0), FC Dordrecht (2-1), SV Darmstadt (2-1), Karlsruher (1-0) en Jong FC Utrecht (5-1).

Serieuze tegenstanders werd geen enkele keer verslagen. Tegen Angers werd gelijkgespeeld (2-2) en van Red Bull Salzburg (1-3), Panathinaikos (0-3) en Southampton (1-3) werd verloren. Tijdens de oefencampagne bleek ook dat het centrale duo bestaande uit Eric Botteghin en Sven van Beek niet voldoet. Feyenoord mist daarnaast een echte afmaker: Nicolai Jörgensen is voorlopig uit de roulatie, Dylan Vente heeft meer tijd nodig om te rijpen en Naoufal Bannis is te jong om eerste spits te zijn.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel in Rotterdam. In de voorbereiding heeft een aantal talenten zich op een positieve manier onderscheiden, wat hoop geeft voor de toekomst. Zo heeft Orkun Kökcü (18) laten zien klaar te zijn voor een basisplaats, heeft Wouter Burger (18) een goede voorbereiding gedraaid en zijn Bannis (17) Marouan Azarkan (17) spelers om in de gaten te houden. Onder de vleugels van ervaren spelers als Fer, Narsingh en Steven Berghuis - mits hij natuurlijk niet wordt weggekocht door PSV - kunnen zij zich het komende jaar doorontwikkelen.

Korte en lange termijn

Een grote rol in het ontwikkelen van deze talenten is weggelegd voor de opvolger van Giovanni van Bronckhorst: Stam. Kijkt hij verder dan de korte termijn en durft hij bij zijn eerste klus als hoofdtrainer van een grote club de jeugd de kans te geven? Of kiest hij voor pappen en nathouden door het resultaat boven alles te stellen?

Voor de lange termijn moet Feyenoord een manier vinden om weer te kunnen concurreren met Ajax en PSV. Daarvoor zal allereerst de rust op bestuurlijk niveau moeten wederkeren. Het vertrek van enkele beleidsbepalers heeft daar niet bij geholpen en de soap rond het nieuw te bouwen stadion evenmin.

Zowel op sportief als bestuurlijk niveau staat Feyenoord op de korte én lange termijn voor een spannende periode. Het komende seizoen moet wellicht gebruikt worden als tussenjaar om de koers te bepalen waarmee de Rotterdamse club in de toekomst wel weer iedere voorbereiding als titelkandidaat wordt bestempeld

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019