Tegenvallend AZ speelt thuis gelijk tegen BK Häcken

25 juli 2019, 22:23   Bijgewerkt: 25 juli 2019, 23:02

AZ heeft in een tegenvallend duel met 0-0 gelijkgespeeld tegen het Zweedse BK Häcken. De ploeg van nieuwbakken trainer Arne Slot creëerde in eigen huis simpelweg te weinig om het de gasten echt lastig te kunnen maken. Daardoor wordt volgende week in Zweden bepaald welke ploeg zich kwalificeert voor de derde voorronde van de Europa League.

De eerste helft was weinig hoogstaand. AZ had meer balbezit, maar wist aanvallend gezien niet tot grote kansen te komen. Regelmatig liepen de Alkmaarders zich stuk op de goed georganiseerde Zweedse formatie, die weinig prijsgaf achterin. Sterker nog: BK Häcken kreeg voor rust de grootste mogelijkheid. Ahmed Yasin raakte vlak voor de theepauze de lat.

Na rust was het duel bij vlagen iets aantrekkelijker. Enkele minuten na de hervatting was Teun Koopmeiners dicht bij de openingstreffer, maar de middenvelder van AZ raakte met een hard schot de paal. De Zweden, waar oud-Eredivisie-speler Rasmus Lindgren de aanvoerdersband droeg, konden op hun beurt maar weinig uitrichten.

Een klein half uur voor het einde van het duel volgden er binnen één minuut twee grote kansen. Eerst waren de Alkmaarders er dichtbij. Owen Wijndal legde de bal terug op Calvin Stengs, maar de aanvaller schoot van dichtbij hard op de vuisten van de doelman van BK Häcken. Uit de tegenaanval redde Marco Bizot met de benen op een inzet van Daleho Irandust.

Yukinari Sugawara was op dat moment al op het veld gekomen voor zijn officiële debuut in Alkmaar. Ook de Japanner kon het tij echter niet meer doen keren. In de tegenvallende slotfase waren kansen schaars, al hadden Myron Boadu en Guus Til vlak voor tijd de winnende voor het intikken. Dat gebeurde echter niet, waardoor het pleit volgende week in Zweden wordt beslecht.

Opstelling en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6,5; Owen Wijndal 6,5, Stijn Wuytens 5,5 (58. Yukinari Sugawara 6), Ron Vlaar 6,5, Jonas Svensson 6; Teun Koopmeiners 5,5, Guus Til 6, Fredrik Midtsjø 6 (76. Pantelis Hatzidiakos -); Albert Gudmundsson 5 (58. Oussama Idrissi 6,5), Myron Boadu 5, Calvin Stengs 6,5.

Man of the match: Calvin Stengs

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling