De Glazen Bol deel IV: AZ pakt beker, Cambuur promoveert

De Glazen Bol deel IV: AZ pakt beker, Cambuur promoveert

1 augustus 2019 – Prolongeert Ajax de titel of krijgen de Amsterdammers een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel IV waagt redacteur Remco Jacobi zich aan een voorspelling.Kampioen: Ajax

Het verlies van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong is niet mals voor Ajax. Geen enkele ploeg wordt er beter van om twee cruciale spelers te verliezen. Toch heeft Erik ten Hag de lat dusdanig hoog gelegd in Amsterdam dat het niveau hoger ligt dan bij alle andere ploegen, al kan PSV nog enigszins in het spoor blijven. Met Razvan Marin, Quincy Promes en Edson Álvarez zijn er drie nieuwe paradepaardjes aangetrokken, terwijl sterkhouders als Andre Onana, Hakim Ziyech en Dusan Tadic zijn gebleven. Dit Ajax is verplicht om komend seizoen ook weer met de titel in handen te staan. Natuurlijk is het niet verrassend om Ajax hier als kampioen te noemen, maar gezien de krachtsverhoudingen in de top zit er weinig anders op. Wat wel een bedreiging zou kunnen zijn, is het feit dat Ten Hag misschien de beschikking heeft over te veel goede spelers. Dat betekent dat er grote namen op de bank terecht zullen komen. Het is aan Ten Hag om dat goed te managen.

Verrassing: FC Utrecht

Met John van den Brom staat er dit seizoen een trainer voor de groep bij FC Utrecht die aanvallend voetbal voorstaat. Dat past goed bij de club, die gezien kan worden als een slapende reus. Utrecht kan komend seizoen definitief de stap naar de topdrie zetten, zeker nu de positie van Feyenoord als traditionele topclub onder de druk staat. Subtoppers als Utrecht, Vitesse en AZ azen op het gat dat Feyenoord mogelijk laat vallen. Utrecht haalde met Adam Maher, Adrian Dalmau en Vaclav Cerny uitstekende aanwinsten voor de basisploeg, terwijl de jonge Justin Lonwijk in de voorbereiding mooie dingen liet zien. De van PSV overgekomen aanvaller kan komend seizoen wel eens gaan verrassen, net als heel Utrecht. De Domstedelingen behoorden de afgelopen vier seizoenen altijd tot de bovenste zes in de Eredivisie en willen nu de volgende stap gaan zetten.

Tegenvaller: FC Emmen

Het is een oeroud voetbalcliché: het tweede Eredivisie-seizoen is moeilijker dan het eerste. Vaak lukt het in het eerste seizoen nog wel om het hoofd boven water te houden, maar gaat het in het tweede seizoen mis. Hogere verwachtingen zorgen er vaak voor dat de boel bij enige tegenslag in elkaar kan storten. Dick Lukkien haalde in de afgelopen seizoenen vaak spelers naar Emmen waarvan hij het nummer in zijn telefoon had staan, maar dat is nu anders. Er vielen deze zomer liefst 26 transfers te noteren in het doorgaans rustige Emmen, waarvan twaalf inkomende. Opmerkelijk was dat Emmen het over een internationale boeg gooide, door onder meer twee Kroaten, een Turk en een Kosovaar aan te trekken. Als dat maar goed gaat…

Directe degradanten: RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam

Het is mooi dat de Eredivisie er dit seizoen drie 'nieuwe' ploegen bij heeft, maar duidelijk is dat de promovendi het lastig gaan krijgen. RKC Waalwijk werd afgelopen seizoen achtste in de Eredivisie en verbaasde vriend en vijand met zeer aantrekkelijk voetbal in de play-offs. Waar andere teams op hun tandvlees liepen, maakte RKC een montere indruk. De hand van trainer Fred Grim is goed terug te zien, maar feit is dat hij wel heel beperkte middelen heeft in de Eredivisie. Slechts zes nieuwelingen verbonden zich deze zomer aan RKC, met Lars Nieuwpoort en Nando Nöstlinger als meest aansprekende namen. Dat zegt genoeg. Tel daarbij op dat met Feyenoord-huurling Emil Hansson de grote roerganger van het afgelopen seizoen is vertrokken en je weet dat RKC het moeilijk gaat krijgen. Ook Sparta hield zich tamelijk koest op de transfermarkt en zal een zwaar jaar tegemoet gaan.

Bekerwinnaar: AZ

Natuurlijk is het niet makkelijk om een bekerwinnaar te voorspellen, aangezien dit toernooi vaak bol staat van de verrassingen en interessante lotingen. Toch mag er veel verwacht worden van AZ. De Alkmaarders zijn namelijk al jaren één van de sterkste teams in het bekertoernooi. De laatste acht jaren haalde AZ altijd de achtste finales van de KNVB Beker, die het in 2013 won. Het afgelopen seizoen ging het in de halve finale op pijnlijke wijze na penalty's mis tegen Willem II, dus het team van Arne Slot zal uitzijn op revanche. Gezien de sterke selectie die er staat, hoeft AZ voor niemand bang te zijn. Het is voor de club alleen te hopen dat de namen van Ajax en PSV niet snel uit de koker rollen, want dat zou een doemscenario zijn.

Promovendi: Excelsior en SC Cambuur

In de top van de Eerste Divisie kan een spannende strijd worden verwacht en dat komt niet in de laatste plaats door de nieuwe promotieregeling. Nu de bovenste twee teams direct promoveren, zal er waarschijnlijk tot het seizoenseinde spanning zijn in het klassement. NAC Breda, Go Ahead Eagles en De Graafschap zullen zich gaan mengen in de strijd om promotie, maar Excelsior steekt er bovenuit. Met Rai Vloet, Joël Zwarts, Sander Fischer, Thomas Verhaar en Ahmad Mendes Moreira werden er spelers aangetrokken waar pakweg RKC jaloers op zal zijn. Tel daarbij op dat Luigi Bruins is gebleven en je hebt de titelfavoriet te pakken.

In de schaduw van Excelsior zou Cambuur weleens verrassend uit de hoek kunnen komen. Henk de Jong promoveerde al twee keer eerder en maakt met zijn enthousiasme wat los in Leeuwarden. De club had een duidelijke transferstrategie en zette in op Nederlandse spelers die weten wat er gevraagd wordt. Dat is gelukt: Calvin Mac-Intosch, Sonny Stevens, Mitchel Paulissen Doke Schmidt, Giovanni Korte en Robert Mühren hebben allemaal de nodige Eredivisie-minuten in de benen.

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 augustus 2019

  2. donderdag 22 augustus 2019