AZ kraakt Häcken nu wel en gaat naar volgende ronde

AZ kraakt Häcken nu wel en gaat naar volgende ronde

1 augustus 2019 – Ongeveer driehonderd meegereisde AZ-supporters konden na afloop van de tweede wedstrijd tegen BK Häcken juichend weer terug naar Nederland. AZ won verdiend met 0-3 in Göteborg en mag zich op gaan maken voor de volgende kwalificatieronde in de Europa League, waarin het speelt tegen FK Marioepol uit Oekraïne. Myron Boadu, Calvin Stengs en Oussama Idrissi maakten de doelpunten voor AZ.Net als tijdens de eerste wedstrijd tegen Häcken had AZ het meeste balbezit en trok de Zweedse ploeg zich terug op de eigen helft. Toch kreeg AZ al snel een goede kans om op voorsprong te komen. Goed voorbereidend werk van Boadu zorgde ervoor dat Guus Til volledig vrij in kon schieten. De middenvelder mikte zijn inzet recht in de handen van Häcken-keeper Peter Abrahamsson.

Häcken had niet lang nodig om op deze eerste kans te reageren. Ahmed Yasin schoot in gevaarlijke positie richting het doel van Marco Bizot. De inzet draaide gevaarlijk richting de verre hoek, maar een uitgestoken been van Ron Vlaar voorkwam een doelpunt.

Op de kunstgrassprieten in Göteborg wist AZ maar moeilijk door de verdedigende muur van Häcken te komen. Eenmaal in de buurt van het doel was het moeilijk een opening te vinden. Een goede individuele actie van Til maakte dat AZ gevaarlijk kon worden. Hij gaf voor op de inlopende Owen Wijndal, maar die raakte de bal vlak voor het doel van Abrahamsson totaal verkeerd en schoot over.

Naarmate de eerste helft vorderde nam het overwicht van AZ steeds meer toe. Even dacht Idrissi zijn team na een goede pass van Stengs op voorsprong te zetten. Hij schoot de bal knap langs Abrahamsson in de bovenhoek, maar de grensrechter stak zijn vlag omhoog. De AZ-aanvaller stond rakelings buitenspel. Fredrik Midtsjø verraste vlak hierna de Häcken-keeper met een afstandsschot, maar de sluitpost redde met moeite.

AZ kwam steeds makkelijker langs de defensie van de thuisploeg. Til gaf de bal goed mee aan Stengs, maar diens schot uit een moeilijke hoek werd knap gekeerd door Abrahamsson. Vlak voor rust kwam AZ dan toch op de bevrijdende en meer dan verdiende voorsprong. Idrissi zette Boadu met een goede steekpass vrij voor Abrahamsson. De spits schoot de bal – met wat geluk – onder de uitkomende keeper door voor de 0-1.

Häcken kwam met andere intenties uit de kleedkamers voor de tweede helft. Twee doelpunten had de thuisploeg nodig om de volgende ronde te bereiken. Hierdoor lag er voor AZ meer ruimte aan de andere kant van het veld. Het duurde niet lang voordat de uitploeg het duel besliste. Boadu schoot in eerste instantie tegen Abrahamsson aan, maar legde vervolgens goed af op de inlopende Stengs. Die schoot de bal beheerst tegen de touwen.

Na dit doelpunt was het verweer van Häcken gebroken. Al snel kreeg Til dé kans op de 0-3, maar hij schoot in vrijstaande positie knullig naast. Toch kwam de 0-3 voor AZ snel op de borden. Na een goede counter kwam Idrissi na een voorzet van Boadu vrij voor het doel. Hij tikte de bal zonder moeite langs Abrahamsson.

Met de 0-3 voorsprong op het scorebord was er ook het officiële debuut voor Jordy Clasie. AZ-coach Arne Slot bracht de middenvelder binnen de lijnen voor Guus Til, die misschien wel zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld voor de Alkmaarders. Hij staat in de nadrukkelijke belangstelling van Spartak Moskou.

De wedstrijd kibbelde na de 0-3 gezapig richting het einde. AZ hoefde niet meer zo nodig en spaarde zijn krachten voor de wedstrijd van aankomende zondag tegen Fortuna Sittard. Häcken was niet bij machte écht gevaarlijk te worden en kwam niet verder dan een afstandsschot van Yasin. AZ kan zich dus op gaan maken voor een treffen met het Oekraïense FK Marioepol in de volgende kwalificatieronde.

Opstellingen en beoordelingen*:
AZ: Marco Bizot 6,5; Pantelis Hatzidiakos 6, Stijn Wuytens 6,5, Ron Vlaar 7, Owen Wijndal 6,5; Teun Koopmeiners 6,5, Fredrik Midtsjø 6,5, Guus Til 7 (Jordy Clasie -); Calvin Stengs 8, Myron Boadu 8 (Ferdy Druijf -), Oussama Idrissi 7,5 (Thomas Ouwejan 6,5)

Man of the match: Myron Boadu

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 26 augustus 2019

  2. zondag 25 augustus 2019

  3. zaterdag 24 augustus 2019