De Glazen Bol deel III: FC Utrecht gaat verrassen, ADO valt tegen

De Glazen Bol deel III: FC Utrecht gaat verrassen, ADO valt tegen

31 juli 2019 – Prolongeert Ajax de titel of krijgen de Amsterdammers een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel III waagt redacteur Steven Koelma zich aan een voorspellingKampioen: Ajax
Ajax is dit seizoen de te kloppen ploeg. PSV blijkt opnieuw de enige die de Amsterdammers kan bijbenen, maar moet zich wederom gewonnen geven. De selectie van Ajax is completer en in de breedte sterker dan die van PSV. Zeker wanneer Hakim Ziyech en Donny van de Beek blijven. Voorin zijn Ajax en PSV aan elkaar gewaagd, maar op het middenveld en achterin heeft Erik ten Hag meer kwaliteit dan collega Mark van Bommel tot zijn beschikking. Het verschil in creativiteit tussen beide ploegen wordt cruciaal.

Verrassing: FC Utrecht
Voor het eerst sinds 2001 nestelt FC Utrecht zich in de top-drie. De op papier goede aankopen, vertalen zich ook op het veld. Vorig seizoen miste Utrecht nog een echte spits, maar dat probleem is voor dit seizoen opgelost met Adrian Dalmau. Ook Adam Maher en Vaclav Cerny zijn echte versterkingen voor Utrecht. Als de kern van de ploeg ook komende maand intact blijft, beschikt John van den Brom over alle ingrediënten om Feyenoord en AZ voor te blijven.

Tegenvaller: ADO Den Haag
Na twee seizoenen in het linkerrijtje, kukelt ADO Den Haag dit seizoen ver terug in het rechterrijtje. Het zeer waarschijnlijke vertrek van Nasser El Khayati wordt voelbaar in de Hofstad. Daarnaast is Sheraldo Becker al vertrokken naar Union Berlin en hoopt ook Wilfried Kanon op een nieuwe uitdaging. Een hels karwei voor manager voetbalzaken Jeffrey van As om dat drietal adequaat te vervangen. Nu al is de situatie zorgwekkend. Tot dusver haalde ADO alleen Milan van Ewijk (Excelsior Maassluis) en de clubloze Michiel Kramer.

Directe degradanten: RKC Waalwijk en FC Emmen
Regelmatig ontspringen promovendi de dans in hun eerste jaar van de terugkeer, maar voor RKC Waalwijk gaat dat niet op. Ondanks de uitstekende kwaliteiten van Fred Grim komt het spelersmateriaal van de verrassende promovendus tekort voor de Eredivisie. FC Emmen volgt RKC naar de Eerste Divisie. Waar de Drentse club afgelopen seizoen de wind in de zeilen had, valt het dubbeltje nu net de verkeerde kant op. Het lukt zelfs Dick Lukkien niet om van de twaalf aankopen en al die nationaliteiten een ploeg te maken die zich nóg een keer kan handhaven.

Bekerwinnaar: Feyenoord
Feyenoord haakt al gauw af bij Ajax en PSV en dus is de beker weer de enige prijs voor de Rotterdammers. Net als onder Giovanni van Bronckhorst ontpopt Feyenoord zich als cupfighter. Ook Jaap Stam laat Feyenoord pieken in de bekerwedstrijden. Enige voorwaarde is wel dat de dertienvoudig bekerwinnaar Ajax ontloopt. Als de loting wederom meezit, staat niets de veertiende eindzege in de weg. 

Promovendi: SC Cambuur en Excelsior
Henk de Jong en SC Cambuur zijn een match made in heaven. De 54-jarige Fries herhaalt het kunstje wat hem in 2013 ook al lukte met de Leeuwarders. Niet omdat Cambuur de beste ploeg heeft, maar omdat De Jong de chemie tussen spelers en publiek herstelt. Leeuwarden wordt een onneembare vesting en dat geeft Cambuur vleugels. Excelsior keert puur op kwaliteit terug. De Kralingers hebben goed ingekocht en geven onder meer NAC Breda en De Graafschap het nakijken.

De Glazen Bol deel I: Ajax pakt de dubbel, PEC gaat verrassen
De Glazen Bol deel II: Feyenoord wint beker, FC Emmen verrast

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019