Manders schetst doemscenario: Ajax met B-elftal in Eredivisie

Manders schetst doemscenario: Ajax met B-elftal in Eredivisie

15 juli 2019 – Mattijs Manders sluit niet uit dat Ajax in de toekomst de nationale competitiewedstrijden gaat afwerken met een B-elftal als de UEFA de plannen doorzet voor een nieuwe opzet voor Europese bekertoernooien vanaf 2024. "Praktisch is het dan bijna onmogelijk voor Ajax of andere Nederlandse club in de Champions League om altijd met het sterkste team te spelen", aldus de Eredivisie-directeur in De Telegraaf.



"Naast alle huidige nationale en internationale verplichtingen van clubs en spelers komen er dan namelijk nog eens acht Europese groepswedstrijden bij. Dat valt nauwelijks te organiseren en is fysiek onverantwoord", denkt Manders, die onlangs de brandbrief ondertekende die de KNVB naar de UEFA stuurde. Daarin werd de Europese voetbalbond gevraagd af te zien van de voetbalpiramide.

Manders stelt dat het voor de uitstraling en de status van de Eredivisie zorgelijk zou zijn als de voetbalpiramide wordt ingevoerd. "Maar ook financieel lever je waarde in. Sponsors kunnen zich afkeren en televisierechten minder opleveren. Het holt de nationale competities uit, onder andere de Eredivisie en het grote geld gaat naar de grote 32 clubs van Europa", vervolgt de directeur.

In de nieuwe opzet wordt de Champions League praktisch een gesloten competitie, waardoor de Nederlands kampioen zich wellicht niet eens kan plaatsen voor het toernooi. "Een Eredivisie zonder prijs aan het einde van de rit, dat zou een dramatische ontwikkeling zijn. We moeten met onze clubs juist toegang houden tot het hoogste niveau en liefst ook direct tot de poulefase van de Champions League. Het is de doodsteek voor je nationale competitie als er geen prijs in het vooruitzicht wordt gesteld. Ook qua spanning."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 11 augustus 2020

  2. maandag 10 augustus 2020

  3. zondag 9 augustus 2020