Fortuna Sittard
2 – 3
Willem II

Historie geeft Twente, Sparta en RKC hoop op handhaving

Historie geeft Twente, Sparta en RKC hoop op handhaving

31 juli 2019 – Net als vorig seizoen kent de Eredivisie ook de komende jaargang drie nieuwe gezichten. FC Twente, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam klommen vanuit de Eerste Divisie op richting het hoogste podium en zullen er vanzelfsprekend alles aan doen om dat avontuur langer te laten duren dan slechts één seizoen. Kijkend naar de recente seizoenen in de Eredivisie is de kans groot dat de drie ploegen zich inderdaad handhaven, want veel promovendi wisten de laatste jaren het vege lijf te redden bij hun rentree.Om een beeld te krijgen van de prestaties van gepromoveerde clubs in hun eerste seizoen op het hoogste niveau, hebben we de laatste tien Eredivisie-seizoenen bekeken. In die tien seizoenen, van 2009/2010 tot en met 2018/2019, zagen we in totaal 22 gepromoveerde clubs. Via het kampioenschap in de Eerste Divisie of de play-offs maakten zijn de stap omhoog. Sommige van die 22 clubs degradeerden een paar jaar later weer en kwamen vervolgens weer terug. Van die 22 promovendi lukte het slechts zes niet om handhaving in het eerste seizoen te realiseren.

Overzicht promovendi die in eerste seizoen meteen weer degradeerden:
2009/2010: RKC Waalwijk
2012/2013: Willem II
2014/2015: FC Dordrecht
2015/2016: De Graafschap
2016/2017: Go Ahead Eagles
2018/2019: De Graafschap

In het seizoen 2009/2010 was RKC Waalwijk net als dit seizoen één van de promovendi. De andere club was VVV-Venlo. Waar de Limburgers zich bij hun rentree knap wisten te handhaven met een twaalfde plaats, moest RKC na één seizoen alweer een stapje terugdoen. Het werd laatste. De twee seizoenen daarna bleven alle promovendi erin. In 2010/2011 waren De Graafschap en Excelsior nieuw en dat seizoen werden zij respectievelijk veertiende en zestiende. Excelsior handhaafde zich via de play-offs. In 2011/2012 was er maar één promovendus: RKC Waalwijk. De Brabanders werden toen zeer knap negende en haalden onder Ruud Brood de play-offs voor Europees voetbal. Een prestatie waar ze nu meteen voor zouden tekenen.

Vaarwel
Na twee goede seizoenen voor de gepromoveerde clubs ging er in het seizoen 2012/2013 toch weer een promovendus ten onder. PEC Zwolle bleef er met een elfde plaats in, maar Willem II werd hekkensluiter en daalde af. Het seizoen daarna handhaafden SC Cambuur en Go Ahead Eagles zich keurig op een twaalfde en dertiende plaats. Aan het begin van het seizoen 2014/2015 deden er drie nieuwe clubs mee en bleven Willem II en Excelsior erin met een negende en vijftiende plaats. Alleen nummer laatst FC Dordrecht zei de Eredivisie na één seizoen weer vaarwel. In het seizoen 2015/2016 waren er weer drie nieuwe clubs: NEC, De Graafschap en Roda JC. Een van hen redde het niet: De Graafschap werd zeventiende en vloog eruit in de play-offs.

In de laatste drie seizoenen konden we in totaal zeven nieuwe clubs verwelkomen en degradeerden er slechts twee na één seizoen. In 2016/2017 was dit Go Ahead Eagles, dat laatste werd. Sparta werd dat seizoen vijftiende. In 2017/2018 bleven zowel VVV-Venlo als NAC Breda er met een vijftiende en veertiende plaats rechtstreeks in. Afgelopen seizoen bleven nieuwkomers Fortuna Sittard en FC Emmen in hun eerste seizoen na de promotie overeind op het hoogste niveau. Alleen De Graafschap redde het niet. De nummer zeventien verloor in de play-offs van Sparta Rotterdam.

De feiten rond gepromoveerde clubs in de laatste tien seizoenen kunnen FC Twente, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk moed geven. De kans dat we minimaal twee van hen ook in het seizoen 2020/2021 in de Eredivisie zullen zien, is zeer groot. De laatste tien jaar kwam het immers nooit voor dat twee gepromoveerde club er na hun eerste seizoen direct weer uitvlogen en bij drie clubs al helemaal niet. De kans dat er toch één ploeg moet afdalen, is een stuk groter. Welke dat zal zijn, is nu koffiedik kijken.

Versterkingen
De drie gepromoveerde clubs houden zich tot nu toe relatief rustig op de transfermarkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mededegradatiekandidaat FC Emmen, dat al een karrevracht aan aankopen binnenhaalde. Sparta haalde een aantal ervaren krachten zoals Bryan Smeets, Jurgen Mattheij en Khalid Karami en legde ook de gewenste keeper vast. Twente legde met Paul Verhaegh een brok ervaring vast en verwacht veel van het Japanse talent Keito Nakamura. RKC haalde een aantal jonge spelers en investeerde hun geld deels in een natuurgrasmat. Dat is ook wat waard.

Op basis van de marktwaarden van de verschillende selecties in de Eredivisie is RKC de zwakste broeder. Volgens website Transfermarkt hebben zij een selectiewaarde van 6.83 miljoen euro. Bij Sparta (14.18 miljoen) en FC Twente (12 miljoen) ligt dat een stuk hoger. Enige voordeel voor de fans uit Waalwijk: een zak geld heeft nog nooit een doelpunt gemaakt, zei Johan Cruijff ooit.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019