Fortuna Sittard
1 – 2
Willem II

De Glazen Bol deel V: AZ verrast, Ajax pakt titel en RKC er weer uit

De Glazen Bol deel V: AZ verrast, Ajax pakt titel en RKC er weer uit

2 augustus 2019 – Prolongeert Ajax de titel of krijgen de Amsterdammers een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel V waagt hoofdredacteur Nathan Sprey een voorspelling. Kampioen: Ajax
Waar men in Amsterdam bang was om de hele as te verliezen, is het juist PSV (Luuk de Jong, Daniel Schwaab, Angelino) dat onverwacht moest repareren. Tegen FC Basel bleek de ploeg te laat hebben gereageerd op de transfermarkt, terwijl Ajax met Marc Overmars tijdig was ingespeeld op de vertrekkers. Tel daarbij op dat de zo succesvolle ploeg opvallend veel in tact is gehouden en dat de Amsterdammers ook nog eens bijna zestig miljoen investeerde in de selectie, dan is het onrealistisch om een andere kampioen te voorspellen.

Ten Hag zal meer dan vorig seizoen moeten people managen, als iedereen daadwerkelijk binnenboord blijft - en zeker ook gezien de torenhoge verwachtingen die er zijn. Al heeft hij wel een selectie waarmee hij ook Europees lang mee kan doen. Dan is het juist wél lekker om ruim in het jasje te zitten. Uit Rotterdam zal gezien de selectie helemaal weinig gevaar komen: zij zullen met man en macht eerst AZ en Utrecht onder zich moeten houden. 

Verrassing: AZ
Het is weinig verrassend dat Feyenoord dit jaar een stap terug doet, als je kijkt wat de ploeg van Jaap Stam heeft ingeleverd en hoe het spel in de voorbereiding was. Dat FC Utrecht het prima gaat doen, mag gezien het transfergeweld ook geen wonder heten. Dat AZ komend seizoen frivool voetbal gaat spelen, gaat opvallen ten opzichte van een jaar eerder. Arne Slot heeft in de voorbereiding zijn handtekening gezet en speelt nog attractiever dan het AZ onder John van den Brom. Dat Slot het grotendeels doet met jonge spelers en zich amper roerde op de transfermarkt (en dat ook openlijk uitsprak) maakt de verrassing des te groter. Het talent breekt door en als sommige fragile spelers heel blijven, kan er iets heel moois ontstaan onder Slot – al moet er wel een waardige vervanger voor Guus Til komen. 

Tegenvaller: Willem II
Met onder andere Fran Sol, Alexander Isak, Daniel Crowley en Dimitrios Kolovos verloor Willem II (eind) vorig seizoen veel van haar aanvallende wapens en hoewel er voorin steevast wel weer iemand opstond, is het de vraag of het ditmaal ook op z'n pootjes terechtkomt in Tilburg. De laatste jaren gaat het steeds beter (16e, 13e, 10e) en met de bekerfinale kenden de Tilburgers een erg goed seizoen. Maar spelers vertrokken, opvolgers werden er niet (snel) binnengehaald en vorig seizoen zagen we hoe snel het onrustig was als het even wat minder ging. Als het dan ook écht wat minder gaat, kan het zomaar ontsporen in Tilburg, waar ze met het vertrek van vele belangrijke krachten de lat wellicht wat lager moeten leggen. 


Degradanten: Fortuna Sittard en RKC Waalwijk
Na de uitstekende start vorig seizoen viel Fortuna Sittard vorig seizoen ver terug, vooral verdedigend stond het vaak niet goed. Met Sjors Ultee (32) staat er een jonge, onervaren trainer voor de groep. Hem staat een lastig karwei te wachten: hij moet smaakmakers Lazaros Lamprou, Andrija Novakovich en Ahmed El Messaoudi zien te vervangen. Met bijna dertig (!) wisselingen in de selectie staat er opnieuw een vreemdelingenlegioen, waar een eenheid van gesmeden moet worden. Op het oog zitten er best een aantal aardige nieuwelingen bij, maar of de puzzel net zo goed valt als vorig seizoen voor de winterstop, valt zeer te betwisten.

Wie RKC Waalwijk in de voorbereiding heeft zien spelen, kan niets anders dan concluderen dat Fred Grim zijn zaken uitstekend op orde heeft. Het elftal voetbalt leuk, mede dankzij nieuwelingen Nando Nöstlinger en Lennerd Daneels. Maar in de breedte is de basis erg mager en zeker bij wat blessures en schorsingen zal de kwaliteit bij RKC Waalwijk terugvallen. Gecombineerd met het feit dat de concurrentie flink heeft geïnvesteerd en ook meer te besteden had, zal Grim het hoofd met RKC net niet boven water houden. 

Bekerwinnaar: Ajax
Voorspelbaar? Wellicht. Maar met Ten Hag heeft Ajax een trainer aangesteld die zelfs in oefenwedstrijden niet verslapt, laat staan bekerduels. Hij heeft bewezen dat hij in de belasting gedurende het seizoen de juiste keuzes maakt en daarom ook met een volle agenda fit aan de bekerduels begint – tel daarbij het voordeel op van het later instromen als ze de Europese groepsfase halen. Mark van Bommel zal hebben geleerd van zijn fout vorig jaar en ook andere subtopclubs zullen hoge ogen willen gooien, maar Ten Hag zal zijn huiswerk doen en opnieuw met de dennenappel in zijn handen staan. 

Promovendi: NAC Breda en De Graafschap
Met een volledig nieuwe selectie mag Ruud Brood werken aan het kunstje waarover hij al vaker liet blijken te beschikken. Met een goede keeper (Nick Olij), KKD-ervaring (Nacho Monsalve, Finn Stokkers, Huseyin Dogan) en de nodige talenten (gebroeders Ilic, Andrija Filipovic en Robin Schouten) heeft de club uitstekend ingekocht. De achterban in Breda toonde zich solidair, want het recordaantal seizoenkaarten werd gebroken. In alle opzichten zit Brood gebakken.

En ook bij De Graafschap kan er wat moois gebeuren. Mike Snoei is een trainer die past in het straatje in Doetinchem en bovendien heeft De Superboeren met Gregor Breinburg, Hidde Jurjus, Ralf Seuntjens, Roland Baas en de Telstar-brigrade zich goed versterkt. Tel daarbij het geweldige publiek op en je hebt een absolute kandidaat voor promotie. Overigens zijn er ook SC Cambuur (met Henk de Jong) en Go Ahead Eagles (met Jack de Gier) goede combinaties tussen trainer en club. Met Wim Jonk in Volendam en Andries Jonker bij Telstar zitten er ook wat grote trainersnamen in de competitie, maar van laatstgenoemde verwacht ik vrij weinig.

Lees ook:
De Glazen Bol deel I: Ajax pakt de dubbel, PEC gaat verrassen
De Glazen Bol deel II: Feyenoord wint beker, FC Emmen verrast
De Glazen Bol deel III: FC Utrecht gaat verrassen, ADO valt tegen
De Glazen Bol deel IV: AZ pakt beker, Cambuur promoveert

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019