Van Bommel won in 2012 JC Schaal tegen Ajax in ArenA: nu ook?

27 juli 2019, 09:32

PSV en Ajax maken de laatste jaren voor het grootste deel de dienst uit in de Nederlandse competitie. De laatste negen jaar ging de titel acht keer naar Eindhoven of Amsterdam. In de Johan Cruijff Schaal was het echter alweer een tijdje geleden dat beide ploegen elkaar troffen: 2012. Mark van Bommel was destijds aanvoerder van PSV en zal het kunstje van toen vanavond graag willen herhalen.

Landskampioen Ajax en bekerwinnaar PSV stonden op 5 augustus 2012 tegen elkaar in de Amsterdam ArenA, waar de Supercup destijds nog standaard werd gespeeld. Trainer Dick Advocaat maakte in dat duel zijn rentree op de bank bij PSV, met als opponent Frank de Boer. Naast Advocaat keerde ook Mark van Bommel terug in Eindhoven en de ervaren middenvelder werd meteen tot aanvoerder gebombardeerd.

Hij zag hoe zijn PSV tegen landskampioen Ajax als een komeet uit de startblokken schoot. Binnen elf minuten stonden de bezoekers al met 0-2 voor in een fluitende ArenA. Ola Toivonen had PSV uit een hoekschop van Dries Mertens al na drie minuten op voorsprong gekopt en nadat Jeremain Lens Daley Blind na een lange sprint had geklopt, werd die voorsprong verdubbeld. Naast Van Bommel, Toivonen, Mertens en Lens stonden ook Luciano Narsingh en Kevin Strootman aan de aftrap. In de defensie speelden de jonge Jetro Willems en ervaren Wilfred Bouma, evenals Atiba Hutchinson en Marcelo. Przemyslaw Tyton stond in het doel.

Bij Ajax stond net als nu Blind in het centrum, destijds naast Toby Alderweireld. De Belg kopte Ajax vlak voor rust terug tot 1-2 na een hoekschop van Theo Janssen. In tegenstelling tot PSV was de aanvalslinie van de Amsterdammers op papier minder, met Kolbeinn Sigþórsson, Aras Özbiliz en Viktor Fischer. Van die extra spanning door de aansluitingstreffer kon Ajax overigens maar kort genieten, want acht minuten na rust tikte Toivonen een voorzet van Willems binnen. Ajax gaf zich niet gewonnen en kwam door een eigen doelpunt van Marcelo terug tot 2-3. Diep in blessuretijd besliste invaller Georginio Wijnaldum de wedstrijd op aangeven van een andere invaller, Memphis Depay (2-4).

Landstitel

PSV is recordhouder als het gaat om het winnen van de Johan Cruijff Schaal. Dit lukte de Eindhovenaren elf keer, de andere zes finales gingen verloren. Ajax stond zestien keer in de finale en won er acht. PSV won voor het laatst in 2016 (1-0 tegen Feyenoord) en Ajax moet al sinds 2013 wachten (3-2 tegen AZ). Winst van de Johan Cruijff Schaal levert overigens allesbehalve zekerheid op als het gaat om het binnenhalen van het landskampioenschap. In de negentien edities die sinds 2000 werden gespeeld werd de winnaar van de Johan Cruijff Schaal slechts in drie gevallen kampioen in datzelfde seizoen. Met die feiten zullen zowel PSV als Ajax dit keer willen afrekenen.