Fortuna Sittard
2 – 3
Willem II

PSV toont zich fit in hitte, maar er blijft genoeg huiswerk over

PSV toont zich fit in hitte, maar er blijft genoeg huiswerk over

24 juli 2019 – Nota bene in de slotfase won PSV de eerste slag van FC Basel (3-2). In het snikhete Eindhoven, waar de thermometer de hele wedstrijd ruim boven de dertig graden kwam, boog PSV in de slotminuten een achterstand om. De spelers van Mark van Bommel lieten zien dat het met de fitheid wel goed zit, maar dat het bereiken van de volgende voorronde allesbehalve een zekerheid is. Daarvoor waren er te veel pieken en dalen in het spel van de Eindhovenaren.Nog voordat de bal rolde, toverde Van Bommel een konijn uit de hoge hoed. Pablo Rosario (22) begint het seizoen als aanvoerder van PSV. Wanneer Ibrahim Afellay fit is en speelt, draagt hij de band, vertelde Van Bommel voor de aftrap. Amper een jaar geleden knokte Rosario zich definitief in het elftal. Ook na het aantrekken van Erick Gutiérrez bleef de geboren Amsterdammer staan, wat op dat moment een kleine verrassing was. Nu volgt Rosario de vertrokken Luuk de Jong op als (vice-) captain en niet meer ervaren spelers als Jeroen Zoet, Nick Viergever of Jorrit Hendrix, die gisteravond op de bank zat.

Zoals altijd bleef Rosario bescheiden onder de benoeming. "Ik ben blij dat ik aanvoerder kan zijn van zo'n grote club. Het kwam voor mij niet als een hele grote verrassing", zei Rosario na afloop. "Hieruit blijkt het grote vertrouwen van de staf en spelers. Dit is denk ik voor de buitenwereld meer een dingetje dan voor mijzelf. Met of zonder band: ik moet de taken uitvoeren die ik van tevoren krijg. Natuurlijk blijft het een grote eer om van zo'n club aanvoerder te zijn."

Luckassen
Nieuw ten opzichte van vorig seizoen was ook de basisplaats van Derrick Luckassen. De verdediger werd afgelopen jaargang verhuurd aan Hertha BSC, maar dat resulteerde in een teleurstelling. In het heenduel met Basel mocht Luckassen de vacature naast Viergever invullen. Net als veel van zijn collega's speelde Luckassen wisselvallig. Onder andere hij mocht zich de 1-1 aanrekenen. Luckassen was Albian Aljeti helemaal kwijt. Anderzijds kwam de speler met Ghanese roots ook weinig in de problemen.

Of Luckassen basisspeler blijft, is zeer de vraag. De kans wordt steeds groter dat Timo Baumgartl overkomt van VfB Stuttgart als opvolger voor Timo Baumgartl. Voor Viergever beviel de samenwerking met Luckassen in ieder geval goed. "Een duo heeft altijd wedstrijden nodig om exact van elkaar te weten wat je van elkaar verwacht. Dat was met Daniel ook zo. Deze wedstrijd hebben we het behoorlijk goed gedaan, op een paar momenten na. Die waren meteen fataal, het kostte ons doelpunten."

Oog van de naald
Daarom koesterde PSV de zege ook zo. Tot aan de 89ste minuut stevende de vice-landskampioen af op een nederlaag in eigen huis en was de poulefase van de Champions League even verder weg dan ooit. Dat riep PSV zelf over zich af. Na een veelbelovend begin, kakte PSV in. Viergever wilde het niet als excuus gebruiken, maar de hitte was daar zeker debet aan. Op slag van rust kreeg PSV de rekening gepresenteerd. Bij die gelijkmaker zag Luckassen er dus niet goed uit en was Denzel Dumfries in geen velden of wegen te bekennen. "Die goal val uit een omschakelmoment, als ploeg deden we het daar niet goed", vindt Viergever.

Ook bij de 1-2 van Omar Alderete lette PSV niet goed op. Dumfries tastte mis bij een hoge corner en Alderete kopte raak. "Die 1-2 was wel een enorme tik voor ons. Laat dat duidelijk zijn", aldus Viergever. "Maar we zeiden tegen elkaar dat we op dezelfde dingen moesten blijven doen. We hadden controle en bij momenten waren onze aanvallers gevaarlijk. Zij zorgden voor angst bij hen. Uit het niets konden we iets creëren." Die goede momenten wil PSV volgende week meenemen naar de return in Zwitserland. "We zullen wel geconcentreerder moeten zijn, maar ook vooral de goede dingen eruit halen en die stimuleren. Dat kan kansen opleveren. Want ik denk dat we bij momenten vandaag een goed PSV hebben gezien."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019