Hiddink schrijft historie met Australië

22 juni 2006, 22:54

Guus Hiddink heeft het weer geflikt! Vier jaar nadat hij Zuid Korea naar een historische vierde plaats loodste, heeft hij ook met het nationale team van Australië historie geschreven. De Socceroos speelden in Stuttgart met 2-2 gelijk tegen rivaal Kroatië en dat was voldoende om voor het eerst in de geschiedenis de tweede ronde van een WK te bereiken. Voor Kroatië, dat tot tweemaal toe op voorsprong kwam in het boeiende duel met Australië, is het toernooi afgelopen.

Voor Australië was het uitgangspunt, voorafgaand aan de wedstrijd, simpel: een punt tegen Kroatië zou volstaan om de tweede ronde te bereiken. Tenminste, tenzij Japan met drie doelpunten verschil zou winnen van Brazilië. Aangezien dat niet bepaald voor de hand lag, leek een gelijkspel genoeg voor de equipe van Hiddink. De Kroaten moesten winnen en om dat te bereiken zouden ze natuurlijk in ieder geval moeten scoren. Dat klinkt simpel, maar zo eenvoudig is dat niet voor het elftal van bondscoach Kranjcar. In haar eerste twee duels, tegen Brazilië en Japan, slaagde de ploeg er immers niet in om het net te vinden. Tegen Japan miste de ploeg zelfs een strafschop.

De Australische vechtjassen lieten zich niet uit het veld slaan door deze vroege tegenslag. Luttele minuten na de openingstreffer claimde de ploeg een strafschop na een overtreding op Mark Viduka, maar scheidsrechter Graham Poll liet doorspelen. Nadat vervolgens Chipperfield, Cahill en Kewell het Kroatische doel zonder succes onder vuur genomen hadden, maakte Poll zijn fout goed. De arbiter gaf een strafschop na een domme handsbal van Stjepan Tomas. Niet Mark Viduka, die miste in het oefenduel tegen Oranje, maar Craig Moore meldde zich achter de bal. De verdediger van Newcastle United faalde niet en schoot zijn land langszij: 1-1.

De manier waarop Australië op zoek ging naar het verlossende tweede doelpunt, was hartverwarmend. De ploeg vocht voor wat het waard was en zorgde voor veel hachelijke momenten voor het doel van de Kroatische doelman Pletikosa. Zo claimden de Australiërs (ten onrechte) een doelpunt na gegrabbel van de doelman en had de ploeg bovendien recht op een strafschop toen verdediger Tomas voor de tweede keer in de wedstrijd een hoge bal met zijn hand wegsloeg. In de eerste helft gaf arbiter Poll voor een identiek moment een strafschop, maar ditmaal gaf hij de Kroaten het voordeel van de twijfel.

De laatste tien minuten verliepen vervolgens chaotisch. Aan beide kanten viel een rode kaart (Simic namens Kroatië en Emerton namens Australië), terwijl het ook nog bijna 3-2 voor Kroatië werd. Spits Klasnic kwam volledig vrij voor het Australische doel, maar wachtte te lang. De Australische verdedigers konden net op tijd redding brengen, waardoor de 2-2 op het scorebord bleef. Met hangen en wurgen sleepte Australië het felbegeerde punt uit het vuur, waardoor de ploeg nu in de achtste finale mag aantreden tegen Italië.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen