PSV doet behoorlijk jasje uit: de erfgenamen en hun opvolgers

PSV doet behoorlijk jasje uit: de erfgenamen en hun opvolgers

3 augustus 2019 – PSV begint het nieuwe seizoen zaterdag tegen FC Twente als belangrijkste uitdager van Ajax. De nieuwe titelrace wordt een hele kluif voor de ploeg van Mark van Bommel. Na vorig seizoen, toen het tot de laatste dag meedeed om het kampioenschap, heeft PSV een jasje uitgedaan. Angeliño, Daniel Schwaab en Luuk de Jong zijn vertrokken en ook een vertrek van Steven Bergwijn en Hirving Lozano hangt nog steeds boven het Philips Stadion. De erfenissen zijn groot in Eindhoven.Angelino

Als een stoomlocomotief bestreek Angeliño de linkerflank van PSV. Dat bewees hij een seizoen eerder al bij NAC Breda, maar in Eindhoven overtrof de linksback alle verwachtingen. Niet voor niets dat Manchester City in juni op de stoep om de terugkoopclausule te activeren. PSV verloor een van zijn meest waardevolle spelers. Angeliño maakte faam als moderne linksback. Met negen assists behoorde hij tot de beste aangevers van de Eredivisie.

De opvolging
De 22-jarige Spanjaard werd tegen FC Basel en Ajax vervangen door gelegenheidslinksback Michal Sadilek. Maar normaliter vechten aanwinsten Toni Lato (Valencia) en Olivier Boscagli (Nice) de erfenis van Angeliño uit. Van die twee is Lato de beoogd opvolger, maar was hij zijn komst nog lang niet fit. Hoe dan ook wordt de opvolging een hele kluif. Angeliño's vertrek was direct voelbaar.

Sadilek speelde verdienstelijk, maar het ontbreekt PSV momenteel aan automatismen in de defensie. Die zijn na het vertrek van Angeliño en Daniel Schwaab verdwenen. Vorig seizoen had PSV nog de minst gepasseerde defensie, maar Jeroen Zoet heeft na drie officiële wedstrijden al zes keer moeten vissen.

Daniel Schwaab

Hij kreeg nooit de status die Alex, Carlos Salcido en Hector Moreno hadden, maar Schwaab groeide onder Mark van Bommel wel uit tot een betrouwbare verdediger, die misschien wel wat werd onderschat. De Duitser was een baken van rust in de defensie van PSV. Dat de Eindhovenaren er alles aan deden om hem te behouden, is veelzeggend. Schwaab vond het een lastige keuze, maar koos voor zijn familie en trok de deur bij PSV achter zich dicht.

De opvolging
PSV investeerde rond de tien miljoen euro in een opvolger van Schwaab. Zijn 23-jarige landgenoot Timo Baumgartl kwam vorige week over van VfB Stuttgart. Wanneer de tijd rijp is voor Baumgartl, lijkt het onwaarschijnlijk dat Van Bommel nog langer vasthoudt aan Derrick Luckassen. De vorig jaar aan Hertha BSC verhuurde verdediger kreeg de kans tegen Basel en Ajax, maar is gewogen en andermaal te licht bevonden. Dus ligt de rode loper uit voor Baumgartl. Aan hem om Schwaab te doen vergeten.

Luuk de Jong

PSV verloor met het vertrek van Luuk de Jong niet alleen zijn topscorer, maar ook zijn leider. De naar Sevilla vertrokken aanvoerder was de kapstok van het elftal. Zelf speelde De Jong het beste seizoen uit zijn carrière: 28 Eredivisie-doelpunten produceerde hij. Voor hem het juiste moment om op jacht te gaan naar eerherstel in het buitenland. PSV kende de wens van hun loyale captain en werkte dus mee om die in vervulling te laten gaan. Het leverde de club vijftien miljoen euro op, maar ging ook een garantie voor goals verloren.

De opvolging
De erfgenamen van De Jong had PSV al in huis. Sam Lammers deed het goed op huurbasis bij sc Heerenveen en Donyell Malen kreeg aan het einde van afgelopen seizoen al de kans in de spits, met De Jong op 'tien' in zijn rug. In de voorbereiding werd al gauw duidelijk dat Van Bommel voor Malen zou kiezen.

Het talent moet het gaan doen als opvolger van De Jong. Daar krijgt hij alle kans toe nu de onfortuinlijke Lammers ook nog eens maanden uit de roulatie ligt met een knieblessure. Tot nu toe grijpt Malen die kans met beide handen aan. De twintigjarige Noord-Hollander ontsprong tegen Basel en Ajax als een van de weinigen de dans bij het matige PSV. 

Maar Malen is een totaal andere speler dan zijn voorganger. Op zijn eigen manier speelt hij als de kapstok van het elftal. Malen was in de duels van afgelopen anderhalve week constant bezig om gaten te creëren voor Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Bruma. Zijn loopacties maakten indruk in de eerste wedstrijden van het seizoen. Nu de doelpunten nog en De Jong heeft een waardig opvolger.

Steven Bergwijn/Hirving Lozano

Beiden spelen nog voor PSV, maar voor hoe lang nog? Mark van Bommel sprak recent de hoop uit dat Bergwijn misschien wel zou blijven. Maar dat was voor de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Bergwijn en Lozano in de Europa League willen spelen. Zeker niet nadat de twee zich vorig seizoen mochten meten met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale.

Het mislopen van de groepsfase van de Champions League kost PSV ook nog eens minstens vijftien miljoen euro. Tientallen miljoenen uit transfers van Bergwijn en Lozano zou PSV dus extra goed kunnen gebruiken. De kans op een vertrek van de aanvallers is er na het debacle in Basel zeker niet kleiner op geworden en nog steeds reëel.

De opvolging
PSV sorteerde al voor op een vertrek van Bergwijn of Lozano door Bruma naar Eindhoven te halen. Na zijn eerste twee doelpunten in Eindhovense dienst lijkt PSV daar vooralsnog in geslaagd. Zijn dure balverlies afgelopen dinsdag tegen Basel zorgde wel voor een zwart randje om zijn beginperiode bij PSV.

Daarnaast meldde Cody Gakpo zich vorig seizoen vanuit de eigen gelederen. Daarin liet hij zien mee te kunnen op het niveau PSV. Als zowel Lozano én Bergwijn vertrekken, moet PSV nog wel de markt op. Voor technisch manager John de Jong ligt daar misschien wel de grootste uitdaging van deze transferzomer. Steven Berghuis geldt als droomkandidaat, maar Feyenoord houdt zijn poot stijf en zou een overgang naar Eindhoven van de baan zijn.

In dat geval moet PSV doorschakelen. Wie staat er onder Berghuis op het wensenlijstje? Naast de competitiestart zaterdag tegen FC Twente en het vervolg in de voorronde van de Europa League blijft ook het schaakspel van PSV op de transfermarkt de komende maand interessant.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 oktober 2019