Tien spelers om op te letten in het nieuwe eredivisieseizoen

1 augustus 2019, 12:40

Eindelijk. Na een zomerstop van drie maanden schiet de Eredivisie vrijdagavond weer in gang met het duel tussen PEC Zwolle en Willem. Een nieuw seizoen levert uiteraard ook weer nieuwe smaakmakers op. Van welke spelers hebben we nog weinig gezien, maar mogen we wel veel verwachten? FCUpdate.nl zet aan de vooravond van de competitiestart tien mogelijke nieuwe parels op een rij.

Jens Odgaard (sc Heerenveen)

"Hij laat zien dat hij een hele goede spits is." Was getekend Johnny Jansen na een van de oefenduels van Heerenveen deze zomer. Jens Odgaard had bijzonder weinig aanpassingstijd nodig en was meteen op schot tijdens voor voorbereiding. De twintigjarige Deen scoorde liefst elf keer in de voorbereiding en kregen de handen op elkaar met onder meer een prachtige stift en een heerlijke hakbal. Met Odgaard heeft Heerenveen een nieuwe topspits in huis, al is het jammer dat hij slechts op huurbasis in Friesland is neergestreken. De Deen stond twee jaar geleden nog op de radar bij Ajax, maar kwam via Internazionale bij Sassuolo terecht. Daar kwam hij nog niet tot wasdom, maar de spits heeft alle eigenschappen om in de Eredivisie wel een sensatie te worden.

Timo Baumgartl (PSV)

De overeenkomsten tussen Daniel Schwaab en Timo Baumgartl zijn taalrijk. Allebei Duitsers, allebei (oud-)jeugdinternationals en allebei van Vfb Stuttgart naar PSV vertrokken. PSV wilde graag door met Schwaab, maar mag achteraf blij zijn dat de routinier is teruggekeerd naar zijn thuisland. Met de 23-jarige Baumgartl staat 'Schwaab 2.0' namelijk klaar om te imponeren in Eindhoven. De centrumverdediger was vorig seizoen een van de weinig lichtpuntjes bij het gedegradeerde VfB Stuttgart en was basisklant bij Duitsland Onder-21 op het EK. Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van Baumgartl, die PSV twaalf miljoen euro heeft gekost. Volgens technisch manager John de Jong was de Duitser onhaalbaar als Stuttgart in de Bundesliga was gebleven. Dit buitenkansje kan weleens heel goed uitpakken voor PSV.

{image[335776][right-half][]}Xavier Mous (PEC Zwolle)

Volgers van de Eerste Divisie weten dat Xavier Mous een zeer groot talent is. De 23-jarige doelman was afgelopen jaar misschien wel de beste keeper van de competitie en had een groot aandeel in de prestaties van SC Cambuur. Dat PEC Zwolle in de zomer meer dan een half miljoen voor hem betaalde, zegt genoeg. Mous, die een verleden heeft bij Ajax, heeft een kwaliteit die we in de Eredivisie toch niet al te vaak zien bij keepers: betrouwbaarheid. Mous maakt zelden een foutje en zeker geen blunder en heeft bij PEC in de voorbereiding de concurrentiestrijd gewonnen van de Duitser Michael Zetterer. Voorspelling: Mous gaat komend seizoen veel punten pakken voor PEC.

Marko Kolar (FC Emmen)

Anco Jansen werd afgelopen seizoen clubtopscorer van FC Emmen met slechts vijf goals. Dat is een aantal waar Marko Kolar om moet lachen. De 24-jarige aanvaller kroonde zich afgelopen seizoen met twaalf goals tot clubtopscorer van het Poolse Wisla Krakau. Een transfer naar een Europese subtopper leek daardoor logisch voor Kolar, maar Emmen is met de prooi aan de haal gegaan. Een zeer verrassende versterking. De Kroaat kan uitstekend uit de voeten in de filosofie van Dick Lukkien, zo bleek ook al tijdens de oefencampagne waarin hij liefst twaalf goals maakte. Emmen betaalde een half miljoen euro voor de spits en heeft met hem een potentieel goudhaantje rondlopen. 

{image[335656][left-half][]}Justin Lonwijk (FC Utrecht)

Door de enorme concurrentie kwam Justin Lonwijk er niet aan te pas bij PSV en koos hij in de zomer voor een transfer naar FC Utrecht, en dat terwijl PSV zijn contract wilde verlengen. De keuze voor Utrecht kan heel goed uit gaan pakken voor de negentienjarige aanvaller. De creatieveling scoorde liefst zeven keer in de voorbereiding en dwong daarmee een basisplaats af in de Europa League-wedstrijd tegen HSK Zrinjski. Bij zijn presentatie werd Lonwijk door Utrecht-directeur Jordy Zuidam omschreven als een 'groot talent met nog veel ruimte voor progressie'. Het voordeel van Lonwijk is bovendien dat hij op veel posities uit de voeten kan, waardoor John van den Brom keuze genoeg heeft met het talent.

Nando Nöstlinger (RKC Waalwijk)

Als Belg bij RKC Waalwijk treedt Nando Nöstlinger (21) in de voetsporen van onder andere Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen, maar het is niet uitgesloten dat ook Nöstlinger ooit voor de nationale ploeg van België speelt. Als jeugdinternational kwam hij al meermaals uit voor de Belgen en tot dusver is hij een van de verrassingen net over de grens in Waalwijk. Bij Antwerp kreeg de in Zwitserland geboren middenvelder, met Belgische vader en Oostenrijkse moeder geen kans, maar bij RKC Waalwijk zeker wel. Trainer Fred Grim kan in zijn nopjes zijn met Nöstlinger, die beschikt over een aardige steekpass en scorend vermogen.

Richard Neudecker (VVV-Venlo)

Wat Nöstlinger voor RKC Waalwijk kan worden, geldt voor Richard Neudecker bij VVV-Venlo. Een 22-jarige diepgaande, creatieve middenvelder, die zijn geringe lengte (1,74 meter) compenseert met veel voetballend vermogen. Met zijn uitstekende linkerbeen kan Neudecker centaal op het middenveld uit de voeten, maar ook op links. Niet voor niks hadden AZ en PSV ook concrete interesse in de 22-jarige voetballer, die de opvolger moet worden van de nog niet vertrokken Tino-Sven Susic. Bij volksclub FC St. Pauli liet de jeugdinternational bovendien zien uit het juiste hout gesneden te zijn qua werklust én mentaliteit. 

Keito Nakamura (FC Twente)

FC Twente sloeg met de komst van de Japanse belofte Nakamura (19) een grote slag. Hij wordt voor twee seizoenen gehuurd met de optie tot koop en daarmee troefden de Tukkers een flink rijtje concurrenten af. "Technisch vaardig, heeft een opmerkelijke spelintelligentie voor iemand van zijn leeftijd en kan op alle vijf aanvallende posities uit de voeten", zei technisch directeur Ted van Leeuwen. De laatste Japanners in de Eredivisie waren - met uitzondering van Ritsu geen hele grote successen, maar in Twente gelooft men heilig dat dit er weer eentje wordt a la Keisuke Honda. Hij is op tijd speelgerechtigd, dus mogelijk kunnen we direct van hem genieten. 

{image[335733][right-half][Dest]}Sergino Dest (Ajax)

Hij was een van de verrassingen tijdens de voorbereiding bij Ajax en maakte nota bene in de Johan Cruijff Schaal zijn debuut: Sergino Dest. Omdat hij zowel als links- als rechtsback uit de voeten kan, is de kans op speeltijd komend seizoen groot. Op rechts staat Joël Veltman mogelijk nog voor een vertrek, terwijl Noussair Mazraoui eind vorig jaar steeds vaker op het middenveld werd gezet. Rasmus Kristensen werd zelfs verkocht. Op links zijn de mogelijkheden met de Argentijnen wat groter, maar dat Dest tegen PSV het vertrouwen kreeg, meer dan overeind bleef én bijna scoorde, zal Erik ten Hag steunen in het feit dat hij opnieuw een jonge voetballer (18) het vertrouwen kan geven. Mocht hij daadwerkelijk doorbreken, dan moet Ronald Koeman er snel bij zijn: Dest heeft een Amerikaanse vader en mag ook voor de VS uitkomen.  

Gabriel Gudmundsson (FC Groningen)

Voor de twintigjarige Zweedse aanvaller was een hoop interesse, maar FC Groningen toonde zich het meest slagvaardig voor de zoon van voormalig prof en zevenvoudig Zweeds international Niklas Gudmundsson. De erfenis van Mimoun Mahi is niet mals, evenals sommige Zweedse voorgangers in het hoge noorden. De druk ligt dus hoog voor de voetballer die op het Zweedse tweede niveau speelde. Toch is men tot dusver onder de indruk in Groningen van zijn kwaliteiten. In de voorbereiding hield hij Mohamed El Hankouri tot dusver op de bank, ook de laatste test tegen Hannover 96. Overigens is ook zijn twee jaar oudere landgenoot Ramon Pascal Lundqvist iemand om bij FC Groningen in de gaten te houden.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen